Urednikova beležnica november 2016

beleznica bozo

Mesec november na začetku sicer zaznamujeta dva dneva, ko se spominjamo naših pokojnih – tudi o žalovanju imamo precej knjig, ki smo jih že priporočili –, a novembra zaznamuje naše uredništvo predvsem skrb za načrtovanje novega letnika Ognjišča in priprava kataloga, v katerem vam bomo prestavili nove knjige. Prav tako pripravljamo katalog s knjigami za otroke, primernimi za Miklavževo in božično-novoletno obdarovanje, pa tudi knjige, ki so primerne za obdarovanje ob drugih priložnostih.

1305-124B - plamen

Že v tem Ognjišču pa vam na sredini na štirih straneh predstavljamo knjige za otroke (str. 65–68). Te strani so nekakšna predhodnica Miklavževe ponudbe. Veseli je boste zlasti tisti, ki radi prej naročite knjige in druge stvari ter ne čakate na zadnji trenutek. Čeprav bosta tudi priloga in prihodnja številka revije izšli skoraj tri tedne pred Miklavžem.

1305-124B - plamen

Med knjigami za otroke, naj omenim dve novosti. Prva je Božična knjiga z nalogami. Njena posebnost je, da bodo lahko otroci naloge v knjigi večkrat reševali, saj je knjigi dodan poseben svinčnik, katerega pisanje lahko pobrišemo. Več o knjigi si lahko preberete na str. 130. Druga novost je slikanica Miklavž že ve. Knjiga, ki opisuje pričakovanje Miklavža, ima še eno posebnost – zaradi njene oblike in nalog jo laže berejo tudi otroci z bralnimi težavami. Da bi vam olajšali vaše obdarovanje, smo v prilogi pripravili tudi nekaj ugodnejših ponudb. Ena od teh je ponudba dveh slikanic o Miklavžu (Miklavž piškote peče in Miklavževi škornji) in CD, na katerem sta posneti besedili teh dveh knjig.

1305-124B - plamen

Kot sem že napisal, v novembru in sploh zadnjih mesecih leta, načrtujemo nov letnik revije. Toda načrtovati moramo tudi njeno novo ceno. Cene v letu 2017 bo taka: posamezna številka bo stala 2,80 €. Letna naročnina prek župnijskih uradov bo znašala 30,90 €, za naročnike po pošti pa 31,70 €. Kot lahko sami opazite, smo naročnino minimalno povišali, saj nižanje naklade pomeni večji strošek pri pripravi in tiskanju revije. Ostanite zvesti naročniki tudi naprej. Priporočite revijo svojim prijateljem in znancem ter ne pozabite, da je naročnina na Ognjišče lahko tudi lepo darilo. Naročnike bomo prihodnji mesec obdarili s koledarjem za leto 2017.

1305-124B - plamen

Najbrž nobenemu človeku ni lahko odpustiti krivico, ki jo je doživel. V pomoč pri tem nam bosta lahko dve knjigi. Prva Kako odpustiti (avtor Jean Monbourquette) doživlja že drugi ponatis. Govori nam, da je odpuščanje sad procesa, ki vključuje vse človeške sposobnosti. Ne pozabimo, da odpuščanje pomeni, da se osvobodimo tesnobnega nemira, ki ga prinašajo zamere. Več o knjigi si lahko preberete na str. 130. Druga knjiga, Odpuščanje, je novost na našem knjižnem trgu. Avtorja obeh knjig sta v tujini znana pisca duhovnih knjig. Svojega znanja ne črpata samo iz teorije, ampak sta v delavnicah ali pogovoru pomagala ljudem celiti rane, ki jih povzroča neodpuščanje, in jih usmeriti na pot osvobajajočega odpuščanja. Naj dodam, da je pred izidom tudi knjiga Ikona - zgodba o poteh odpuščanja. V njej bo zbrano besedilo, ki jo za istoimensko rubriko letos piše p. Karel Gržan.

1305 124B plamen

Novembra praznujemo god sv. Martina. Po ljudskem izročilu ta dan mošt postane vino. Žal se v zadnjih letih god tega priljubljenega svetnika spreminja v dan pretiranega pitja alkohola. Sporočilo življenja sv. Martina, čigar 1700-letnico rojstva praznujemo, je čisto drugačno. Zato smo temu svetniku namenili tokratno prilogo z opisom njemu posvečenih župnijskih cerkva na Slovenskem.

 

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh