Kako lahko Bog, ki skrbi za nas, dopusti, da umre otrok?

Adventni čas bi moral biti čas upanja ter pričakovanja božiča. Vendar za našo veliko družino in zame to za minuli advent žal ne bo veljalo. Zaznamovala nas je namreč huda tragedija, v kateri smo izgubili našo drago majhno petletno princesko Neli. Naj poudarim, da je bila njena smrt popolnoma nepričakovana, prišla je hitro in deklica ni bila prej niti slučajno nič bolna. Zato nas je to še toliko močneje pretreslo in pustilo za seboj veliko bolečino, ki jo bomo zacelili počasi, najverjetneje nikoli. pismo 01 2017cPo nenadni, hitri izgubi se nam poraja tisoče vprašanj, na katera preprosto ne najdemo odgovorov. Na misel mi prihaja vprašanje, kako lahko Bog, ki tako skrbi za nas, lahko dopusti, da umre zdrav otrok, ki živi v urejeni, zakonski, verni družini, prežeti z veliko ljubezni. V Svetem pismu lahko beremo Jezusove besede: »Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja«. Kako naj torej prebolimo težko izgubo, kako naj (mogoče lažje) razumemo njeno smrt in najdemo zopet luč življenja?
Tatjana

Pred seboj imam vaše pismo, v katerem pišete o boleči izgubi vaše petletne punčke Neli. Skušala vam bom odgovoriti po svojih najboljših močeh, pa se bojim, da vam moje besede ne bodo veliko pomagale. Dobro se zavedam, da se nihče, razen vas, ne more popolnoma vživeti v vašo bolečino. Še toliko manj nekdo, ki ni nikoli sam doživel smrti otroka. Osebno tega nisem nikoli doživela, sem se pa pogovarjala z mnogimi materami, ki jih je doletela podobna usoda.
Kot razumem iz pisma, Neli ni bila edinka in je v družini več otrok. Iz pisma se da tudi razbrati, da živite v urejeni, verni družini, prežeti z veliko ljubezni. Vse to vam lahko veliko pomaga v procesu žalovanja. Vsak od vas pa bo verjetno žaloval na svoj način in si morate to drugačnost tudi dopustiti.
Svetujem vam, da se veliko pogovarjate, da si dopustite biti žalostni, pa obenem tudi veseli, ko tako nanese. Pomislite, kako bi ob kakšni stvari reagirala Neli, kaj bi rekla, česa bi se veselila in podobno. Kadar je več otrok, je zelo pomembno, da drugi otroci nimajo občutka, da starši žalujejo samo za tem otrokom in bi bilo zanje laže, če bi umrl kateri drug od otrok.

    Želim vam, da znate biti hvaležni tudi za teh pet let življenja, ki jih je Neli preživela z vami. Bilo je lepo in radi ste jo imeli. Tudi sedaj, ko je umrla, ostaja z vami in vas čaka, da se ji čez mnogo let pridružite.
Pokažite si, da se imate radi in da vas bolečina ob Nelini smrti še bolj poveže.
Pravite, da se vam ob tej smrti poraja tisoč vprašanj, na katera ne najdete odgovora. Nikoli ga ne boste našli, ker tega ni mogoče razumeti. Lahko samo bolj ali manj sprejmete, tako kot moramo sprejeti veliko stvari v življenju. Verjetno boste do konca življenja občutili to bolečino, ki pa bo s časom vendarle postajala nekoliko lažja. Spomin na Neli pa ne bo nikoli zamrl.
    Svetujem vam, da se veliko pogovarjate, da si dopustite biti žalostni, pa obenem tudi veseli, ko tako nanese.
Ob koncu vam želim, da znate biti hvaležni tudi za teh pet let življenja, ki jih je Neli preživela z vami. Bilo je lepo in radi ste jo imeli. Tudi sedaj, ko je umrla, ostaja na svojevrsten način z vami in vas čaka, da se ji čez mnogo let pridružite. Tako ostajate z njo povezani.
Vse dobro želim vam in vaši družini in vas lepo pozdravljam

KLEVIŠAR, Metka. Ognjišče (2017) 1, str. 49

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh