Cecilija

Cecilija je med pogostejšimi ženskimi imeni na 120. mestu. Tako se je leta 2006 imenovalo 2169 (1971: 3262; 1994: 2924) slovenskih državljank. Kot kažejo številke, se je zanimanje za to ime zelo zmanjšalo. Različice imena Cecilija so večinoma zelo redke: Ceca, Cica, Cila (vse manj kot 5), Cicilija (11), Cilika (13), Cilka (165). Moška oblika Cecil se je pri nas pojavila samo v dvojnem imenu Cecil Gregor.


    God:

    • 20. september
    • 22. november

Ime Cecilija izhaja iz latinskega imena Caecilia, to pa iz rimskega rodovnega imena Caecilius. To se prek manjšalnice caecilius povezuje z latinskim pridevnikom caecus 'slep'. V skladu s to razlago nekateri ime Cecilija pojasnjujejo kot 'slepa, tj. za lažen sijaj in brezciljno vsakdanjost'.

Cecilija je ime rimske svetnice in mučenke iz 3. stoletja (v koledarju 22. novembra). Velja za zavetnico glasbe, glasbenikov, pesnikov, pevcev, orglarjev, izdelovalcev instrumentov. V Sloveniji sta dve cerkvi sv. Cecilije. Sv. Cecilijo običajno upodabljajo, ko posluša glasbo, poje in igra na kako glasbilo. Njena posebna oznaka so orgle.

 

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh