Materinski dan

SD materinstvaPraznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je praznik prišel po prvi svetovni vojni, vendar so ga najprej praznovali 15. maja in kasneje prestavili na današnji datum. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, in njegove povezave s krščansko vsebino, ni praznoval, v devetdesetih prejšnjega stoletja pa je spet »priznan« in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marec.

Praznik na današnji dan praznujemo samo v Sloveniji. Največ držav po svetu pa ga praznuje v maju (drugo nedeljo).

Gospodovo oznanjenje je v Svetem pismu opisano le v Lukovem evangeliju in govori o tem, da je nadangel Mariji sporočil, da bo spočela od Svetega Duha in da se bo dete imenovalo Božji Sin (prim. Lk 1,26–38). Oznanjenje Mariji pomeni spočetje Božjega Sina, s katerim se je Božji Sin tudi učlovečil, Marijina privolitev pa je bila posebna pritrditev odrešitvenemu Božjemu načrtu. Praznik obhajamo devet mesecev pred rojstvom Božjega Sina, ki ga praznujemo na božični dan. Spomin na skrivnost Marijinega oznanjenja je v ljudski pobožnosti dnevno prisotna z vsakdanjo trikratno molitvijo Angelovega češčenja.
Po Marijinem materinstvu je posvečeno materinstvo vseh mater sveta, zato na današnji praznik obhajamo krščanski materinski dan. O vzvišenem poklicu matere govori tudi poslanica, ki so jo škofje naslovili na žene ob koncu drugega vatikanskega koncila: »Žene, vaša poklicanost je, da varujete domače ognjišče, da ljubite vire življenja, da imate srce za novi rod! Priče ste skrivnosti začetkov življenja. Roteče vas prosimo, da predvsem skrbite, da se ohrani človeški rod.«

Praznik Gospodovega oznanjenja je praznik materinske ljubezni in na prvo mesto postavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo. Obenem je tudi priložnost za molitev in hvaležnost pokojnim staršem.

Po zadnjih statističnih podatkih je v Sloveniji nekaj več kot 663.000 mater, številne med njimi so tudi že babice, tete ... V Sloveniji je čedalje več žensk, ki v svojem življenju postanejo matere, a otrok rodijo čedalje manj. Največ živorojenih otrok se je po drugi svetovni vojni rodilo v letu 1955, več kot 32.000, najmanj pa lani (2023), ko se je rodilo 16.769 otrok ali skoraj 5 % manj kot leto prej in najmanj po letu 1972.  (vir: SURS)

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh