Mašna knjiga za otroke – razlaga maše za otroke

Če česa ne razumemo, je to kaj hitro lahko odveč in prav pošteno dolgočasno. Se strinjamo? Da se otrokom in vnukom to ne bi dogajalo pri maši, ampak bi jo lahko bolje razumeli in globlje doživljali, nam pisec naproti pošilja prijaznega župnika Mirana. Ta z veliko mero potrpežljivosti in jasnosti, korak za korakom razloži, kje imajo mašni deli svoje mesto in zakaj prav tam, kaj pomenijo določeni simboli ter opravila in kaj izrečene besede naučenih obrazcev. In to opravi na način, da z zanimanjem prisluhnejo tudi starejši! Tukaj sta še Špelca in Zala, ki poskrbita, da je vse skupaj še bolj stvarno in zanimivo. “Dolgčas pri maši? – Mašna knjiga za otroke” ni suhoparni priročnik z razlago reda svete maše, ampak čudovita ura verouka, ki je zdaj lahko vedno pri roki.

Dolgcas pri masi 3D

iz vsebine

»Nedelja je, gremo k maši!« reče oči. »Spet ta maša,« zatarna Špelca. »Tam je dolgčas.« »Tako rada si šla k prvemu svetemu obhajilu, kako lahko rečeš, da je maša dolgčas?« vpraša mamica.

Se tudi pri tebi doma pogosto dogaja tako? Potem ti bo morda ta knjižica pomagala, da bo maša manj dolgočasna. Dolgočasne so nam ponavadi tiste stvari, ki jih ne razumemo, ali pa tiste, ki jih samo gledamo. Ko boš mašo razumela in pri njej sodelovala, bo postala zelo zanimiva.

»Danes bo pa maša čisto drugačna,« jo na vrhu stopnic pred cerkvijo pozdravi Zala. »Menda bo župnik razlagal otrokom, kaj dela pri maši.« »No, niti nama to ne bo škodilo,« rečeta mamica in oči, ki zasopla prideta za Špelco. Skupaj vstopijo v cerkev. Pojdimo z njimi še mi!

»Dragi prijatelji in posebej dragi otroci, dobro jutro! Veseli me, da ste kljub počitnicam in dopustu pri maši. Bog ni nikoli na dopustu, vedno je tu za nas. In tudi mi vedno, tudi med dopustom, potrebujemo Boga. Danes bo maša nekoliko drugačna: kakor sem napovedal, bo pridiga krajša, nekaj več pa bom povedal za otroke, kaj se pri maši sploh dogaja. Morda bom kdaj drugič nekaj podobnega naredil še za odrasle.« ... »Z znamenjem križa začenjamo molitve, tudi mašno molitev. Saj maša je v bistvu molitev, prav posebna molitev. In potem smo se na prav poseben način pozdravili, na svetopisemski način. Nisem rekel samo 'dobro jutro', ampak sem želel z besedami 'Gospod z vami' reči, da se vsi spomnimo, da je Gospod z nami, da smo zbrani v njegovem imenu. Ob tem se lahko spomnite, da je na podoben način angel pozdravil Marijo, ko ji je prišel povedat, da bo dobila dojenčka Jezusa. Spomnite pa se lahko tudi na to, da je Jezus dejal, da tam, kjer se zbereta vsaj dva z mislijo nanj – rekel je 'v mojem imenu' – da je tam navzoč tudi on. Zato ste mi vi odgovorili 'in s tvojim duhom', kar pomeni, da smo povezani v Božjem duhu, ki bo prek mene spremenil kruh in vino v Jezusa.«

 

Knjižne novosti, v: Ognjišče (2017) 11, str. 130

Prva knjiga v zbirki Zgodbe za dušo. V knjigi je trideset kratkih zgodb, ki so jim dodane točke za razmišljanje, namenjene tudi pogovoru v mladinskih (zakonskih in drugih) skupinah ali pa osebnemu branju in premisleku. Naslovi poglavij kažejo na raznovrstnost vsebine: Odnos do drugega; Tebe iščem – verske vsebine; Skupaj – družbeno življenje; Pomemben je človek – vrednote osebe. Knjigo bogatijo tudi misli in molitve iz del duhovnega pisatelja H. Nouwena. 8. izdaja priča o priljubljenosti, ki jo je knjiga doživela.

