Urednikova beležnica oktober 2017

beleznica bozo

»Leto 1917 je zelo po­memb­no v slovenski narodni zgodovini,« pravi tokratni gost meseca. Spominjamo se nekaterih obletnic, pomembnih za narodovo zgodovino. To se odraža tudi v oktobrskem Ognjišču. Leta 1917 je umrl Janez Evangelist Krek, duhovnik in velik narodni voditelj. Posvečamo mu prilogo. Istega leta so konec oktobra prenehali boji na soški fronti. O tem dogajanju in o prvi svetovni vojni ter o našem sedanjem slovenskem trenutku smo se pogovarjali z zgodovinarjem dr. Renatom Podbersičem.

1305-124B - plamen

Vsako leto septembra je v Stični vseslovensko romanje mladih. Običajno prav na tisti dan oddajamo v tisk Ognjišče. Letos pa ne. Mimogrede: Ognjišče izide zadnjo nedeljo v mesecu za prihodnji mesec, razen ko nedelja pade na prvi dan naslednjega meseca. Tak primer je ta mesec. Zato smo temu srečanju, na katerem je bila navzoča tudi ekipa revije Ognjišče, lahko posvetili več pozornosti v mladinski prilogi.

1305-124B - plamen

V rubriki šport bo spregovoril tudi Goran Dragić, kapetan slovenske košarkarske reprezentance, ki je osvojila zlato medaljo na evropskem prvenstvu v košarki. Na str. 96 si preberite besede najboljšega igralca prvenstva, ki s ponosom nosi križ.

1305-124B - plamen

Oktober je mesec molitve rožnega venca. Molitvi sta posvečeni dve pismi, eno prav molitvi rožnega venca. Že tam lahko preberete, da imamo na voljo dvojni CD Rožni venec (cena samo 12,52 €). Prav tako je še na voljo drobna knjižica Rožni venec s podobami (cena samo 2,90 €). Njena preprosta vsebina se je že doslej zelo priljubila bralcem.

1305-124B - plamen

Zaradi molitve rožnega venca je oktober na neki način tudi Marijin mesec. Na razpolago imamo nekaj podobic z marijanskimi motivi in z molitvami: dve fatimski podobici z molitvami (letos je stoletnica prikazovanj), podobico Svetogorske Matere Božje (letos je tristoletnica kronanja milostne podobe) in podobico brezjanske Marije (110-letnica kronanja). Prav tako imamo na voljo lepo reprodukcijo Svetogorske Kraljice večjega formata (velik: 30 x 40 cm; mali 20 x 25 cm). Ta podoba bo lahko lep spomin na tristoletnico kronanja svetogorske podobe.

1305 124B plamen

Omenjene podobice in podobe ter številne druge artikle si lahko ogledate v naših knjigarnah v Kopru, Ljubljani, Kranju, Mariboru in na Ptuju. Laže se odločimo za nakup, ko si izdelek lahko ogledamo. Zato vabljeni v naše knjigarne. Nekateri bralci, ki preživite del počitnic ali obiščete slovensko obalo, se oglasite tudi v naši knjigarni v Kopru. Zelo ste dobrodošli. Oktobra bomo našo prodajalno preselili kakšnih sto metrov naprej. Z lahkoto jo boste našli in si ogledali našo ponudbo. A o tem kaj več v prihodnji številki

beleznica plamen

Septembra začnejo šolsko leto osnovnošolci in dijaki, oktobra pa študentje. Mladi iščejo smernice za življenje, čeprav tega velikokrat ne pokažejo navzven. Nekaj nevsiljivih smernic bodo našli v posebni reviji z naslovom Rad te/se imam. Teme, obdelane v reviji so primerne tudi za pogovor v mladinskih ali študentskih skupinah.

beleznica plamen

‘Iz daljne dežele’ prihaja z ladjo Noetova barka, knjiga za otroke. Njena izvirnost je v tem, da je knjigi velikega formata s celostranskimi barvnimi ilustracijami dodanih še 28 živali iz kartona. Več o knjigi na str. 78. Sploh se z oktobrom začne intenzivno delovanje na našem uredništvu. Pripraviti moramo nov katalog, pa Miklavževo ponudbo ter načrtovati prihodnji letnik Ognjišča. O vseh novostih, ki jih pripravljamo za Miklavža in za božično-novoletno obdarovanje, vas bomo obveščali v prihodnjih številkah, že sedaj vas vabimo, da računate na našo ponudbo, ko načrtujete svoja obdarovanja.

Božo Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče (2017) 09, str. 5

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh