Državno odlikovanje ustanovitelju Ognjišča

Bole drzavno odlikovanje1»Zavedam se, da odlikovanje ni samo moje, ampak ste s tem odlikovali vse tiste, ki so mi pomagali, da smo pred skoraj petdesetimi leti ustvarili revijo in založbo Ognjišče in v tistih težkih časih zapostavljanja Cerkve uspeli doseči sam vrh na področju periodičnega tiska in knjižnih izdaj. Brez toliko in tako dobrih sodelavcev bi to ne bilo mogoče.«

Tako je v svoji zahvali predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju 30. oktobra 2013 v Ljubljani ob vročitvi državnega odlikovanja Red za zasluge dejal msgr. Franc Bole, ustanovitelj revije Ognjišče, ki leta 2014 vstopa v petdeseto leto, in založbe Ognjišče ter Radia Ognjišče, ki bo v prihajajočem letu dopolnilo dvajset let. V utemeljitvi podelitve tega odlikovanja je zapisano, da ga prejme “za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega slovenskega medijskega prostora kot dolgoletni urednik mesečnika Ognjišče in ustanovitelj Radia Ognjišče”.

Bole drzavno odlikovanje2Zlatomašnik msgr. Franc Bole je ‘utelešena’ zgodovina revije Ognjišče, ki je zrasla iz ‘gorčičnega zrna’ – Farnega ognjišča, ciklostilno razmnoženega glasila župnij Postojna in Koper, in postala ‘močno drevo’, ki je razširilo veje po vsej Sloveniji in je sredi osemdesetih let doživelo mesečno naklado nad 100.000 izvodov. Kmalu zatem se je rodila še založba Ognjišče, pri kateri je doslej izšlo nad 300 naslovov knjig. Poštni predal dobrote v reviji Ognjišče je bil zametek Slovenske Karitas, ki je smela zaživeti leta 1990 in Franc Bole je bil njen prvi direktor. Svojevrstno karitativno poslanstvo opravlja tudi Radio Ognjišče, katerega glas razveseljuje poslušalce po vsej Sloveniji in tudi izven nje. (sč)

ČUK, Silvester. Državno odlikovanje ustanovitelju Ognjišča. (Dogodek). Ognjišče, 2013, leto 49, št. 12, str 120.

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh