Misli o prijateljstvu

Vsi znajo lepo sočustvovati s trpljenjem prijatelja, zares plemenite duše pa se znajo veseliti uspehov svojega prijatelja. (Oscar Wilde)

Prijatelj je vsak, ki posluša melodijo tvojega srca, in ti jo zapoje, če se slučajno zgodi, da jo pozabiš (Kahlil Gibran).

Prijatelj je človek, pred katerim lahko na glas razmišljaš (Ralph Waldo Emerson).

Nobena cesta ni dolga s prijateljem ob strani (Rainer Maria Rilke).

Prijateljstvo ... sprejme v objem in pravi: Ničesar ne zahtevam, ničesar ne presojam, tukaj je moje srce: nasloni se nanj in se spočij! (Malvidia von Meysenburg)

Prijateljstvo je čudež, ko človek privoli, da bo v neki razdalji in se ne bo prav nič približal osebi, ki jo sicer potrebuje kot kruh. (Simone Weil)

Ko srečate prijatelja na cesti ali na trgu, naj duh oživi vaše ustnice in vodi vaš jezik. Naj notranji glas v vašem glasu govori notranjemu sluhu njegovega ušesa. (Kahlil Gibran)

Če prijatelj ne govori z menoj, mi morda hoče kaj povedati. (Richard Bach)

Prijateljstvo, ki se lahko kdaj konča, nikoli ni bilo pravo prijateljstvo. (sv. Hieronim)

Če je kaj, kar dviga duha, je zavest, da imaš prijatelja. Če je kaj, kar ga dviga še bolj, je zavest, da si nekomu prijatelj. (Richard Wagner)

Na poti k tvojemu prijatelju naj ne zraste trava. (Bjørnstjerne Bjørnson)

'Prijatelj' senci tvoji je enak, / ki zvesto za teboj se vije, / dokler ti sreče sonce sije; / a ko se pripodi oblak, / ko sonce ti zagrne mrak, / se tudi 'senca' tvoja skrije! (Simon Gregorčič)

Kdor izbriše prijateljstvo iz svojega življenja, ta izbriše sonce z neba (Cicero)

Ne hodi pred menoj, morda ti ne bom sledil; ne hodi za menoj, morda te ne bom vodil. Hodi preprosto poleg mene in bodi moj prijatelj (Albert Camus).

V pogovoru bodi tak, da bodo vsi, s katerimi govoriš, postali tvoji prijatelji (sv. Janez Bosco).

Imejte na široko odprta vsa vrata, vratca in okna pa tudi srce, da bi lahko vselej in neovirano prišlo k vam srečno prijateljstvo in resnična, prava, topla človeška ljubezen (Julius Kugy).

Ko se poslavljate od svojega prijatelja, ne žalujte, kajti to, kar najbolj ljubite v njem, lahko postane v njegovi odsotnosti jasnejše; tako kot je hribolazcu pogled na goro jasnejši z ravnine (Kahlil Gibran).

Ljudje si ne vzamejo časa, da bi sploh kaj spoznali. Pri trgovcih kupujejo kar izgotovljene predmete. Ker pa ni trgovcev, ki bi prodajali prijatelje, ljudje nimajo več prijateljev (Antoine de Saint-Exupéry).

Svoje prijatelje izbiramo, ne pa bratov in sestra v svojih družinah – ti so nam podarjeni. Tako je tudi z življenjem v skupnosti (Jean Vanier).

Razdaj srce tudi drugim, svoji družini, prijateljem, in šele s tem Bog zares nekaj dobi, ko Mu daruješ vse svoje srce. (Anthony de Mello)

Prijatelj želi utešiti vaše potrebe, ne pa zapolniti vaše praznine. (Kahlil Gibran)

Kdor bere knjige tako, kot prisluhne prijatelju, se mu bodo odprle in bodo postale njegove. Kar bere, bo ostalo pri njem in ga bo razveseljevalo in tolažilo, kot znajo samo prijatelji.(Herman Hesse)

Prijatelj je bitje, ki je pripravljeno stokrat ne ugajati, da je enkrat koristno. (Josip Šimenc)

Ljubezen je edina moč, ki more sovražnika spremeniti v prijatelja. (Martin Luther King)

Če prijatelj sprejme tvoje bogastvo in ga je celo vesel, potem mu brez bojazni lahko zaupaš tudi svoje slabosti, zaradi njih bo trpel s teboj. (Michel Quoist)

Trpljenje je največji zaklad na zemlji - očiščuje dušo. V trpljenju spoznamo, kdo nam je pravi prijatelj. Prava ljubezen se meri s toplomerom trpljenja. (sv. Favstina Kowalska)

Drag mi je prijatelj, toda tudi sovražnik mi je lahko koristen. Prijatelj mi pokaže, kaj morem, sovražnik pa me uči, kaj bi moral storiti. (Friedrich Schiller)

Preden začneš ljubiti svoje sovražnike, se potruditi biti boljši do svojih prijateljev. (Mark Twain)

Najboljši prijatelj bo verjetno dobil najboljšo ženo, kajti dobra zakonska zveza sloni na čutu za prijateljstvo. (Friedrich Nietzsche)

Prijateljstvo je ena duša v dveh telesih. (Aristotel)

Iščeš prijatelja, ki bi te tolažil, nekoga, ki bi blažil tvojo osamljenost. Zakaj ne bi iskal prijatelja, ki te nikoli ne bo zapustil in ki ti bo vedno blizu, kjer koli boš? (Francois Nguyen Van Thuan)

Bodi vljuden do vseh, prijazen z mnogimi, zaupen le z nekaterimi, prijatelj z enim samim, sovražnik nikomur. (Benjamin Franklin)

Navadite se govoriti z Bogom neposredno, po domače, z zaupanjem in ljubeznijo, kakor se pogovarjate s svojim prijateljem, ki vam je najbolj drag in ki vas najbolj ljubi (sv. Alfonz Ligvorij).

Kako pomembno je prijateljstvo s človekom, ki nas razume, ki nam pomaga, da se osvobodimo, da odkrijemo svojo notranjost in kar nosimo v njej. (Franc Kramberger)

Prijateljstvo, če je res pravo, ni račun med dvema ali več ljudmi, pač pa je preprosta velika naklonjenost ali ljubezen, ki se veseli notranjih ali zunanjih stikov in jih potrjuje v dobroto (Vital Vider).

Koliko prijateljstev in koliko zakonskih zvez se razdere, ker partnerja v svojem medsebojnem odnosu nista znala ohranjati tisto priznanje človeških globin drugega, ki je osrednja prvina cenjenja! (Vladimir Truhlar)

Kako težko pričakujemo zvestega prijatelja, ki mu lahko zaupamo, kar vsakemu ne moremo in nočemo. Po takem zaupanju, po taki spovedi je klic in žeja naše narave. (Franc Saleški Finžgar)

Slabi prijatelji so kakor sončna ura, ki le tako dolgo kaže, dokler sonce sije. Ko se sonce skrije, tudi sence na uri ni. (bl. Anton Martin Slomšek)

Ne boj se sovražnikov, a prijatelja se varuj, ki vedno pritrjuje. (Vladimir Levstik).

 

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh