Urednikova beležnica julij 2015

1305-124a copy

Julij je prvi počitniški mesec, ki vam bo, vsaj upam, ponudil več priložnosti za branje. Tudi zato smo vam, kakor že prejšnja leta, pripravili posebno počitniško ponudbo knjig, ki jih boste lahko vzeli s seboj na počitnice in se ob njih bogatili. Na str. 97 si lahko ogledate ponudbo knjig, ki je v jubilejnem, 50. letu, še obsežnejša kot sicer. Naj še dodam, da je ob ‘zlatem jubileju’ tudi cena knjig zelo ugodna. Naročnike knjig čakajo tudi lepe nagrade.

1305-124B - plamen

Ob zlatem jubileju bi se radi srečali z vami še na poseben način. Tako vas v počitnicah vabimo na dve srečanji na dveh različnih koncih Slovenije. Več o teh počitniških srečanjih si lahko preberete na str. 16.

1305-124B - plamen

Počitnic pa ne poznajo življenjski problemi. Že zadnjič smo vas opozorili na izid knjige Konec zakonske zveze, ki bo pomagala ljudem spopasti se s perečo življenjsko težavo ločitve in konca zakonske zveze. Papež Frančišek nas je večkrat povabil, naj imamo sočutje z ljudmi, ki jim je propadel zakon. Obenem vam priporočam tudi druge knjige iz zbirke Življenjske smernice, zbirke ki želi pomagati v težavah, v katerih se znajde sodobni človek: Žalovanje; Kaj se zgodi po smrti?; Poti skozi depresijo; Motnje hranjenja; Zasvojenost z igrami na srečo; Izgubiti otroka; Zakon, ki osrečuje. Vse knjige so še na voljo in jih lahko priporočite tudi znancem, ki bi se znašli v težavah, opisanih v teh knjigah.

1305-124B - plamen

Sedanji papež je vernike povabil, naj v času pred sinodo o družini molimo in premišljujemo o pomenu zakonske zveze. Pri tem nam bosta lahko zelo pomagali dve knjigi avtorjev, znanih po svojem globokem razmišljanju. Prvi je zaslužni papež Benedikt XVI., ki si je v času svojega papeževanja (2005 – 2013) močno prizadeval, da bi zakonska zveza, utemeljena na zamisli Stvarnika, ohranila svojo vrednost. V knjigi Resnica o zakonu je osem papeževih govorov o lepoti zakonske zveze. Papeževi govori so namenjeni vsej Cerkvi, posebej zakoncem in tistim, ki se nameravajo poročiti.

1305-124B - plamen

Drugi avtor je Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vere. V knjigi Upanje družine je pogovor s kardinalom. V njem nam jasno predstavi težave, s katerimi se dandanes spopadajo krščanske družine in ponuja veliko odličnih zamisli in nasvetov, kako na umirjen in poglobljen način premisliti o obravnavanih vprašanjih o družini znotraj izročila in občestva Cerkve. Več o knjigi si lahko preberete na str. 95.

Naj sklenem s sklopom knjig, ki so na takšen ali drugačen način povezani z zakonskim življenjem, in napovem tudi knjigo, namenjeno samskim ljudem. Gre za knjigo p. Vitala Vidra So nekateri samski. O njej pa več v prihodnji številki.

beleznica-plamen

Konec meseca junija Slovenci praznujemo svoj državni praznik. Premalo smo pozorni nanj in premalo ponosni na samostojno in demokratično državo. V letu, ko praznujemo 70-letnico konca druge svetovne vojne, je Radio Ognjišče po Sloveniji organiziral več okroglih miz. Sedaj so prispevki na okroglih mizah izšli v zborniku Resnica in sočutje, ki sta ga uredila Alen Salihović in Janez Juhant. O jubileju konca druge svetovne vojne govori tudi tokratna gostja meseca, ki nam odstira manj poznana dejstva iz zgodovine, zlasti pa pomembno vlogo duhovnikov v naši narodni zgodovini. V mesecu novih maš naj bo to tudi lep poklon slovenskim duhovnikom.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh