Urednikova beležnica oktober 2015

1305-124a copy

Oktober je mesec rožnega venca, čeprav jo nekateri to molitev odklanjajo, češ da je preveč mehanična. Tistim, ki molijo rožni venec s srcem, pa je postala vir duhovne moči in priložnost za premišljevanje odrešenjskih dogodkov. Pri Ognjišču smo izdali drobno knjižico o rožnem vencu: Rožni venec s podobami – izbrane misli sv. Janeza Pavla II. iz apostolskega pisma Rožni venec Device Marije, ki je doživela ponatis. Vse štiri dele te molitve imamo tudi posnete na CD-ju: Rožni venec – premišljevanje Kristusovega obličja skupaj z Marijo. Molitev rožnega venca spremljajo ustrezne pesmi.

1305-124B - plamen

Rožni venec je samo ena vrsta molitve. Drugim je bliže, če svojih molitev in prošenj Bogu ne ponavljajo, ampak izrečejo na bolj izviren način. Tako pripravljamo knjižico molitev Zakladnica molitve. Gre za molitve, ki so bile objavljene v zadnjih letih v naši reviji. To bo prva knjiga v zbirki Iz zakladnice ..., kjer nameravamo izdati knjige z izreki svetnikov in spodbudnih misli drugih ljudi.

1305-124B - plamen

Najbrž ni medija, ki se v zadnjem času ne bi ukvarjal s problemom beguncev, ki prihajajo v Evropo. Tudi mi se te problematike dotikamo v pogovoru s šolsko sestro Favstino, ki je doma iz Egipta in nam je tudi spregovorila o preganjanju kristjanov v muslimanskih državah, o njihovem izseljevanju in o trdni veri tamkajšnjih kristjanov, ki nam je lahko v veliko spodbudo. Begunske problematike se dotika tudi jezuitski p. Robin Schweiger, ki v Sloveniji vodi Jezuitsko službo za begunce. Begunci so tudi tema v mladinski prilogi.

1305-124B - plamen

Sredi oktobra praznujemo misijonsko nedeljo. Misijonom posvečamo prilogo, ki govori o različnih dejavnostih Misijonskega središča v Sloveniji. Naj nam spoznavanje misijonske problematike pomaga, da bomo še bolj zavzeto podpirali misijone in postali misijonarji v okoljih, kjer živimo.

1305-124B - plamen

Oktobra bo v Rimu potekala tudi redna sinoda o družini, tem perečem problemu družbe in Cerkve. Papež nas vabi, da molimo za uspeh sinode in se pogovarjamo in razmišljamo o pomenu zakona in družine. Zakonu in družini smo namenili veliko naših izdaj. Prepričan sem, da boste med njimi našli tudi kakšno zase. Naj samo omenim knjigi p. Vitala Vidra, namenjene zakoncem (Mož in žena; Z očmi zakoncev) ter knjigo Anselma Grüna Pustolovščine življenja – knjiga duhovnosti za družine.

beleznica-plamen

Mesec oktober se prelije v november, ki ga v začetku zaznamujeta dneva, s katerima se spominjamo svojih pokojnih. Misel na smrt je mnogim neprijetna in se je otepajo, a se potem zlomijo, ko se soočijo s smrtjo svojih najbližjih. Da bi se laže spoprijeli s procesom žalovanja, smo že pred leti v zbirki Življenjske smernice izdali knjige Žalovanje – Moč in upanje ob izgubi ljubljenega človeka; Kaj se zgodi po smrti – vprašanja in odgovori o življenju, smrti in onostranstvu; ter Izgubiti otroka – kako najti pot skozi bolečino. V zbirki Zgodbe za dušo - nova serija pa knjigo Obrisal bo solze - zgodbe o upanju ob izgubi najdražjih.

beleznica plamen

Prihodnji številki bo že priložena posebna Miklavževa ponudba. Naj že sedaj napišem, da bo v njej veliko novosti za obdarovanja ob Miklavžu, božiču in novem letu. Ne zamudimo teh priložnosti za obdarovanje in podarimo dobro in duhovno bogato knjigo, ki bo naše obdarovance notranje obogatila. Knjiga je lahko odličen vzgojni pripomoček, zato podarimo knjige otrokom ali mladim družinam. Skratka, pustimo se presenetiti Miklavževi ponudbi.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh