Konrad

Med moškimi imeni je ime Konrad na 201. mestu. Konec leta 2007 je bilo z njim poimenovanih 714 (1971: 1390; 1994: 1001) oseb. Iz statističnih podatkov je razvidno, da je zanimanje za ime Konrad v zadnjih desetletjih zelo upadlo. Različice imena Konrad so: Kurt (8), Rado (1058), Radko (146), Ratko (246).


    God:

    • 19. februar
    • 7. avgust
    • 26. november

Ime Konrad izhaja iz nemščine. Je zloženka iz starovisokonemških besed kuoni 'drzen, neustrašen' in rāt 'svetovalec'. Nemške skrajšane oblike so Konny, ki se rabi tudi za ženske, Kuno, Kunz, Kurt. Različice Radko, Rado, Ratko so možne različice imena Konrad. Prav tako so lahko skrajšane oblike zloženih slovanskih imen s sestavino Rad-,  rad, kot so Radoslav, Radomir, Milorad. Iz imena Konrad so pri nas nastali priimki Kunc, Kunej, Kunšič, Kušej, Kene, Kne, Konrad.

Konrad je tudi svetniško ime. 19. februarja je v koledarju Konrad iz Piacenze, spokornik (u. 1351). Velja za zavetnika lovcev. Znan je še Konrad, škof v mestu Konstanz v 10. stoletju in velik dobrotnik revežev (v koledarju 26. novembra).

Nemško ime Konrad je zaradi pogostnosti prešlo tudi v frazeologijo. Tako izraz der arme Konrad pomeni 'kmečka vojska, črna vojska', izraz Hinz und Kunc pa 'vsak, kdorkoli'. Enak pomen imata slovensko Peter in Pavel, hrvaško ali srbsko i Janko i Marko.

Zajemi vsak dan

To je zaveza, ki jo bom sklenil z Izraelovo hišo po tistih dneh. Svojo postavo bom dal v njihovo notranjost in v njih srce jo bom zapisal. Jaz bom njihov Bog in oni bodo moje ljudstvo.

(prerok Jeremija)
Petek, 27. April 2018

Ognjišče na Facebooku

Na vrh