Želim ti božičnega angela

»Angelsko petje se sliši v višavi,« poje naša priljubljena božična pesem. Božična zgodba je polna angelov, glasnikov velikega veselja, da Bog prihaja na zemljo kot človeški otrok in svetu prinaša mir. Pater Anselm Grün nam v tej knjigi pripoveduje čudovito božično zgodbo po ‘posredovanju’ angelov.
»Radost oznanjam, nikar se ne bojte,« nagovarja angel preplašene pastirje. Božični angeli hočejo opogumiti tudi nas, hočejo utrditi naše zaupanje, da rojstvo Božjega Sina tudi nam omogoča novo rojstvo. Spremljajo nas ne le v prazničnih dneh, temveč vedno, vse dni, če dopustimo, da se Dete v naših srcih rodi. Po vzgibih našega srca nam angel prišepetava, naj bo vsako jutro za nas novo rojstvo.
Pater Anselm Grün predstavi dramo božične skrivnosti v osmih prizorih, opiše vlogo angelov in nam v kratkih razmišljanjih nakaže, kako naj svojo življenjsko vlogo odigramo mi. Kot so bili angeli poslani, da pastirjem oznanijo veliko veselje, ki bo za vse ljudi, so poslani tudi nam, da bi globlje doživeli pomen božičnih praznikov. Po angelih nam pisatelj izreka osmero božičnih voščil.

 

    Anselm Grün
    ŽELIM TI BOŽIČNEGA ANGELA
    Ilustracije Polona Lisjak
    48 strani, 11,5 x 20,5 cm, barvne ilustracije, trda vezava
    redna cena: 9,90 €,
    s kartico zvestobe: 8,91 €
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo
    v spletni knjigarni Ognjišča

Zelim ti bozicnega angela 3D

iz vsebine

Angel, ki te vodi v tišino - naj odpre nove oči, da se naučiš na novo videti sebe
Angel, ki napove rojstvo novega otroka - da bi zaupal izvornemu in resničnemu, pusti, da se v tebi rodi ta otrok

Ko se je Jezus rodil, je Gospodov angel stopil k pastirjem, ki so stražili na prostem pri svoji čredi: »Oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod.« (Lk 2,10–11)
Angel pastirjev ne poziva, naj se veselijo. V njihovo življenje veselje prinaša, ko jim oznani rojstvo Odrešenika. To veselje prinašajo tri besede: Odrešenik, Mesija, Gospod.
Otrok je Mesija, kar pomeni osvoboditelj. On je tisti, ki ohranja in varuje naše pravo bistvo. Je tisti, ki bdi nad tem, da zares postanemo mi sami in se ne upognemo, ker bi želeli ustrezati pričakovanjem drugih. In je tisti, ki nas osvobaja v nas same.
Ljudi osvobaja njihovih priganjačev, ki jih nenehno silijo k temu, da bi delali še več in še hitreje, da bi vedno bolj izpolnjevali pričakovanja drugih.
Želi gospodovati v nas, da nas ne bi več obvladovali ne drugi ljudje ne naše lastne potrebe in želje. Ko je v nas Gospod Jezus Kristus, se osvobajamo gospodarjev, ki jim sicer pogosto služimo. Ko zaupamo temu sporočilu božičnega angela, se nam ni potrebno siliti k veselju. Veselje raste v nas. Ko izkusimo to, kar nam oznanja angel, se naša duša odzove z veseljem.

Angel, ki ti pojasni tvoje življenje - naj ti pokaže, kako je s teboj, povedal ti bo tudi za obljubo, kaj Bog od tebe pričakuje ... spodbuja te, da vzameš življenje v svoje roke ...
Angel, ki v tvoje življenje prinaša veselje - da bi prisluhnil veselju, ki žubori jna dnu tvoje duše, zaupaj sporočilu, da se je tudi zate rodil Odrešenik
Angel, ki v tvoje življenje prinaša lahkost - da boš svoje življenje jemal bolj lahkotno, s poletom, da si življenje ogledaš z druge plati ...
Angel,ki te vodi na novo pot - da boš v resnici prispel na pot k samemu sebi - želi te spremeniti, te privesti v stik z Božjim otrokom v tebi
Angel, ki te varuje - naj varuje Božjega otroka v tebi, naj zavaruje tvoj pravi jaz, da boš lahko postal enkraten, edinstven
Angel, ki te spremlja - na vseh tvojih poteh, naj te napravi občutljivega za to, kar ravno potrebuješ

To je premišljevanje o angelih v božični zgodbi. Spoznamo, da angeli niso le nekoč naznanili Jezusovega rojstva, ga spremljali in varovali, temveč da božični angeli spremljajo tudi nas na naši poti učlovečenja, samouresničenja.
Božič praznujemo kot praznik ozdravljenja, ki naj nas vodi v stik z Božjim otrokom v nas. Bog naj bi se v nas rodil. To pomeni priti v stik z enkratno podobo, ki si jo je Bog naredil o vsakem izmed nas. Če se v nas rodi Bog, se naše življenje prenovi. Začnemo lahko znova. Ne določa nas naša preteklost.
Božični angeli želijo okrepiti naše zaupanje, da smemo vedno znova začeti na novo. Angeli, o katerih pripoveduje božična zgodba, nas ne spremljajo le na božič, pač pa skozi vse leto. Vedno gre za to, da zaupamo tihim vzgibom našega srca, da zaupamo temu, kar želi Bog novega ustvariti v nas. Gre tudi za zaupanje, da bo angel spremljal in varoval to novo, ki ga Bog ustvarja v nas. Na poti našega samouresničenja nas nepušča samih. Bog nam pošilja svoje angele, da nas pri tem podpirajo: varujejo naš pravi jaz. Bdijo nad tem, da se ne izgubimo in ne dovolimo, da bi nas določali številni glasovi, ki nas nenehno preplavljajo. Nasprotno, zaupajmo notranjemu glasu angelov, po katerih nam govori sam Bog in nam obljublja: Tudi tvoje življenje bo uspelo. Si edinstvena in nezamenljiva Božja podoba. Zaupaj tej podobi, saj te vodi v tvojo resnico, v tvojo svobodo in tvojo živost ...

 pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh