Biti najstnik – prej in zdaj

Obdobje najstništva oz. mladostništva v družbi velja za eno bolj napornih obdobij človekovega odraščanja. O tem govorijo starši, o tem govorijo strokovni delavci, o tem govorijo šolniki in ne nazadnje so to potrdili tudi mladi, s katerimi smo klepetali na to temo (glej Klepetamo z Robertom, str. 110). Pa tokrat ne bomo govorili o težavnosti odraščanja na način, da preverimo to ali ono teorijo, ta ali oni način spodbujanja, vzgajanja ali usmerjanja. Tokrat vas vabimo, da se v luči poletnih sanjarjenj in priložnosti, da posežemo po romanih in se s pomočjo različnih junakov preselimo v njihove zgodbe, s pomočjo naših petih najstnikov preselimo v različna zgodovinska obdobja.

1408-094-3p-srednji-vekNaj bodo te zgodbe iztočnica za to, da se vprašaš, kakšen si kot najstnik danes ti. Kakšno je bilo in je tvoje odraščanje do danes, za katere stvari se ti zdi, da si hvaležen, in nad katerimi stvarmi tarnaš in se pritožuješ. Nemalokrat se znajdemo v situacijah, ko kljub (pre)obilju tarnamo, kako nam manjka samo še to ali ono. Pogosto se zdi, da najstniki tarnate zaradi pomanjkanja svobode in seveda dolgčasa. Kljub kopici prostega časa in možnosti, da se udejstvujete in ukvarjate z najrazličnejšimi stvarmi, brezvoljno obstanete v svetem brezdelju.

Potopimo se torej v različna obdobja in si zamislimo, kako bi se s težavami odraščanja spopadali v takratnih situacijah.

 

Zajemi vsak dan

Brez spoštovanja staršev si odrežemo lastne korenine. In brez spoštovanja staršev ni samospoštovanja.

(Anselm Grün)
Torek, 19. Marec 2024
Na vrh