Jordan

Med moškimi imeni je ime Jordan na 382. mestu. Tako se je konec leta 2007 imenovalo 228 (1971: 268; 1994: 251) oseb. Zelo redka je bila različica Giordano (8), prav tako sta bili redki tudi ženski obliki Jordana (37) in Jordanka (10).


    God:

    • 13. februar
    • 5. september

Ime Jordan je hebrejsko in izhaja iz hebrejskega Jardén, grško Iordánes z nejasnim pomenom. Navadno ga razlagajo (podobno kot reko Jordan 'tekoča reka') kot 'krščen z vodo iz Jordana'. Giordano je italijanska oblika imena Jordan.

Jordan je največja reka v Palestini, ki nastane iz več izvirov pod Hermonom. Najprej teče po rodovitni ravnini in potem strmo pade h Genezareškemu jezeru, od tam pa se vleče s številnimi zavoji do izliva jordanskega jarka v Mrtvo morje. Izraelci so pod Jozuetom prečkali Jordan. Tu je Elizej postal Elijev naslednik. Janez je krstil Jezusa v Jordanu. Po reki Jordan se imenuje država Jordanija, njeni prebivalci pa so Jordanci.

V koledarju je 13. februarja Jordan Saški, opat in dominikanski general (u. 1237).

Znamenit Jordan je Giordano Bruno (1548–1600), italijanski filozof, dominikanec, sežgan kot krivoverec. Nagibal se je k panteizmu, vplival na Spinozo, Herderja, Goetheja, Schellinga.

Zajemi vsak dan

Krščanstvo je eno samo veliko pričakovanje. Svetniki, se pravi ljudje, ki so krščanstvo jemali zares, so to vstajenjsko pričakovanje živeli.

(Alojz Rebula)
Sreda, 17. Oktober 2018

Ognjišče na Facebooku

Na vrh