• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Čisto vsakdanji angeli

p. Janez Šamperl zadnja leta (od 2014) živi in deluje v Assisiju kot Frančiškov brat minorit. ... skupaj s sedemdesetimi sobrati z vsega sveta (iz 24. dežel). Na prvi sveti večer, ki ga je preživljal v  Frančiškovem mestu (" ... božični večer v Assisiju je poln angelov in angelskih pesmi ...), ga je "obiskal angel spomina" ... in začel je pisati zgodbe o angelih v verzih  ne da bi pomisli, da bodo kdaj izšle v knjigi. No pa se je zgodilo tudi to - konec leta 2015 je izšla pri Ognjišču knjiga Angeli na poti življenja, ki je bila pri bralcih lepo sprejeta. "Verzi so bili spontana odločitev. Tako so pač angeli prihajali – v svobodnih verzih. Pri sebi pa čutim, da je angele veliko lažje ‘ujeti’ v pesem, z določeno mero pesniške svobode, kakor pa jih zapisati v prozi …," je povedal pater v pogovoru za Ognjišče (01/2016) po izidu prve knjige, ki so jo krasile podobe angelov iz piranskih cerkva (mojstrsko jih je v fotoaparat ujel Ubald Trnkoczy)

Na predstavitvi te knjige je piranski župnik g. Zorko (Bajc) dejal p. Janezu: »Ti, veš kaj, tvoji angeli so pa čisto vsakdanji.« in on mu je brez razmisleka odvrnil: »No, to bo pa naslov naslednje knjige.«  In zdaj imamo pred seboj drugo knjigo: Čisto vsakdanji angeli. Pater je ostal v Assisiju, kjer se »stik nebes in zemlje« – ki se odraža v odprtosti za vse, kar je Božje – jasneje čuti, odseva v majhnih in drobnih stvareh, v vsakdanjem preprostem življenju in služenju bližnjemu. In angeli so prihajali in odhajali ... "seveda pa ima vsak angel v knjigi svoje poslanstvo, svoje sporočilo, ki želi biti vedno evangeljsko, »saj angeli vse, kar je dobro za ljudi, jemljejo neposredno z Božje dlani«. Ta evangeljska nota pri večini angelov je zame povsem logična, saj me kot duhovnika neprestano preganja misel apostola Pavla: »Gorje mi, če evangelija ne bi oznanjal.« Med angeli pa najdemo tudi kakšnega zelo osebnega, ki ga je prineslo čisto vsakdanje življenje," pripoveduje v spremni besedi p. Janez. In tako lahko v knjigi prebirate o angelih: da na poti življenja ne boste sami, da bo duša radostna ... tudi na poti do srca drugih, v naravi in med ljudmi.

    ČISTO VSAKDANJI ANGELI
    Janez Šamperl
    92 strani, 14 x 25 cm, trda vezava, barvne fotografije
    cena: 14,90 €
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča

Cisto vsakdanji angeli 3D

 

iz vsebine

ANGEL PRISTNOSTI


Angel pristnosti
spremlja vsakega človeka.

Velikokrat ga ne vidimo,
ker ga skriva maska
na obrazu človeka,
za različne
priložnosti nadeta,
nasmejana ali zadržana,
polna leska
ali neskončno vdana.

Za temi maskami
narejenimi,
ki zavajajo in lažejo,
bistva ne kažejo,
je pristni človekov obraz,
ki pokaže pravi izraz,
ko ni več mask.

To se pri mnogih ljudeh
malokdaj zgodi,
saj hočejo biti lepši in boljši,
mlajši, nikdar starejši,
prijaznejši in modrejši,
spretnejši in hitrejši,
svetejši ali hrabrejši.
Za vsako novo možnost
in priložnost
si radi novo masko priskrbijo,
angela pristnosti razžalostijo.
Se pa zgodi,
to veva tudi jaz in ti,
da v ognju preizkušnje,
trpljenja in novega zrenja
angel pristnosti zaživi,
srce okrepi in
človeško obličje prekali.
Tako za masko na
človekovem obrazu
prostora več ni.

»Angeli, ki se vrstijo izpod peresa p. Janeza, so angeli vsakdanjega življenja, angeli, ki nas spremljajo na poti, nas opazujejo, usmerjajo in pomagajo. Ne kritizirajo, ne obsojajo, samo bivajo, iščejo našo notranjo luč in spodbujajo pri življenjskem poslanstvu,« pravi urednica knjige mag. Hedvika Dermol Hvala.

Umetniške barvne fotografije je posnel Ubald Trnkoczy v božjepotni cerkvi na Ptujski Gori.

Želim ti, dragi bralec – cenjena bralka, da bi ti bili čisto vsakdanji angeli dan za dnem blizu, v tolažbo, pogum in pomoč pri vsakdanjem prizadevanju za dobro. Da bi vsi skupaj in vsak posamezno doumeli in sprejeli njihovo sporočilo in vabilo angela zastrtih oči: »Zato tam, kjer si, pomagaj angelu še ti odstirati človeštva oči, da bomo videli človeka – brata svojega – in Boga Stvarnika prek svetlih zvezd, neba, našega srca.« (p. Janez Šamperl)

 pripravlja Marko Čuk

Kategorija: Knjižne izdaje založbe Ognjišče

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh