Janez Krstnik

Ni lahko biti prerok!
Ljudje obračajo svoje plašče po vetru, ti pa si brez plašča. Gol.
Kajti Božji klic te je zalotil nepripravljenega, sredi noči. Vendar nisi okleval. Nisi izgubljal časa ne s prtljago ne s slovesom ne s sanjami, ki so ostale neodsanjane in ne z nočjo, ki je ostala neodspana. Pustil si za sabo dom, družino, sanje in temo noči. Vstal si in stekel v jutro! Saj ko pokliče Ljubezen, šteje vsaka sekunda, vsak utrip srca! Kdor presliši Božji glas, umre še tisti trenutek, še preden se dopolnijo njegova leta. Živi, vendar je kot da bi spal.
Ljudje obračajo svoje plašče po vetru, ti pa si gol. In ne ljudje ne veter ti ne morejo ničesar vzeti.
Ni lahko biti gol. Ne imeti ničesar razen zaklada v Bogu.

Ni lahko biti prerok!
Ti pripravljaš Gospodovo pot, ljudje pa iščejo bližnjic. Ravnaš krive poti, ljudje pa imajo raje ovinke. Ni lahko stati na križiščih in usmerjati na tesno in strmo pot v življenje. Ni lahko biti neopažen. Ni lahko, ko ljudje korakajo mimo tebe po udobni poti v pogubo.

cusin kolumna 2018Ni lahko biti prerok!
Požreti moraš marsikaj. Požreti moraš marsikaj grenkega. In kobilice so tu še najmanjši problem.
Ni lahko požreti muhe – iz katere so ljudje naredili slona. Pa požri slona, če moreš?! Ti pa moraš. Ker si prerok. A Bog je s tabo. In Bog je milosten. In ti da moči. In da medu. Medu divjih čebel. In tvoje besede, prerok, postanejo sladke kot med. Tvoje besede, prerok, postanejo divje, kot divje čebele. Tvoje besede pikajo kot čebele. Tvoje besede umirajo kot čebele. Tvoje besede hranijo kot med, se cedijo kot med, sladijo kot med ...

Ni lahko biti prerok, ko ti ljudje prisluhnejo ... ko te opazijo ... ko se ustavijo ... Ko se ti zazdi, da ti morda celo verjamejo! Ni lahko biti med ljudmi, ko jih zmoti tvoja golota! Saj ne zmorejo verjeti, da lahko nekdo nima nič, ker ima vse v Bogu. Ni lahko ostati prerok, ko ti ponudijo obleko ... ko te oblečejo ... Ko skleneš kompromis z ljudmi, z Bogom in s seboj ter si nadeneš obleko preroka, narejeno iz kamelje dlake. Smrdiš. Tvoj vonj se ljudem zdi odvraten. Ne prenesejo tvoje bližine, a te lahko vsaj od daleč gledajo. In poslušajo.
Ni lahko biti prerok, ko ljudje zvedo zate. Ko postaneš znan in popularen. Ko postaneš zvezda: muha enodnevnica, iz katere so naredili slona, ki ga bodo slej ko prej požrli! Ni lahko, ko ljudje od vsepovsod pridrvijo, da bi te poslušali, da bi te videli ... Ni lahko, ko te sprašujejo in ti poznaš odgovore ... Ko jim odgovarjaš in te poslušajo ... Ni lahko, ko ti verjamejo!
Ni lahko biti ponižen, ko te častijo, ker si skoraj gol! Ni lahko biti ponižen, ko tvoje besede letijo kot čebele in pikajo kot čebele! Ko se tvoje besede cedijo kot med in so sladke kot med. Ni lahko ostati ponižen, ko tvoje medene besede zagrenijo, kot da bi zagrizel v kobilico, pa te še vedno poslušajo in ti morda še vedno verjamejo, še vedno pa te občudujejo in častijo. Ni lahko ostati prerok, ko se ti približa skušnjava napuha!
A prerok ostane prerok, le če ve, da je le prerok! Le če ve, da to ni ne njegov med ne njegova divjost. Da to niso ne njegove besede ne njegovi odgovori. Prerok ostane prerok, le če ve, da sta njegova le telo in golota. Da še vonj ni njegov!
Prerok je prerok, le ko ve, da pride večji od njega. Ki mu ni vreden odvezati niti jermenčka na sandalah.
Prerok ostane prerok, le če ve, da mora stati na križpotju in množici, ki bi rada šla po udobni, kazati pravo pot: tesno in strmo!.

Ni lahko biti prerok.
Ljudje plavajo s tokom, ti pa se mu upiraš. Zabredel si do pasu in čez, vkopal si se in kljubuješ toku, ker veš, da si most, ki bo pomagal ljudem iti preko in čez. Na drugo stran.
Ni lahko vztrajati, ko veš, da povezuješ levi in desni breg. A vztrajaš, ker veš, da povezuješ levi in desni breg.

Ni lahko biti prerok, ko ljudje v vsakem golobu vidijo Svetega Duha ali ko ga ne prepoznajo niti, ko se odpre nebo. Ni lahko razločiti in razločevati med navadnim grmenjem in božjim glasom!

Ni lahko biti prerok.
Ker prerok ne napoveduje prihodnosti iz zvezd ali kavne usedline. Prerok ne preračunava verjetnostnih računov in ne vodi statistike. Prerok ne citira ne znanstvenih ne svetih knjig.
Prerok govori resnico. Pa najsi gre za preteklost, sedanjost ali prihodnost.
Prerok govori resnico! In jo pove tako navadnim ljudem, kot tudi farizejem, cestninarjem in vojakom. In kronanim glavam. Še posebej kronanim glavam!

Ni lahko biti prerok.
Kajti ne konča se, ko rečeš: »Glejte, ta je ta, ki mora priti. Ta je Božji Sin!« Konča se, ko za svoje besede, za svoje preroštvo zastaviš življenje. Dušo, srce in glavo.

Ni lahko biti prerok!

ČUŠIN, Gregor. (Na začetku). Ognjišče, 2018, leto 54, št. 7, str. 3.

Zbrane uvodnike (Na začetku, 2009-2013), ki jih za Ognjišče piše priljubljeni igralec Gregor Čušin lahko prebirate tudi v knjigi Na tretji strani.
Pri Ognjišču je marca 2019 izšla tudi knjiga Zgodbe iz velike knjige in iz malega predala, v kateri je Gregor Čušin na svoj, izviren in poetičen način, zapisal petdeset (50) svetopisemskih zgodb (ki jih sinu pripoveduje preprost tesar)

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh