Žiga

Žiga spada med zelo pogosta in tudi modna imena. Leta 2006 je bilo z imenom Žiga v Sloveniji poimenovanih 5372 oseb, kar je pomenilo 47. mesto med moškimi imeni. Močno povečano zanimanje za ime Žiga se je začelo po letu 1980 in traja še danes. Zelo redko je možno izhodiščno ime Siegfried (5), prav tako ime Sigmunt (manj kot 5), samo malo pogostejša pa je možna tvorjenka na ka Žika (12) z žensko obliko Žikica (5).


    God:

    • 1. maj

Ime Žiga je skrajšana oblika nemških imen, ki se začenjajo na Sieg-, kot Siegmund, Siegfried. Ime Sigmunt, tudi Sigmund, nemško Siegmund, je zloženo iz starovisokonemških besed sigu 'zmaga' in munt 'obramba, varstvo'. Sestavino sigu imajo npr. še naslednja nemška imena Siegbald, Siegbert, Siegher, Siegfried, Sieghard, Siegmar, Siegwald, Siegward. Različica nemškega imena Siegmund je Sigismund, pri Angležih Sigismund, Francozih Sigismond, Madžarih Zsigmond, skrajšano Zsiga, pri Čehih Zikmund, Poljakih Zygmunt. Pri nas se ime Sigmund ne uporablja več, ohranilo pa se je v priimku Sigmund (2006: 16 oseb).

Iz imen Žiga, Sigmund, Sigmunt, Sigismund, Siesmund in sorodnih imen so pri nas razen priimka Sigmund nastali še priimki Žiga (6), Žižmond (210, 2014. mesto), Žižmund (17), Žigon (450, 729. mesto).

V koledarju je Žiga takrat kot sv. Sigismund (1. maja), burgundski kralj, ki je umrl leta 523. V Sloveniji je ena cerkev sv. Žiga, tj. sv. Žiga na Polhovici, ki je podružnica fare sv. Jerneja v Šentjerneju na Dolenjskem in je bila zgrajena leta 1609. Znan Sigismund je Sigismund Luksemburški, rimsko-nemški cesar v letih 1410–1437, pri nas pa Žiga Zois, mentor in mecen slovenske literature in razsvetljenstva ter Žiga Herberstein, ki je živel v letih 1486–1566. Doma je bil iz Vipave in je bil diplomat in potopisec.

Zajemi vsak dan

Sprejmite besedo, ki ima moč, da reši vaše duše. Postanite uresničevalci besede in ne le poslušalci, ki sami sebe varajo.

(apostol Jakob)
Petek, 19. Oktober 2018

Ognjišče na Facebooku

Na vrh