To je knjiga, ki nas uči, kako
- premagovati sovraštvo, strah, nezaupanje vase, neodločnost, samopomilovanje, nezadovoljstvo, osamljenost, zasvojenost, vztrajanje pri svojem, pohlep, nasprotje med teorijo in prakso, prelaganje odgovornosti na druge
- odkriti za kaj si poklican, Božjo voljo, Kristusa v bratih, moč v skupnosti, ustvarjalnost, da pomoč drugemu prinaša srečo, da bogastvo ni vse,
- razvijati svoje talente in sposobnosti, prijateljske odnose,
- iskati Boga, pot, znanje, natančnost, lotiti se stvari na prvem koncu, na pravi način
- videti v stvareh bistvo, imeti dober odnos do stvari, živeti sedanji trenutek,
- biti potrpežljiv, ne postavljati drugih v lastne kalupe,

  ZGODBE ZA DUŠO
  zbira Božo Rustja
  prenovljena 8. izdaja
  168 str., 11,5 x 20 cm, črnobele in barvne fotografije, vsebinsko kazalo, trda vezava
  cena: 7,90 €
  Prelistajte:
  * * *
  Naročite knjigo
  v spletni knjigarni Ognjišča

Zgodbe za duso 2017 3D

iz vsebine

ena zgodba;

Pohlepni Teo
Teo je bil pohlepen človek. Nikoli mu ni bilo dovolj denarja in stvari. S sosedi se je stalno prepiral zaradi tega. Nekega dne je eden njegovih sovražnikov sklenil, da ga bo uničil. Zvijačno mu je poklonil zlato ribico v stekleni posodi. Rekel mu je: »Teo, ko bo ta ribica zrasla do naravne velikosti in poginila naravne smrti, se bo spremenila v čisto zlato. Postal boš bogat bolj, kot si kdajkoli sanjal.« Nenasiten pohlep je Tea tako prevzel, da je verjel v zgodbo o zlati ribici. Pa ne samo to, bil je zelo vesel in hvaležen svojim sovražnikom. Ribico je nesel domov in jo imel v majhni posodi. Skrbno jo je hranil in, kakor si je želel, je ribica rasla in rasla dokler ni bila prevelika za posodo. Veliko je porabil, da je zgradil ribnik za ribico, potem pa še majhno jezerce. Ves čas je sanjal o dnevu, ko bo dobil zlato. Čez več let je vse svoje dneve zapravil s krmljenjem ribice, ki je še vedno rasla. Želel si je, da bi že poginila, da bi postal bogat. Končno je Teo obubožan in star umrl prej kot ribica.

vprašanja za pogovor
1. Ali pomeni denar blagoslov ali prekletstvo? Zakaj?
2. Ali je denar nevaren? Katere so njegove nevarnosti?
3. Ali more biti pohlepen človek srečen?
4. Kaj je korenina vsega zla: denar ali poželjivost?
5. Je denar za srečno življenje potreben?
6. Je denar za srečno življenje dovolj?
7. Zakaj Jezus pravi, da je težko bogatim priti v nebeško kraljestvo?
8. Ali nauk Svetega pisma nasprotuje denarju? V kakšnem smislu?
9. Ali drži, da je denar idol (malik) sodobnega človeka?
10. Kaj misliš: Je pravilo, da so ljudje pohlepni zaradi denarja? Kaj so posledice tega?

kaj se iz zgodbe naučimo
1. Marsikdo med nami je podoben Teu. Žrtvujemo najboljše, kar imamo (čas, ljubezen in prijateljstvo), ker želimo doseči dobrine, ki jih ne bomo nikoli dosegli.
2. Sreča ni v tem, da si želimo, česar nimamo,

še eno razmišljanje

Besede in tišina
Nedavno sem vozil skozi Los Angeles in kmalu doživel veliko presenečenje: vozil sem skozi obsežen slovar. Kamorkoli sem pogledal, povsod so bile besede, ki so želele obrniti pozornost mojih oči s ceste. Govorile so: »Uporabljaj me, vzemi me, kupi me, pij me, dotakni se me, poljubi me, spi z menoj.« Kdo bi v takem svetu ohranil spoštovanje do besed? Vse to mi govori, da so besede, vključno z mojimi, izgubile svojo ustvarjalno moč. Njihovo neskončno množenje je povzročilo, da smo izgubili zaupanje v besede in pogosto mislimo: “To so samo besede!” Učitelji govorijo učencem po šest, dvanajst, osemnajst in včasih po štiriindvajset let. Toda študentje pogosto iz izkušnje čutijo: “To so samo besede.” Pridigarji pridigajo teden za tednom in leto za letom. Toda njihovi župljani ostanejo enaki in pogosto mislijo: »To so samo besede.« Politiki, gospodarstveniki, ajatolahi in papeži govorijo in izražajo svoja mnenja, ko je potrebno in ko ni, toda tisti, ki jih poslušajo, govorijo: »To so samo besede, še eno razvedrilo.« Posledica tega je, da beseda ne opravlja svoje glavne naloge, ki je povezovanje. Beseda ne sporoča več, ne ustvarja več skupnosti in zato ne prinaša življenja. Beseda nič več ne ustvarja zaupnega okolja, v katerem bi ljudje lahko srečali drug drugega in tako gradili skupnost. (Henry Nouwen, Pot srca)

Knjižne novosti, v: Ognjišče (2017) 10, str. 130

Molitve iz knjižice Dotakni se me želijo pomagati mladim, da bi Bogu lažje izrazili svoje misli. Napisane so v preprostem jeziku, ki je vsakomur blizu. Namenjene so posamezniku, pa tudi molitvi v skupini, saj v vsakem od mladih povzročijo drugačen odziv, pa kljub temu ustvarjajo skupnost.

Mlada srca odpirajo za skrivnost Boga, s katerim se mladi pogovarjajo, in za skrivnostno navzočnost Jezusa med njimi. Tako lahko besede, ki jih mladi skupaj poslušajo ali skupaj molijo, povežejo in jih privedejo do spoznanja: »Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi« (Mt 18,20).

Dotakni se me 3D

iz vsebine

V dotiku

Dobri Bog,
zahvaljujem se ti za novi dan.
Ne počutim se še čisto buden/na,
da bi lahko začutil/a vse izzive,
ki me čakajo danes.
Toda močno zaupam,
da me bodo varovale tvoje roke
in da mi boš podaril spodbudo,
ki jo potrebujem za novi dan.

Brez predsodkov

Dobri Oče, današnji dan
je kar nekako zbežal mimo mene.
Ne da bi se zavedal/a.
Živel/a sem kar tako v en dan.
Tako ti bi rad/a vsaj zvečer izročil/a ta dan.
Vzemi ga takšnega, kot je.
Če ga ti sprejmeš,
se lahko tudi sam/a z njim sprijaznim.

ti
ti si cilj
pot
moč
v tebi
sem jaz
se ti podarjam
se ti prepustim
in nenadoma
me preplavi
življenje
brez upanja
ujet sem
od vsepovsod
sklonjena je glava
rodi se
novo veselje
Andrea Schwarz

Knjižne novosti, v: Ognjišče (2017) 11, str. 130

Vsak dan bomo v knjigi lahko prebrali življenjepis svetnika, ki goduje tisti dan, nekaj o njegovem imenu, pa še več drugih zanimivosti o njem in kakšno njegovo misel. Knjiga v dveh delih je lepo duhovno branje za nas, pa tudi lepo darilo za naše najbližje. Prenovljena izdaja knjige prinaša veliko nove vsebine: najprej dodatne svetnike za vsak dan, potem razlago imena, njegovo razširjenost pri nas, ponuja pomoč pri iskanju krstnih zavetnikov, odkriva priprošnjike in zavetnike v vsakdanjih potrebah ... spominja na zanimive ljudske običaje ... tu so tudi ljudska rekla, pregovori ...

Kljub temu, da ima knjiga enak naslov kot tista izpred let in jo morda že imate doma, se jo splača kupiti, saj prinaša veliko novega. Poleg omenjenega je Silvester napisal tudi veliko novih glavnih opisov, saj so od zadnje izdaje čast svetništva dosegli tudi: sv. Terezija iz Kalkute, sv. Janez XXIII., sv. Janez Pavel II., starši ‘male Terezike’ ... Med drugimi svetniki za določen dan so v dveh, treh stavkih ‘oživljeni’ tudi številni svetniki in blaženi, ki se jih spominjamo na isti dan ... Prav tako nismo pozabili na domače blažene in Božje služabnike: bl. A. M. Slomška, Alojzija Grozdeta, drinske mučenke ... misijonarja Friderika I. Barago, nadškofa Antona Vovka ... (urednik Marko Čuk)

 

  Silvester Čuk
  SVETNIK ZA VSAK DAN I in II
  prva knjiga (januar – junij): 408 strani,
  druga knjiga (julij – december): 436 strani;
  16,5 x 24 cm, trda vezava, dvobarvne fotografije in ilustracije
  cena obeh knjig: 33,90 €
  Prelistajte:
  * * *
  Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča:

Svetnik za vsak dan1 2

 

Svetnike,
svoje najboljše krstne botre,
častimo,
ker nam je njihovo življenje zgled,
občestvo z njimi vir upanja,
njihova priprošnja pomoč.

Ko je nekdo rekel Materi Tereziji iz Kalkute, da je ‘živa svetnica’ je odgovorila:
»Če sem res to, kar pravite vi, sem samo to, kar bi po volji našega Gospoda morali biti vsi.«
Vsak od nas ima lastno pot, da to doseže. Pri tem potrebujemo vzornike in priprošnjike. Predstavljeni so v tej knjigi v prenovljeni in razširjeni izdaji.

Predstavljamo vam, v: Ognjišče (2017) 01, str. 71

Zbirka treh lepih knjig, nadvse primernih za prav posebni otrokov dan. Svetopisemske zgodbe, molitve in domiselna otrokova spominska knjiga bodo navduševale družine in jim pomagale na začetku njihove poti v svet vere

V darilni škatli so tri knjige: Moje krstne svetopisemske zgodbe; Moje prve molitve in Moja krstna spominska knjiga

  Bethan James
  KRSTNO DARILO (Moje krstne SP zgodbe, Moje prve molitve, Moja krstna spominska knjiga) - vsaka knjižica 24 strani, 20 x 20 cm, broširano, barvne ilustracije Paole B. Grudina - cena 11,90 €
  Naročite knjižice v spletni knjigarni Ognjišča

Krstno darilo zbirka

iz vsebine:

Moje krstne svetopisemske zgodbe (prelistaj)

KD Moje krstne SPZGVam bodo pomagale, da svojemu otročičku približate Boga, ki je ustvaril nas in ves svet.V knjižici je zbranih 22 zgodb (osem starozaveznih in 14 iz Nove zaveze). Začne se s stvarjenjem, sledi Noetova in Mojzesova zgodba, središče Stare zaveze so zapovedi, Izraelcem nato Bog izbere kralja, pomembno mesto pa imajo tudi zgodbe preroka Elija, Jona in Danijela. Z Jezusovim rojstvom se začenja pot odrešenja: iščejo ga modri, Jezus odrašča, učence uči moliti, ljudem pokaže, da skrbi zanje, dela čudeže, govori jim v prilikah: o usmiljenem Samarijanu, o izgubljeni ovci, Zaheju ... Jezus pa na svoji poti sreča tudi sovražnike, sklenejo ga umoriti in ga pribijejo na križ, toda Jezus tetji dan vstane, se prikaže učencem in gre v nebesa ...

Moje prve molitve (prelistaj)

KD Moje prve molitve"Tvoji otroci bodo kakor oljčne mladike okrog tvoje mize," je moto druge knjižice. Otroci se v molitvi obračajo k Bogu, ki je velik, ustvaril je velike stvari: zemljo, vesolje, prav tako pa tudi majhne, naše vsakdanje ... on je naš Oče, ki ga lahko prosimo za vse, kar potrebujemo, nanj se lahko obrne vsa naša družina, prijatelji ... Otroci ga prosijo, naj bo njihov Prijatelj, Brat ... zahvaljujejo se za svet okoli nas, za morje, živali, rastline ...molijo tudi za druge, da bi jih imeli radi.V knjižici lahko starši svojega otroka naučijo zahvaljevanja, molitev ob posebnih dnevih (božič...) pa tudi vsakodnevnih molitev zjutraj in zvečer. Veliko lepih molitev, tistih znanih (očenaš, Tebe ljubim, O Jezus, blagoslovi me, Sveti angel...) kot tudi nekaj povsem novih, izvirnih, tudi domačih (Berta Golob) in pesmic ...

Moja krstna spominska knjiga (prelistaj)

KD Moja krstna spominska knjigaStarši bodo lahko tu zapisali vse lepe trenutke v življenju otroka, nastala bo lepa spominska knjiga, ki jo bodo tudi kasneje lahko večkrat pogledali in se skupaj z otroki veselili čudeža življenja. Tu je prostor, da lahko vpišejo vse podatke o otroku - ki jih spremljajo molitve in blagoslovi ter zahvale za srečno rojstvo. Navedejo lahko prve obiskovalce, vse domače (družinsko drevo), očetovo in materino družino,  prostor je za zahvalo, spodbude in želje otroku v teh prvih letih življenja. Sledi opis doma, domače hiše, sobe ... prostor je za vse tisto, kar ima otrok najraje ... Največ pa ga je posvečenega nadvse slovesnemu dnevu - svetemu krstu ...

Knjižne novosti, v: Ognjišče (2017) 3, str. 130

V zvezku velikega formata so zbrane znane in priljubljene svetopisemske zgodbe z ilustracijami Paule Doherty. Nekatere ilustracije so barvne, druge pa ne in jih bodo otroci lahko sami pobarvali in pri tem uporabili svojo domišljijo ter si urili ročne spretnosti. Otroški prstki bodo imeli veliko dela in veselja, ko bodo z barvanjem risb ustvarili čisto svojo knjigo.

Velika svetopisemska pobarvanka 3D

iz vsebine

Veliko pisanih barv v svetopisemskih zgodbah iz stare in nove zaveze:

Stara zaveza:

Čudovit svet
Slaba odločitev
Abrahamovo dolgo potovanje
Ezav in Jakob
Jakobov najljubši sin
Bog skrbi za Jožefa
Princesa in dojenček
Nadloge v Egiptu
Deček Samuel posluša Božji glas
David in velikan
Elija in krokarji
Jona in velika riba
Daniel in levi

Nova zaveza:

Angel obišče Marijo
V prenočišču ni prostora
Zvezda kaže pot
Jezus izbere prijatelje
Bog vas ljubi
Odprtina v strehi
Vihar na jezeru
Jairova hčerka
Zelo velik piknik
Kadar molite ...
Človek, ki ni videl
Ljubite se med seboj
Jezus jezdi na osličku
Zadnja večerja
Molitev na vrtu
Peter zataji svojega prijatelja
Jezus umre na križu
Prazen grob

Knjižne novosti, v: Ognjišče (2017) 08, str. 130

V knjigi avtor išče vzroke, zaradi katerih mnogi ljudje zamudijo svoje življenje in razmišlja o različnih držah, ki vodijo v zamujanje. To je v prvi vrsti težnja, da bi se povsod zavarovali. Nato pa je tukaj še narcistično kroženje okoli samega sebe. Razmišlja o vzrokih, ki so krivi, da svojega življenja ne živimo tako, kot bi odgovarjalo našemu bitju. Vzrok najde v pomanjkanju smisla in napačno razumljeni kontemplaciji, ki le krepi lastni narcizem, namesto da bi ga spreminjala. Drugi vzrok pa je v težnji, da v današnjem času vsak problem takoj rešujemo s pomočjo zdravil, s čimer se odrežemo od našega notranjega sebstva. - Avtor pogleda obdobje srednjih let in starosti, v katerih se ljudje pogosto srečajo z občutkom, da niso resnično živeli. Pri vseh teh točkah išče tudi Jezusov odgovor. Ne daje nam nasvetov, kako bi lahko obvladali svoje življenje. Želi nam odpreti oči, da bi vadili druge drže za svoje življenje. Jezusove besede nas izzivajo, da bi tvegali svoje življenje in se ne bi zadovoljili z vlogo gledalcev. Jezusove besede niso nikakršne moralizirajoče zahteve, ampak v nas nekaj sprožijo. Pripeljejo nas v stik z bistvom naše lastne duše in z notranjo močjo, ki je že pripravljena v temelju naše duše. V nas prebujajo upanje, ki tako rekoč spi v našem čolnu. ... Le življenje, ki je prežeto z upanjem in lahko samo posreduje upanje, je dragoceno življenje – tako pravi Ernst Bloch.
Grün opisuje naravnanosti, ki jih je opazil v pogovoru z mnogimi ljudi. Nekateri bodo nekaj podobnega prepoznali v sebi - in tem bo knjiga odkrila tudi pot, kako bi lahko življenje vzeli v svoje roke ... Knjiga je primerna tudi za mlade na njihovi življenski poti v obdobje srednjih let in starosti.

  Anselm Grün
  NE ZAMUDI SVOJEGA ŽIVLJENJA
  144 strani, 12 x 20 cm, broširano z zavihki
  cena 17,50 €
  Prelistajte:
  * * *
  Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča

Ne zamudi svojega zivljenja 3D

iz vsebine:

Veselilo bi me, če bi bralec in bralka misli v tej knjigi razumela kot povabilo, da nehata žalovati za preteklostjo, ampak s pogumom in zanosom stopita v prihodnost. Nikoli ni prepozno začeti. Četudi sem že veliko zamudil, lahko v vsakem trenutku začnem zavestno živeti. Takrat bo tudi zamujeno dobilo svoj pomen. Zame je to smisel preobrazbe: vse sme obstajati, tudi kar je zamujeno, sme biti. Toda moja naloga je, da vse predam Bogu v zaupanju, da bo On vse to prežel in preobrazil s svojim Duhom ljubezni in upanja. Cilj preobrazbe je, da se v meni vedno bolj izraža enkratna podoba, ki si jo je o meni ustvaril Bog. Preobrazba je krščanski odgovor na mrzličen trud za nenehno spreminjanje, ki mnogim ne da miru na njihovi duhovni in terapevtski poti. Spreminjanje ima agresiven prizvok. Postati moram povsem drugačen. V spreminjanju se vedno skriva tudi odklanjanje samega sebe. Takšen, kakršen sem, nisem dovolj dober. Preobrazba je nežnejša. Vse sme biti. Cenim svoje življenje takšno, kakršno je, tudi z vsem, kar sem zamudil. Istočasno pa sem poln upanja, da Božji Duh preobraža vse v meni in me izgrajuje v enkratno
podobo, kakršna sem že od samega začetka.

Knjižne novosti, v: Ognjišče (2017) 05, str. 130

Modrost, ki nam jo podarja Sveto pismo, nam želi odgovoriti na vprašanja, ki nam jih zastavlja življenje: kdo pravzaprav sem; kako naj se soočam s pritiski, ki sem jim izpostavljen z vseh strani; kako naj pridem do notranjega miru v tem nemirnem svetu; kako naj se soočam s trpljenjem in stisko, svojimi čustvi in mislimi, s svojimi potrebami in strastmi, s svojo krivdo in svojimi neuspehi; kako naj se odzivam na neskončnost življenja; kako naj smrt združim z življenjem ...

Sveto pismo nam na ta vprašanja ne odgovarja tako, kot številni, danes tako zelo moderni, svetovalci, terapevti ... Sveto pismo nam pripoveduje zgodbe, v katerih se prepoznamo in v katerih lahko odkrivamo pot za skozi svoje življenje. Podarja nam besede, ki se nam na prvi pogled zdijo tuje. Toda če o teh besedah nekoliko razmišljamo, če jim dovolimo, da se udomačijo v našem srcu, nam bodo pomagale, da bomo na življenje gledali drugače - dobili bomo odgovore in rešitve, do katerih sami ne bi nikoli prišli ...

  Anselm Grün
  KAJ NAM OMOGOČA ŽIVETI
  196 strani, 12 x 20 cm, broširano z zavihki
  cena 18,90 €
  Prelistajte:
  * * *
  Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča

Kaj nam omogoca ziveti 3D

iz vsebine:

V tej knjigi si ogledujemo svoje življenje v luči svetopisemskega odlomka. Svetopisemski odlomki nam ne dajejo nikakršnega dokončnega odgovora na vprašanja našega življenja. Pokažejo pa nam poti, kako bi lahko ravnali s temeljnimi področji človeškega bivanja. Toda ne zadostuje le videti poti, na katere nas opozarja Sveto pismo. Po teh poteh moramo tudi hoditi. Sveto pismo lahko razvije svojo preobražajočo in zdravilno moč šele takrat, kadar gremo po poteh, kadar besede, ki jih beremo, preprosto preizkusimo. Dnevno ali tedensko živimo s to ali ono svetopisemsko besedo. Niti nam ni treba, da jo razumemo. Vzamemo jo kot spremljevalca, ki nam ob vsem, kar doživimo, svetuje in nas spodbuje, da se odločimo za ta ali oni korak. Treba je stopiti na pota modrosti in jih prehoditi. Sicer nas ne vodijo k življenju.

Izberite svetopisemski odlomek, ki najbolj ustreza vaši izkušnji, ki govori o podobnem problemu, težavi .... Z branjem in premišljevanjem tega besedila, z razmišljanjem o tem, kaj vam hoče povedati, boste vašo težavo že začeli reševati in lahko pričakujete, da se bo vse vaše življenje spremenilo ... En teden vztrajajte pri premišljevanju tega odlomka, vsak trenutek dneva naj vas spremlja. Razlage patra Anselma bodo le v pomoč, da boste svetopisemsko besedilo uspešno povezali z lastnim življenjem Zaupajte lastnemu uvidu. Vzemite Besedo in živite z njo in ob njej vsak dan.

Tako bo Beseda na novo osvetlila vaše dneve. In vaše vsakodnevne izkušnje vam bodo pomagale, da boste razumeli svetopisemski odlomek. Tako se bo iz dneva v dan odvijal dialog med svetopisemskim besedilom in vašim življenjem. In ta dialog bo naredil vaše življenje rodovitno.

Zgodnji menihi so razvili »antiretične (nasprotne) metode«. V besede, ki povzročajo bolezni, so vsakič izrekli zdravilne besede iz Svetega pisma. Pri tem so prišli do spoznanja, da so svetopisemske besede resnično zdravilne besede. Toda svoj ozdravljajoči učinek razvijejo šele takrat, ko jih vedno znova meditiramo in jih zavestno izgovarjamo v svojo konkretno situacijo. Svetopisemske besede nam ne dajejo nikakršne hitre rešitve naših problemov. Toda vsebujejo moč, ki lahko preobraža, spreminja. Draga bralka, dragi bralec, iz vsega srca vam želim, da bi odkrili in izlkusili v svojem življenju to zdravilno moč svetopisemskih besed, ki vse dela novo.

 

Med uspešnicami Anselma Grüna, ki so izšle pri Slomškovi založbi so: Duhovne vaje za vsak dan, Duhovnost od spodaj (2006), Srednja leta kot duhovni izziv, S čim sem si to zaslužil, Duhovno spremljanje pri puščavskih očetih, Post, Postavljajmo meje in jih spoštujmo. Duhovni impulzi za uspešne odnose, Mir srca. Biti v sozvočju s seboj (2009), Spremeni svoj strah. Duhovne vzpodbude za popolnejše življenje (2010), Mistika, Odkrivanje notranjega prostora, Jezus - podoba človeka. Evangelij po Luku (2012), Oče, odpusti jim (2014), Angel stresa in drugi nebeški glasniki. 33 angelov za vse okoliščine, Razvijanje lastne vrednosti, Duhovne poti v notranjost (2015), Ne zamudi svojega življenja (2016).

Knjižne novosti, v: Ognjišče (2017) 06, str. 130

Zajemi vsak dan

Po krščanski viziji človek po telesni smrti ne samo ohranja svoje življenje, ampak ga ohranja v nepredstavljivo višji obliki.

(Alojz Rebula)
Ponedeljek, 20. November 2017

Ognjišče na Facebooku

Na vrh