Karmelska Mati Božja in škapulir

Na koledarju je 16. julija Karmelska Mati Božja, katere praznik oziroma god se obhaja že od 14. stoletja. Moja mama mi je pripovedovala, da je nekdaj je tudi pri nas obstajala karmelska bratovščina, katere člani so nosili škapulir. Kaj je to? (Irena)
na kratko 07 2012bNajprej naj povem, da obstajata tudi moški in ženski karmeličanski red. Karmeličanov na Slovenskem ni, karmeličanke pa imajo pri nas dva samostana: v Sori pri Medvodan in v Mirni Peči pri Novem mestu. Pri redovnicah in redovnikih je škapulir del pravega redovnega oblačila, pri laikih pa sta to dva kvadratna kosa blaga, okrašena s podobo Karmelske Matere Božje, povezana med seboj s trakovoma, tako da en kos visi na prsih, drugi na hrbtu, nameščen pod obleko. Bogoslovni profesor dr. Anton Strle razlaga: »Nevedni neverni pa tudi verni ljudje enačijo škapulir in podobno z nekakšnimi ‘amuleti’, čarovnimi, magičnimi sredstvi, ki naj bi sama po sebi prinašala človeku ‘varstvo in srečo’. Če bi kdo s takim mišljenjem nosil škapulir, bi se pregrešil s praznoverjem.« Škapulir je znamenje naše posvetitve Mariji. (sč)

Silvester Čuk, Ognjišče (2012) 7, str. 56

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh