Pismo romarjem na Brezje 16. junij 2018

Brezje 50 let zacetnaLetošnje narodno romanje bolnikov in invalidov na Brezje bo jubilejno ali ‘zlato’, saj se bodo bolniki zbrali ob Mariji že petdesetič. Vabimo prostovoljce, da se nam pridružijo in pomagajo pri organizaciji romanja. Prav tako vabimo duhovnike in župnijske ali področne Karitas, da organizirajo avtobuse ali druge oblike skupinskega prevoza in tako omogočijo bolnikom ali ostarelim, da poromajo na Brezje.

    sobota, 16. junija 2018

    OB 9. URI MOLITEV ROŽNEGA VENCA IN PETJE

    OB 10. URI SLOVESNA ROMARSKA SVETA MAŠA

    ROMANJE VODI MSGR. STANISLAV ZORE, LJUBLJANSKI NADŠKOF METROPOLIT IN PREDSEDNIK SLOVENSKE ŠKOFOVSKE KONFERENCE

    VABIMO BOLNIKE, INVALIDE IN OSTARELE, DA SE ROMANJA UDELEŽIJO.

Vse romarje, tudi tiste, ki pridejo na Brezje v zgodnjih jutranjih urah, lepo prosimo, da upoštevajo glede dostopa na prostor pred cerkvijo vsa navodila redarjev oz. pomočnikov.

Sedeži so ta dan namenjeni predvsem težjim bolnikom !!!

Prostor pred oltarjem je rezerviran za bolnike in invalide na lastnih vozičkih in njihove spremljevalce (predvidoma en spremljevalec na invalida). Na prostoru za temi invalidi (v smeri od oltarja proti parku) imajo rezervirano mesto invalidi in bolniki, ki jih pomočniki prepeljejo z vozički organizatorja od njihovih vozil na sedeže in težje gibljivi bolniki. Vsi lažje gibljivi romarji imajo možnost sodelovanja pri maši na prostoru ob parku in v parku pred cerkvijo.
Udeležence romanja prosimo, naj ne prihajajo na romanje v zadnjem trenutku (tik pred mašo). To zlasti velja za tiste, ki imajo namen na Brezjah opraviti sveto spoved.

WC - stranišče za gibljive bolnike in za zdrave je na trgu pred cerkvijo in sicer, gledano od cerkve proti parku, zadaj za stopnicami na desni strani. Za invalide na vozičkih in težko pokretne pa je WC postavljen na samostanskem dvorišču in tudi nasproti cerkve pod parkom.


Osebje, ki pomaga pri poteku romanja:

POMOČNIK: nudijo pomoč v vseh oblikah (prevoz z vozičkom, spremstvo k spovedi, priskrbi spovednika k bolnikovemu sedežu, poskrbi za osvežilno pijačo ...)

REDITELJ: skrbi za to, da bi se romanje odvijalo čim lepše, v zadovoljstvo romarjev in organizatorja.

PRVA POMOČ: zdravniška prva pomoč se nahaja v prostorih priročne ambulante, ki je nasproti gostišča in kjer nudi prvo pomoč za to usposobljeno medicinsko osebje.
Ob prihodu na Brezje boste prejeli spominske priponke.

 

BOGOSLUŽJE – NAVODILA

SVETA SPOVED

Možnost za sveto spoved imate:
• v cerkvi ves čas romanja
• v parku
• na trgu pred cerkvijo
• na dvorišču pred zakristijo
• za gluhe in naglušne v prostorih pod oltarjem
• na samem prireditvenem prostoru.
Če želite, lahko pride spovednik tudi k vašemu sedežu. Potrebno je le opozoriti bližnjega pomočnika in ta bo spovednika, čim bo mogoče, usmeril k vam.

 

SVETO MAZILJENJE

Sveto maziljenje se deli po pridigi. Lahko ga prejme vsak bolnik, ki ga v letošnjem letu še ni prejel ali pa se mu je zdravstveno stanje poslabšalo.
Kdor želi biti maziljen, naj ob prihodu duhovnika dvigne roko.

Za sprejem sv. obhajila, če imamo smrtne grehe ne zadostuje sv. maziljenje, moramo iti prej k spovedi.

 

OBHAJILO

Duhovniki bodo obhajali po vsem prostoru pred cerkvijo in v cerkvi, zato ostanite na svojih prostorih. Če želite prejeti ta zakrament, dajte s primerno kretnjo znamenje duhovniku, ki je v bližini.
Tako kot za sveto maziljenje kot tudi za sveto obhajilo, bo še po sveti maši priložnost pri oltarju na dvorišču.

 

BLAGOSLOV Z NAJSVETEJŠIM IN PROCESIJA

Po blagoslovu z najsvetejšim bo procesija mimo milostne podobe Marije Pomagaj v cerkvi. V procesijo se najprej usmerjajo težji bolniki – bolniki na vozičkih, za njimi pa težko gibljivi bolniki. Zato prosimo vse druge romarje, da počakajo z obiskom cerkve, da bo ta mimohod končan. Pozdrav pred Marijo naj bo kratek. Marija ve za vse naše potrebe in težave. Bolniki, ki so bili pripeljani iz svojega vozila na sedež pred cerkvijo z našimi vozički, bodo po končanem mimohodu počakali svojce na sedežu na prostoru pred cerkvijo (med cerkvijo in gostilno).

 

PROSIMO IN PRIPOROČAMO!

Da bi se romanje odvijalo čim lepše in v zadovoljstvo vseh udeleženih, vas prosimo:

• potrpimo drug z drugim, ker je to romanje, ne pa izlet,
• ne zasedajte vhoda na samostansko dvorišče in prehodov, ki so zamejeni z vrvjo. Prehodi morajo biti prosti zaradi slučajnih nepredvidenih dogodkov,
• vse, ki lahko obiščete milostno podobo brez tuje pomoči, prosimo, da počakate po končani maši pred cerkvijo in s tem omogočite čimbolj tekoč pretok težko pokretnih invalidov in invalidov na vozičkih.
Vsak, zlasti starejše osebe, naj vzame s seboj kakšen osebni dokument za slučaj, če bi se izgubili oz. če bi izgubili stik s svojo skupino, s katero ste prišli na romanje in obvezno zdravstveno izkaznico. Prav vam bo prišel tudi dežnik bodisi v slučaju dežja ali pa sončne pripeke.


pismo romarjem_pdf A5

pismo romarjem_print A4

pismo romarjem_prelistaj

pripravlja

Zajemi vsak dan

Ti, Marija, nam s svojim vnebovzetjem zagotavljaš, da se zmoremo tudi mi dvigniti, če smo kot Ti združeni s Kristusom.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 15. August 2018

Ognjišče na Facebooku

Na vrh