Urednikova beležnica december 2016

beleznica bozo

Decembrska številka je tudi adventna številka in zadnja v tem letniku. Z adventom začenjamo novo cerkveno leto, zato smo cerkveno leto tudi predstavili v tokratni prilogi.

1305-124B - plamen

Temu Ognjišču so dodane kar štiri priloge: koledar dva kataloga knjig in naročilnica. Prvi je običajni katalog, v katerem predstavimo novosti, ki so izdane v zadnjem letu seveda z vabilom, da si knjige ogledate in jih naročite. Druga priloga je Miklavževa ponudba. Saj smo vam nekaj knjig že predstavili v novembrski številki Ognjišča, a smo vam tokrat pripravili posebno prilogo, ki naj olajša vašo odločitev, da za Miklavža pa tudi za božič ali novo leto podarite dobro knjigo verske vsebine. Žal v ponudbi ne moremo predstaviti vseh knjig, a upamo, da dovolj, da vam olajšamo odločitev. Vse naše knjige si lahko ogledate na spletu in v naših knjigarnah v Kopru, Ljubljani, Kranju, Mariboru in na Ptuju. Več o naročilnici za Ognjišče pa ob koncu tega sestavka.

1305-124B - plamen

Tretja priloga je koledar za leto 2017 – ‘Slovenija iz zraka’. Gre za ‘krščanski’ koledar, saj so na njem napisani cerkveni prazniki in godovi. Poleg tega ga krasijo fotografije različnih krajev v Sloveniji. Njihova posebnost je, da so posnete z zraka in sicer z dronom. Fotografije je posnel Janez Kotar. Koledar je darilo za vašo zvestobo Ognjišču.

1305-124B - plamen

Koledar nas bo spremljal skozi vse leto, kakor nas bo lahko skozi vse leto spremljala knjiga v dveh delih Svetnik za vsak dan. Gre za novo, razširjeno izdajo knjige, ki je izšla že pred leti in jo je napisal naš urednik Silvester Čuk. V njej so predstavljeni svetniki, ki godujejo na določen dan. Običajno je eden predstavljen obširneje, drugi, ki godujejo na tisti dan, pa nekoliko krajše. Velikokrat je razložen pomen imena in njegova pogostnost v Sloveniji. Napisano je tudi, kateri svetnik je zavetnik raznih poklicev in dejavnosti in kateri svetniki so priprošnjiki v raznih potrebah in stiskah. K temu iskanju na koncu druge knjige pomagajo kazala, v katerih lahko poiščete zavetnike in priprošnjike. Knjiga je tudi bogato ilustrirana in ob besedilu življenjepisa kakega svetnika lahko najdete tudi njegove misli. Iz povedanega lahko vidimo, da je v knjigo v dveh delih vloženo veliko truda in dela in veseli smo tega podviga naše založbe. Oba dela skupaj štejeta kar 848 strani.

1305-124B - plamen

Najbrž nobenemu človeku ni lahko odpustiti krivico, ki jo je doživel. V pomoč pri tem nam bosta lahko dve knjigi. Prva Kako odpustiti (avtor Jean Monbourquette) doživlja že drugi ponatis. Govori nam, da je odpuščanje sad procesa, ki vključuje vse človeške sposobnosti. Ne pozabimo, da odpuščanje pomeni, da se osvobodimo tesnobnega nemira, ki ga prinašajo zamere. Več o knjigi si lahko preberete na str. 130. Druga knjiga, Odpuščanje, je novost na našem knjižnem trgu. Avtorja obeh knjig sta v tujini znana pisca duhovnih knjig. Svojega znanja ne črpata samo iz teorije, ampak sta v delavnicah ali pogovoru pomagala ljudem celiti rane, ki jih povzroča neodpuščanje, in jih usmeriti na pot osvobajajočega odpuščanja. Naj dodam, da je pred izidom tudi knjiga Ikona - zgodba o poteh odpuščanja. V njej bo zbrano besedilo, ki jo za istoimensko rubriko letos piše p. Karel Gržan.

1305 124B plamen

V začetku decembra pričakujemo tudi knjigo o ljubljanskem nadškofu Alojziju Šuštarju, ki jo je napisal njegov nekdanji tajnik in sedanji ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. V svojem delu je nadškofa predstavil kot enega od očetov slovenske samostojnosti. Prav v času odločilnih dogodkov (plebiscit, razglasitev samostojnosti in mednarodno priznanje) je bil tajnik nadškofa Šuštarja in je od blizu spremljal te dogodke. Sedaj je napisal spomine nanje, te pa obogatil s pogovori, objavljenimi na te teme v časnikih. V drugem delu knjige je škof Jamnik povabil še nekatere druge sodelavce in prijatelje, da so opisali svoje spomina na nekdanjega nadškofa.

 beleznica plamen

Že zadnjič smo vam sporočili ceno novega letnika Ognjišča v letu 2017. Naj ponovimo bistvene stvari: Cena posamezne številke bo 2,80 €, letna naročnina pri župnijskih uradih bo 30,90 €, za naročnike po pošti pa 31,70 €. Ostanite naročniki Ognjišča! Posamezniki boste prejeli položnice za naročnino proti koncu januarja. Ne pozabite, da je naročnina na Ognjišče lepo darilo, kakor so lepo darilo tudi knjige in druge ponudbe naše založbe. Zato tej številki prilagamo tudi naročilnico, s katero lahko komu poklonite naročnino na revijo. To vaše ‘darilo’ ga bo razveselilo kar dvanajst krat v letu.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh