Pater Pij sveti, ponižni in ljubljeni

Pri Ognjišču smo izdali več knjig o sv. Piju iz Pietrelcine. Vsaka na svoj način osvetljuje življenje tega priljubljenega svetnika. Ta, Pater Pij – sveti, ponižni in ljubljeni, je strnjen opis njegovega življenja, kraja San Giovanni Rotondo, kjer je svetnik najdlje živel in je danes priljubljeno božjepotno središče, obenem pa opisuje tudi dogodke, povezane z osebnostjo p. Pija, ki so se godili po njegovi smrti.

    Lorenzo Da Fara
    PATER PIJ
    sveti, ponižni in ljubljeni
    48 strani, 11,5 x 20 cm, mehka vezava,
    barvne in črnobele dokumentarne fotografije
    redna cena: 6,90 €
    s kartico zvestobe 6,21 €
    * * *
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo
    v spletni knjigarni Ognjišča

Pater Pij sveti 3D

Sv. Pij iz Pietrelcine
»Jezus mi je dal videti kakor v zrcalu, da vse moje življenje v prihodnosti ne bo nič drugega kot mučeništvo,« je leta 1913 zapisal kapucinski pater Pij iz Pietrelcine. Vzdevek ‘iz Pietrelcine’ je dobil po svojem rojstnem kraju v srednji Italiji, kjer se je rodil 25. februarja 1887 kot Francesco Forgione. Leta 1903 je vstopil h kapucinom in dobil redovno ime Pij (Pio), leta 1910 je prejel mašniško posvečenje. Od leta 1916 je živel v hribovskem kraju San Giovanni Rotondo. Tam je mladi redovnik prejel znamenja Kristusovih ran (stigme). Cerkveni predstojniki so mu naročili, naj te rane skrije in nosi rokavice (brez prstov). Kmalu po prihodu v San Giovanni Rotondo je zaslovel kot spovednik. V več kot petdesetih letih bivanja v tem samostanu je v svoji spovednici sprejel na sto tisoče ljudi. Na spoved pri njem se je bilo treba temeljito pripraviti. Imel je dar, da je videl v srca spovedancev, če ni opazil prave pripravljenosti, je znal biti zelo odločen. »Kot je ravnal Jezus s pismouki in farizeji ter drugimi svojimi sodobniki, tako delam jaz s svojimi spovedanci! Treba jih je pripraviti do tega, da se spreobrnejo in spokorijo; če tega ni mogoče doseči zlepa. jih je treba tudi bolj trdo prijeti!« Na splošno so bile spovedi pri patru Piju zelo kratke: tri minute ali malo več. Pater je poslušal izpoved, drugo je videl, dal čisto kratek nauk za življenje in vsi so zadovoljni odhajali iz spovednice. Mnogi so prihajali k njemu vedno znova, ker so si ga izbrali za svojega duhovnega voditelja. »Ko mi Gospod zaupa neko dušo, si jo naložim na ramena in je ne izpustim,« je dejal. »Vsakdo lahko reče: pater je ves moj!« Svojih duhovnih otrok se je spominjal pri vsaki maši, zato se je zelo dolgo ustavljal pri spominu živih in rajnih. Njegovo življenje se je izteklo 23. septembra 1968. Za verne ljudi je bil pater Pij svetnik že za življenja, Cerkev pa mu je ta naslov priznala po rednem postopku. Papež Janez Pavel II. ga je 2. maja 1999 razglasil za blaženega, 16. junija 2002 pa za svetnika.

nekaj njegovih misli

V duhovnem življenju je treba vedno hoditi z dobro vero, brez nemira, pobitosti in zagrenjenosti. Če delaš dobro, slavi Boga in se mu zahvaljuj, če pa storiš kaj slabega, se ponižaj, prosi odpuščanja in pojdi naprej po poti dobrega.

Poljubite v duhu rano Jezusove odprte strani in govorite: Ti si moje upanje, Ti si živi vir moje sreče.

Ne ljubim trpljenja samega po sebi. Od Boga ga prosim, si ga želim zaradi njegovih sadov. Daje slavo Bogu, rešuje brate v tem izgnanstvu in osvobaja duše iz ognja vic. In kaj hočem več?.

Mislite, da je greh samo prelomitev neke zapovedi? Ne! Greh je izdajstvo ljubezni. Kaj je Gospod storil zame, kaj pa jaz storim zanj?.

Kdor je dobrega srca, je vedno močan; trpi, vendar skriva svoje solze. Tolažbo najde v tem, da se iz ljubezni do Boga daruje za svojega bližnjega.

Kako tolažljiva je misel, da je blizu nas angel varuh, duh, ki nas od zibelke do groba niti trenutek ne zapusti, niti takrat, ko si drznemo grešiti.

Gospod, postavi me blizu sebe, tako da bom čutil tvojo navzočnost, kot si ti blizu mene po bistvu, potem pa naj se tudi razbesni zoper mene ves pekel in ne bom se bal, ne bo me strah.

Po smrti bom dvigal še več prahu, kot sem ga živ. V nebesih bom delal z obema rokama.

 

molitev sv. Janeza Pavla II.

Prosimo te
nauči tudi nas ponižnosti srca,
da bi bili prišteti
k evangeljskim najmanjšim,
ki jim je Oče obljubil,
da jim bo razodel
skrivnosti svojega Kraljestva.
Pomagaj nam moliti,
ne da bi se kdaj utrudili,
v prepričanju, da Gospod ve,
kaj potrebujemo, še preden
ga za to prosimo.
Izprosi nam pogled vere,
ki bo zlahka prepoznal
v ubogih in trpečih obličje samega Jezusa.
Podpiraj nas v uri boja in preizkušnje,
in če pademo,
daj, da bomo okusili
veselje zakramenta odpuščanja.
Prenesi na nas
svojo prisrčno pobožnost do Marije,
Jezusove in naše Matere.
Spremljaj nas
na zemeljskem romanju proti blaženi
domovini, kamor upamo,
da bomo prispeli tudi
mi in večno zrli slavo
Očeta in Sina in Svetega Duha.
Amen.
sv. Janez Pavel II.

 

izbira in pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh