Priprava na božič nekdaj in danes

Razne tedenske revije, domače in tuje, so že od začetka novembra »božično obarvane«. Veliko je ponudb za praznični okras dóma, vključno z jaslicami, receptov za peciva ipd., kar obogati predvsem trgovce. Nekdaj je bil advent čas poglobljene duhovne priprave na Božič. (Ema)

na kratko 12 2008aBožično veselje, ki ga ponujajo revije, katere omenjaš, ne pride do srca. Zviti trgovci so tihi in vsebinsko bogati adventni čas prekrstili v »veseli december«! Na praznik Jezusovega rojstva se je treba duhovno pripraviti. Nekdaj je duhovna priprava obsegala obiskovanje adventnih jutranjih maš (zornic), h katerim je šel vsaj en član družine iz vsake hiše. K zunanjim pripravam na božični praznik pa spada pripravljanje jaslic, kar je bilo nekdaj opravilo moških, ter pospravljanje domov in skrb za praznične dobrote, s čemer se je ukvarjal ženski svet. Zadnje čase so se za lepo družinsko pripravo na Božič uveljavili adventni venci s štirimi svečami, ki se postopno prižigajo na štiri adventne nedelje. (sč)
Silvester Čuk, Ognjišče (2008) 12, str. 69

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh