Urednikova beležnica januar 2019

beleznica bozo2019

 

V rokah imate prvo številko novega letnika Ognjišča, ki je nekoliko jubilejni, je namreč 55. Kot v vsakem letniku, so novosti tudi v tem. Tako končuje svoje pisanje Alojzija Fink o negovanju starostnikov na domu. Tematiko o starostnikih bo nadaljeval dr. Jože Ramovš, ki bo pisal o starostnikih in duhovnosti.

1305-124B - plamen

Ravno tako končujemo pogovore z Brankom Cestnikom o sinodi mladih. Nadomestili jih bomo s pogovori o danes perečem problemu – ločitvah zakonov. Nekateri zakonci se znajdejo pred ločitvijo brez krivde. Kako na to gleda Cerkev in kaj storiti, ko se znajdemo v takem položaju se bomo pogovarjali z nekaj sogovorniki (Karmen Kristan, p. Vili Lovše in Nina Mozetič). So pa mladi in njihova vera predstavljeni v tokratni Temi meseca, kjer so nanizana razna dejstva o realnosti mladih danes.

1305-124B - plamen

Na lep odmev je naletelo pisanje o problematiki interneta, socialnih omrežjih in sploh sodobni komunikaciji. Sodelavec ga je sklenil in sedaj bomo pisali o veščini javnega nastopanja (retoriki). Tudi rubrika Vera in znanost bo dobila novo vsebino, oziroma novo obliko pisanja in novo grafično podobo, saj bo njen namen približati znanost vsakomur.

1305-124B - plamenPrav tako bo novo obliko in vsebino dobila rubrika, namenjena zakoncem. In nenazadnje smo priče spremembi tudi na kuharskih straneh. Poslavlja se kuhar Valerio in kuharske recepte nam bodo v novem letu predstavljali dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci pod vodstvom Dušana Zelka. Pripravo prazničnega vzdušja tudi s pomočjo kulinarike predstavlja s. Bernarda Gostečnik, ki je urejala prenovljeno izdajo Velike slovenske kuharice.

1305-124B - plamen

Prva številka letnika je božično obarvana. Priloga govori o znani in priljubljeni pesmi Sveta noč, saj letos praznujemo 200-letnico njenega nastanka. Na obisk vas tokrat vabimo v Muzej jaslic na Brezjah, ki je v svoji prenovljeni podobi na ogled sedaj že drugo leto in kjer si lahko ogledamo to umetnost jasličarstva iz vsega sveta. Prvega januarja obhajamo tudi svetovni dan miru. Mir že nekaj časa ogrožajo tudi islamistični skrajneži, ki so med drugim povzročili veliko gorja kristjanom na Bližnjem vzhodu, saj so pripadnike nekaterih krščanskih Cerkva pobili, druge pa prisili v izgnanstvo. O tej bridki izkušnji govori tokratna gostja meseca.

1305 124B plamen

Bogu smo hvaležni, da smo pri Založbi Ognjišče (skupaj s Slomškovo založbo) letos izdali 14 novih knjig, 3 prenovljene izdaje in 9 ponatisov. Pred izidom je nova knjiga p. Janeza Šamperla Čisto vsakdanji angeli. A o njej več prihodnjič.

beleznica plamen

Vsem tiskanim medijem pada naklada. Tudi Ognjišče ni izjema, čeprav mogoče nam pada naklada počasneje kot nekaterim drugim časopisom oz. revijam. A je to slaba tolažba. Zato vas vabimo, da ostanete zvesti naročniki in obnovite naročnino, obenem pa pomislite, komu bi lahko ponudili naročnino na revijo Ognjišče.

beleznica plamen

Sredi tokratne revije je naročilnica, na kateri lahko naročimo komu Ognjišče in je to naše lepo darilo ob praznikih. Darilo bo vaše obdarovance obiskalo kar dvanajst krat v letu. Morda bo branje komu približalo vero, mu pomagalo rešiti življenjsko težavo ali mu bo namenilo spodbudno misel za življenje in ga obogatilo z najrazličnejšimi vsebinami pa tudi razvedrilo. Že nekaj bralcev sem slišal, da svoj izvod revije, ko jo preberejo, podarijo komu, ki ga nima. Januar, mesec verskega tiska nas vabi, da smo iznajdljivi pri širjenju dobrega tiska.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2019, leto 55, št. 1, str. 4.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh