Urednikova beležnica junij 2015

1305-124a copy

Junij je predpočitniški mesec, za šolarje in študente je čas mature, zaključevanja ocen in izpitov. Za nas na uredništvu pa mesec, ko pred dopusti lahko izdamo še nekaj knjig in načrtujemo izide v jesenskem in zimskem času, zlasti za Miklavževo in božično obdarovanje. V maju pa je naša uprava imela veliko dela, saj je morala pripraviti veliko paketov. Naročili ste namreč veliko knjig in drugih darilnih artiklov, s katerimi ste obdarovali svoje najbližje, zlasti za prva obhajila, birme in krste. Razveseljivo dejstvo, ki nas navdaja z optimizmom za načrtovanje v prihodnosti.

1305-124B - plamen

Pred poletjem je izšel katekizem za mlade YOUCAT - BIRMA. Na sodoben način želi mladim, pa tudi drugim bralcem približati zakrament sv. birme in nekatere druge temeljne resnice naše vere. Seveda zlasti opiše Svetega Duha, njegove darove in sadove ter razlaga zakrament birme pa tudi spoved in evharistijo ter pomen molitve in občestva Cerkve. Knjiga je nov, sodoben pripomoček za pripravo na birmo. Več o knjigi si lahko preberete na str. 96. Tako se knjiga pridružuje že dvema katekizmoma za mlade, ki sta izšla pri naši založbi: 'splošni' Katekizem katoliške Cerkve za mlade in Yucat – Molitvenik za mlade. V pripravi je Youcat – Spoved, ki bo predvidoma izšel jeseni.

1305-124B - plamen

Med novostmi naj omenim še knjigo Konec zakonske zveze. Ločitev je ena izmed najbolj stresnih življenjskih izkušenj. Tega se zaveda tudi avtorica knjige, ki iz osebne izkušnje opisuje posamezne stopnje popotovanja skozi konec zakonske zveze ter opiše načine, kako se s tem spopasti. Knjiga zagotavlja praktično pomoč in nasvete za vsakogar, ki doživlja ločitev ali razvezo. Spremna beseda p. Vinka Škafarja ponuja tudi krščanski odgovor na zakonsko zvezo, krizo v njej in na njen boleči konec. Več o knjigi si lahko preberete na str. 130.

1305-124B - plamen

Tretjo soboto v juniju poteka že tradicionalno romanje invalidov, bolnikov in ostarelih na Brezje. Letošnje, že 49., bo 20. junija in ga bo vodil ljubljanski nadškof p. Stanislav Zore. Poleg župnikov vabimo župnijske ali dekanijske Karitas, da organizirajo romanja z avtobusi in tako omogočijo bolnim in ostarelim, da en dan v letu preživijo drugače. Vsi, ki bi želeli prejeti navodila in gradivo za romanje, se oglasite na naše uredništvo. Prav tako ste vabljeni prostovoljci, ki bi radi pomagali pri romanju. Več o romanju si lahko preberete na str. 97.

1305-124B - plamen

V tej številki odmeva romanje ob naši 50-letnici, saj mu je posvečena priloga. Tako se boste z romanjem lahko seznanili tudi tisti, ki niste poromali z nami. Prav tako vas bomo v prihodnji številki seznanili z drugimi dogodki ob 50-letnici. Ob tem jubileju smo vam pripravili tudi posebno akcijo: ob 50-letnici Ognjišča 50 knjig s 50% popusta. Predstavljamo vam jo na str. 16.

beleznica-plamen

Maja smo obhajali 70-letnico konca druge svetovne vojne, ki je naš narod silno prizadela. Tega dogodka se dotikamo v komentarju, na poseben način pa v knjigi 70 za 70 - 70 klekljanih golobov za 70 let miru. V njej je 70 klekljaric iz 70. slovenskih mest sklekljalo 70 tridimenzionalnih golobov, ki predstavljajo 70 let miru od konca druge svetovne vojne. Ob sklepu projekta je izšla knjiga, v kateri so, poleg tridimenzionalnih klekljanih golobov tudi različni vzorci čipke z motivom goloba, simbola miru.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Ne uklanjaj se bedaku, ne oziraj se na osebo mogočneža! Do smrti se bojuj za pravico in Gospod Bog se bo zate boril.

(Sirah)
Torek, 23. April 2024
Na vrh