Družina – dar, ki ni dan vsakomur

1312-094a copyLeto se je prevesilo v čas, obdan s čarobnimi pričakovanji adventa in božičnih praznikov. Zato se v razredu, pri verouku ali v raznih drugih skupinah veliko pogovarjamo o trenutkih, ki jih doživljamo skupaj z družino. Kaj pa drugega, saj je božič vendar najlepši družinski praznik, ki z Jezusovim rojstvom ponazarja tudi začetek Svete družine. Med našimi pogovori pa kaj hitro lahko zaznamo, da nimajo vsi idealnih ali lepih spominov na družino, saj je mnogi v tej osnovni različici sploh niso doživeli. Odraščali so kot rejenci ali kot posvojenci.

1312-098a copy

Kaj pravijo številke?

V Sloveniji je po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v rejništvu nameščenih 1026 otrok (september 2013). Za dejavnost rejništva je v Sloveniji registriranih 745 rejnic in rejnikov, izmed katerih se jih s to dejavnostjo poklicno ukvarja 120. Otroci so trenutno nameščeni pri 609 rejnikih. Plačilo rejniku za delo in stroške znaša okrog 273 evrov na otroka. V zvezi s posvojitvami je statističnih informacij zelo malo oziroma močno nihajo. Centri za socialno delo letno dobijo 50–60 vlog. V preteklem desetletju je bilo izvedenih približno 30 posvojitev vsako leto. To pomeni, da trenutno na posvojitev otrok čaka približno 450 parov.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh