Zakladnica modrosti

Zbirka Za luč in moč 2

Ko se je leta 1965 porajalo Ognjišče (sprva Farno kot glasilo župnij Postojna in Koper), je njegov ‘oče’ Franc Bole, takrat župnik v Postojni, imel stike z belgijskim študentskim duhovnikom Fernandom Lelottom. Ta je svoje mlade prijatelje duhovno hranil z drobnim, vsebinsko bogatim lističem Ognjišče naše Gospe. V vsakem je bila tudi Iskra za poživitev plamena: stavek, izrek, misel, vzeto iz Svetega pisma, spisov svetnikov ter del pesnikov in pisateljev, je z nekaj stavki pospremil s spodbudami za razmišljanje. Njegove Iskre so od vsega začetka žarele tudi v našem Ognjišču. Leta 1978 so izšle v zbirki Žepna knjižnica Ognjišča. »Ta knjižica bi vam rada pomagala, da se za trenutek ustavite, premislite svoja dejanja in naredite načrt za naprej,« je v spremni besedi zapisal urednik Franc Bole. »Vzemite jo v roke zvečer, preden ležete k počitku, ali zjutraj, preden začenjate svoje delo.« Avgusta 1984 smo začeli z rubriko Zajemi vsak dan, ki je na dveh straneh nudila ‘požirke’ duhovnosti: izbrane misli iz knjig Svetega pisma, svetnikov in svetnic, religioznih mislecev, domačih in tujih pesnikov in pisateljev. Rubrika se je bralcem brž priljubila; pognala je globoke korenine in je ‘živa’ že nad trideset let. Misli so sicer oštevilčene – po dnevih meseca, vendar si lahko vsakdo poišče misel, ki ga nagovori in mu ‘polepša dan’. Leta 2001 je izbor življenjskih modrosti za vse dni v letu izšel v knjigi Misel za lepši dan, ki je v kratkem času doživela štiri ponatise. Ob tem toplem sprejemu se je že dalj časa porajala zamisel o novem izboru, ki ga imate zdaj v rokah.

V knjigi je zbranih 930 misli različnih avtorjev (280), urejene so tematsko (82 gesel od A do Ž), pri vsakem geslu je najprej misel iz Svetega pisma, sledijo misli svetnikov, blaženih in svetniških osebnosti, papežev, škofov in drugih učiteljev duhovnosti, na koncu so zlata zrna iz del domačih in tujih pesnikov in pisateljev ter ljudske modrosti v pregovorih. Želimo, da bi pogosto odpirali to malo ‘zakladnico modrosti’, da bodo vaši dnevi čim bogatejši!

    ZAKLADNICA MODROSTI
    256 strani, 11 x 16,5 cm, trda vezava s ščitnim ovitkom, naslovnica Petra Kern
    cena: 11,90 €
    Prelistajte:
    * * *
    RAZPRODANO

Zakladnica modrosti 3D

iz vsebine

BLAGOR: Ne vrtimo se okrog lastne popolnosti,odpravimo se na pot ljubezni do bližnjega in v odnosih, polnih zdrave skrbi za drugega zaživimo Jezusove blagre. Pustite, naj vas napolni Očetova nežnost, da jo boste lahko širili okoli sebe! (papež Frančišek)
BLAGOSLOV: Uspeh vsega našega dela je odvisen od Božjega blagoslova, ki ga moramo zaslužiti in ohraniti z dobrimi deli. (Janez Ev. Krek)
BLIŽNJI: Rečeš dobro besedo, storiš drobno uslugo, pokažeš se kot plemenit človek, kaj veš, na koga vse boš vplival! Nevede in nehote boš pomagal bližnjim, da bodo boljši. (Miha Žužek)
BOG: V vsem, kar živi, je pustil Bog sled svojeljubezni. Bog je globoka vez vsega, kar biva,  vsega vesoljstva. (Phil Bosmans)

BOGASTVO:Bogastvo ne ustvarja sreče. Veselja ne najdeš v stvareh, ki nas obdajajo, najdeš ga na dnu duše. (sv. Terezija Deteta Jezusa)
CERKEV: Cerkev ne potrebuje novih reformatorjev, potrebuje novih svetnikov. (Benedikt XVI.)
ČISTOST: Če je tvoje srce brez hudobije in strasti, čisto brez madeža, si srečen, kajti tvoj pogled je jasen. (sv. Gregor iz Nise)
DAR: Pravo darilo je vselej le dobrota našega srca. (Anton Trstenjak)
DELO: Delo pridnih rok blagoslavlja Gospod. (slovenski pregovor)
DOBROTA: Dobrota je sredi srca doma. / Vse, kar je dobro, / dehteče dehti. / Dobrota ni sirota. / Dobrota ima veliko otrok. / Njihov prijatelj je Bog. (Berta Golob)
DOLŽNOST: Skušaj izpolnjevati svoje dolžnosti, pa bošvidel, koliko veljaš. (Johann Wolfgang Goethe)
DRUŽINA: Družina je srečna, dokler se vsi njeni člani zbirajo okoli družinske mize. (Janez Oražem)
EVANGELIJ: Naše življenje je prvi evangelij. (Joseph Cardijn)
EVHARISTIJA: V evharistiji je strnjeno veselo oznanilo, ki ga lahko razčlenimo v petih točkah: Bog je, Bog nas ljubi, Bog je prišel k nam, Bog nam odpušča, Bog nas čaka k sebi domov. (Jožef Smej)
GOSPOD: Gospod je, ki začne in nadaljuje, / vabeč nas, kot le On to z nami zna. / Svoboden med svobodnimi kraljuje, / Kraljestvo stavlja v živo dno srca. (Vladimir Kos)
HREPENENJE: Bodimo ljudje hrepenenja in molitve.Ničesar ne imejmo za nemogoče: Bog zmore vse. (bl. Charles de Foucauld)
HVALEŽNOST: Bodi hvaležen, da nimaš vsega, kar si želiš. Česa bi se potem še veselil? (Kahlil Gibran)
...
ISKRENOST: Toliko boš napredoval, kolikor strožji boš do samega sebe. (Tomaž Kempčan)
KREPOST: Kdor me opozarja na moje napake, je moj prijatelj; kdor poudarja moje kreposti, je moj sovražnik. (kitajski pregovor)
KRIŽ: Najlepša knjiga je križ in kdor te knjige ne zna brati, je bolj vreden usmiljenja kot tisti, ki so nepismeni. (sv. Jožef Cottolengo)
LJUBEZEN: Ljubezni prave ne pozna, kdor meni, / da vgásniti jo more sreče jeza. (France Prešeren)
LUČ: Za otroke luči je svetlo tudi sredi trde noči. (sv. Ciprijan)
MATI: O mati, v učenosti ni ljubezni - ti pa si ljubezen sama, že tvoj smehljaj je paradiž,  vesel in sončen, brez črnega spoznanja. (Ivan Cankar)
MILOST: Za tiste, ki jih Bog ljubi, preskušnje niso kazen, ampak milost. (sv. Janez Vianney)
MIR: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji. (Lk 2,14)
MLADOST: Bog je mlad in vsak mlad človek naj bi v svet prinašal nekaj te večne Božje mladosti, novosti. (Egon Kapellari)
MODROST: Modrost je bližje molku kot besedam.(arabski pregovor)
MOLITEV:Dajmo Bogu jutranjo in večerno molitev. Zjutraj se mu zahvalimo za preteklo noč,  zvečer za vse dobrote dneva. (bl. Anton Martin Slomšek)
MOŽ: Ako mož ženo zmerja, jo otroci tolčejo.(slovenski pregovor)
NEBESA: Pot v nebesa je izpolnjevanje dolžnosti tukaj na zemlji. ( Johann Heinrich Pestalozzi)

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh