Smo to, kar jemo
Kar je moderno, ni vedno modro
Pogled na razvoj družbe daje veliko izgovorov, kako smo vpeti v tok, ki ne dopušča resnejšega ukvarjanja s hrano. Oskrbo smo v večjem delu, v mestih pa v celoti, prepustili trgovskim verigam, saj je ostalo le malo takih, ki se oskrbujejo neposredno na kmetijah.
Tako smo si ob prebujanju pomladi, ko se začnejo opravila na vrtovih in njivah približali to tematiko pridelave, priprave in uživanja hrane. Presenetljivi so podatki, če seštejemo število kilometrov nekaterih sadežev, ki jih hočemo uporabiti za sadno solato. Presenetljiv je naš odnos do izdelkov, ki jih dnevno srečujemo na prodajnih policah. Navadili smo se zahtevati in imeti na izbiro jagode v decembru, paradižnik v februarju in mladi krompir v marcu.
Kot že sam naslov teme pove, je glavna ugotovitev ta, da moderni čas in razvoj ni nujno prinesel tudi modrih odločitev na tem področju.