Preprosto o Svetem pismu

Duhovito ilustriran, jasen, dostopen in zabaven vodnik po največji knjižni uspešnici, kar jih je kdaj koli izšlo: po Svetem pismu! Lahko rečemo, da je to najbolj posrečen način doslej - za spoznavanje največje svetovne knjižne uspešnice.

Namen te knjige je, da bralcu ponudi ‘za pokušino’ nekaj kratkih odlomkov iz vsebine vseh svetopisemskih knjig.
Tu je pojasnjeno, kaj se v vsaki posamezni svetopisemski knjigi dogaja, zakaj je pomembna in kdo v njej igra glavno vlogo ...
Zato le prelistajte in odkrili boste še veliko več o najpomembnejši knjigi, kar jih je bilo kdaj koli napisanih!

Kaj je torej Sveto pismo? Sveto pismo je knjižnica. Ali pa antologija. Vsekakor ne gre za eno samo knjigo, ampak za zbirko številnih različnih vrst knjig oziroma zapisov, vključno z zgodovino, poezijo, zgodbami, pravnimi kodeksi, pregovori in reki, apokaliptičnimi vizionarskimi opisi, spevi, pismi ... Sveto pismo je knjiga, polna knjig. Kaj pa je v njej? Torej, vsebuje šestinšestdeset knjig, povezanih v eno izdajo. Razdeljene so na dva dela: Staro zavezo ali Hebrejske spise (39 knjig) in Novo zavezo ali Krščanske spise (27 knjig). Nekatere izdaje Svetega pisma vsebujejo tudi tretji del,
ki se imenujejo Devterokanonične ali Apokrifne knjige.
Knjige Svetega pisma je dejansko sestavljalo in pisalo veliko različnih ljudi skozi dolga tisočletja. Ta knjiga pa vam bo predstavila osnove (in še malce več!) o vsaki posamezni knjigi.

 


    PREPROSTO O SVETEM PISMU
    128 strani, 15 x 19 cm, broširano, barvne ilustracije
    redna cena: 12,90 €
    s kartico zvestobe 11,61 €
    * * *
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo
    v spletni knjigarni Ognjišča

Preprosto o SP 3D

iz vsebine:

Zakaj je pomemben? (Matejev evangelij)
Vsebina Matejevega evangelija je precej podobna ostalim evangelijem - kljub temu pa tudi zelo edinstvena. Vsebuje tudi znameniti govor na gori (poglavja 5 - 7). Matej predstavlja daljši zapis Jezusovih naukov o koncu časov in različne podrobnosti o nadnaravnih dogodkih v času Jezusovega vstajenja. Poudarek je na 'nebeškem kraljestvu'. Matej zaključi z veliko nalogo: z Jezusovim navodilom učencem, naj gredo in blagovest o njem razširijo po vsem svetu .

Pismo Efežanom: Odrešeni smo. Umrli smo v grehu, zdaj pa živimo v Kristusu. Zato opustite stare navade. Združite se v edinosti in zablestite!

Preseneti me!
Ali ste vedeli, da poglavij in vrstic Svetega pisma v izvirnem besedilu ni bilo? Ali pa, da sadež, ki sta ga jedla Adam in Eva in ga po izročilu
imenujemo jabolko, v Svetem pismu pravzaprav nikoli ni poimenovan? Kar se nas tiče, bi lahko jedla tudi banano!

Kaj se dogaja? (Esterina knjiga)
Uvodni prizor se dogaja v zimski palači kralja Ahasverja v Suzah. Kralj k sebi pokliče prelepo kraljico Vašti, da bi se z njeno lepoto pobahal na razkošni gostiji. Kraljica njegovo prošnjo zavrne O. Ahasver jo v besu zavrže in priredi lepotno tekmovanje, da bi si poiskal drugo ženo. Zmagovalka je mlado dekle po imenu Estera @. Estera je judinja, toda po nasvetu svojega bratranca Mordohaja to dejstvo prikrije. Z njeno pomočjo Mordohaj posvari kralja pred načrtovanim atentatom, njegovo dobro delo pa zabeležijo v knjigi letopisov.
Medtem pa Haman, visoki perzijski uradnik, vztraja, da bi se mu ljudje morali priklanjati. Mordohaj ga zavrne in Haman že načrtuje maščevanje. Kralja Ahasverja naščuva, da podpiše odlok, s katerim bodo pobili vse Jude . Mordohaj v obupu prosi Estero, naj pri kralju posreduje v dobro svojih rojakov. Estera čaka na ustrezen trenutek. Neke noči kralj Ahasver ne more zaspati, in da bi mu čas hitreje minil, mu berejo knjigo letopisov. Zapis v knjigi ga spomni na Mordohajevo dejanje, zato se odloči, da ga bo nagradil. Pokliče Hamana, ki pa se je že pripravil na Mordohajevo smrt. Haman je globoko ponižan, ko ugotovi, da bo Mordohaj nagrajen . Na slovesni gostiji Estera kralju izreče svojo prošnjo in razkrije Hamanovo zaroto. Kralj naroči, naj Hamana obesijo na vislicah, ki jih je Haman dal napraviti za Mordohaja. Ahasver ne more preklicati ukaza za napad na jude, dovoli pa jim, da se branijo, in tako so rešeni . Naslednji dan priredijo slavje in praznujejo svojo rešitev.

Kaj sploh je? (Razodetje)
Ali poznate tiste politične stripe, v katerih lev pooseblja Veliko Britanijo, medved Rusijo, orel pa Ameriko? No, Razodetje je malce podobno takšnim stripom. Gre za vizijo, ki kar prekipeva od različnih simbolov in podob. To je nekakšna epska, protiimperialistična, apokaliptična razprava. Vsebuje vrsto pisem različnim Cerkvam. Vse to dokazuje, da Razodetja v resnici sploh ne moremo 'razodeti'.

Preseneti me!
Prvi človek, ki je za opis teh besedil uporabil izraz "ta biblia" je bil Klemen Aleksandrijski, ki je deloval okoli leta 215. Pri tem je imel v mislih le hebrejsko biblijo. Prvo zabeleženo rabo tega izraza, tako za krščansko kot tudi za hebrejsko biblijo najdemo okoli leta 223. Hieronim, ki je živel in delal v 4. stol. po Kr., je uporabil izraz "bibliotheca", kar pomeni knjižnica ali zbirka knjig.To je bil splošen izraz, ki so ga v latinskem jeziku uporabljali več stoletij.

pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Brez spoštovanja staršev si odrežemo lastne korenine. In brez spoštovanja staršev ni samospoštovanja.

(Anselm Grün)
Torek, 19. Marec 2024
Na vrh