Ubijalec duš

V hribih so živele tri sestre. Bile so prijazne, dobre in globoko verne. Nekega dne so kopale za hišo in odkrile velik zaboj. Odprle so ga in videle, da je poln zlata. Vse tri so zaklicale: »Pazite, to je ubijalec duš! Kaj naj storimo? Naj ga zopet zakopljemo ali naj kar zapustimo hišo?«
Štirje možje, ki so se pred kratkim preselili v sosednjo hišo, so slišali njihove besede. Odpravili so se do njih in vprašali, kakšna težava jih muči. »Mi bomo poskrbeli, da ubijalca onemogočimo,« so dejali.
»Pokažite, kakšen je ta ubijalec duš,« je vprašal najmlajši.
povejmo z zgodbo 07 2016aSestre so šle do najbolj oddaljenega kotička svojega sveta in pokazale skrinjo, polno zlata. »To je ubijalec duš,« so rekle.
Možje so bruhnili v smeh. »Kdo bi to verjel?« je dejal najstarejši. Eden od bratov, ki je nosil brado, je predlagal: »Če ste prestrašene, pojdite za nekaj časa v mesto in mi bomo medtem rešili te težave.«
Sestre so se strinjale in se odpravile v mesto.
Možje so začeli kovati načrte. »Zlato si bomo pravično razdelili,« so sklenili. Dva bosta šla v trgovino in kupila nekaj hrane, druga dva pa bosta do konca odkopala skrinjo.
Moža, ki sta ostala tam, sta se dogovorila, da bi bilo veliko bolje, če bi zlato razdelila samo na dva dela. Skovala sta nov načrt: počakala bosta v zasedi, ubila druga dva moža, ko se bosta vračala iz trgovine, ter ju pokopala v jamo, kjer je bila skrinja.
Medtem sta se moža, ki sta šla kupovat hrano, tudi odločila, da si bosta razdelila zlato med seboj. »Zastrupila bova hrano,« sta dejala. »Ko bosta onadva umrla, ju bova pokopala v jamo, kjer je bila skrinja.«
Ko sta se vračala iz trgovine, sta ju brata, ki sta ostala doma, čakala v zasedi in ju ubila. Odločila sta se, da bosta, preden ju pokopljeta, pojedla hrano, saj sta bila lačna. Komaj sta začela jesti, sta začutila bolečino in umrla.
Ko so se tri sestre vrnile domov, so zagledale štiri mrtve može in zaboj zlata. »Rekle smo jim, da je to ubijalec duš, a nam niso verjeli,« so dejale žene, spet zapustile dom ter se odpravile proč od zlata.

 B. Rustja, Povejmo z zgodbo, v: Ognjišče 7 (2016), 31.
knjiga: Zgodbe za skladen zakon in družino, (Zgodbe za dušo 12), Ognjišče, Koper, 2021, 81.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča.
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let.

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh