Zakristijski kristjani

Ko smo se v mojih študentskih letih mladi zbirali k verskim srečanjem, so nas nekateri duhovniki prepričevali, da ne smemo biti ‘zakristijski kristjani’, taki, ki si svoje vere ne upajo pokazati v javnosti. Od kod izvira izraz ‘zakristijski’? (Vlado)
na kratko 07 2016cV katoliških cerkvah je zakristija prostor ob prezbiteriju, prednjem delu cerkve, kjer se hranijo liturgična oblačila, bogoslužne knjige in vse, kar je potrebno za bogoslužje. V zakristiji se duhovniki oblečejo za mašo in se v tišini na sveto daritev tudi duhovno pripravijo. Zdaj so zakristije tudi ‘delavnice’ tistih, ki cerkve s cvetjem in zelenjem krasijo za (nedeljsko) bogoslužje. V starih rimskih bazilikah je bila zakristija ob vhodu in v njej so se duhovniki in njihovi sodelavci napravili za bogoslužno slavje ter v procesiji pristopili k oltarju. Ponekod, zlasti v času baroka, so gradili razkošne zakristije, ki bi lahko služile kot bogoslužni prostor. V mnogih novih cerkvah so zakristije ob vhodu in od tam gre mašnik s sodelavci k oltarju. To je tudi nauk: vero moramo živeti ‘med množico’. (sč)

Silvester Čuk, Ognjišče (2016) 7, str. 50

Zajemi vsak dan

Po krščanski viziji človek po telesni smrti ne samo ohranja svoje življenje, ampak ga ohranja v nepredstavljivo višji obliki.

(Alojz Rebula)
Ponedeljek, 20. November 2017

Ognjišče na Facebooku

Na vrh