Škofov blagoslov

Bil sem pri škofovi krizmeni maši na veliki četrtek dopoldne, pri kateri sodeluje večina duhovnikov iz škofije. Na koncu sprevoda mašnikov stopa škof, ki ima v levi roki pastirsko palico, z desnico pa blagoslavlja zbrane vernike. Kdaj je bilo to vpeljano in kakšen pomen ima? (Albin)

na kratko1 1404Škofova blagoslovna kretnja je izraz njegove pastirske povezanosti z verniki, njegovega služenja in človeške bližine. Klicanje božjega blagoslova je bistvena sestavina krščanskih obredov, oblika pa se je v teku časov spreminjala. Romarica Silvija (5. stol.) poroča, da so verniki v Jeruzalemu po koncu molitvenega bogoslužja pristopali k škofu, ki je vsakega od njih blagoslovil. Poročilo iz Rima v 7. stol., ko se je evharistično slavje končalo s prošnjo po obhajilu in molitvijo nad ljudstvom, ki je imela blagoslovitveni značaj, ve povedati, da je papež ob izhodi iz cerkve vernike blagoslavljal z besedami 'Benedicat vos Deus' (Bog vas blagoslovi). Sčasoma se je to uveljavilo povsod. Obred blagoslova, kot ga poznamo danes, se je izoblikoval v 12. stoletju. Škof podeljuje blagoslov s trikratnim znamenjem križa: po sredini, na levo in na desno, izgovarjajoč besedilo blagoslova. Duhovnik pa to stori z enim samim križem. (sč)

kratki odgovori 04_2014

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh