bl. Alojzij Grozde

bl Alojzij Grozde(ob obletnici) »Današnji svet za svojo rešitev ne potrebuje veliko politikov, znanstvenikov in umetnikov, ampak potrebuje predvsem delavnih svetnikov,« je dejal osmošolec Lojze Grozde na akademiji Marijine kongregacije v ljubljanskem Marijanišču 8. decembra 1942, tri tedne pred svojo mučeniško smrtjo, s katero je svoje besede potrdil. Mučeništvo, ki je najvišje pričevanje za resničnost vere, mu je Cerkev uradno priznala, ko je bilo v postopku za njegovo razglasitev za blaženega dokazano, da je bil umorjen iz sovraštva do vere. Škofijski postopek se je pričel leta 1992, zaključil pa se je leta 1999. 27. marca 2010 je papež Benedikt XVI. odobril objavo listine o priznanju mučeništva Božjega služabnika Alojzija Grozdeta. Med slavjem Slovenskega evharističnega kongresa v Celju 13. junija 2010 ga je kardinal Angelo Sodano razglasil za blaženega po uradnem obrazcu, ki ga je podpisal papež Benedikt XVI. »S svojo apostolsko oblastjo dovoljujemo, da se častitljivi Božji služabnik Alojzij Grozde, verni laik iz Katoliške akcije in mučenec, ki je v moči evharistije s svojo stanovitno vero in zvestobo do Kristusa sprejel preganjanje vse do mučeniške smrti, odslej imenuje blaženi in se njegov god obhaja na krajih in po ustaljenih predpisih vsako leto 27. maja, na dan njegovega rojstva in svetega krsta.«

Ker bomo 27. maja 2023 praznovali stoto obletnico njegovega rojstva, se je Škofija Novo mesto odločila za razglasitev Grozdetovega leta 2023.

nekaj poezije in misli bl. Alojzija:

  • Sem mislil, da sem sam / sredi življenja valov, / sredi besnečih vetrov / in nisem vedel kam. // In vendar Ti si bil, / mogočni moj Gospod, / z menoj prav vsepovsod, / kjerkoli jaz boje sem bíl.
  • Sveta si zemlja, ti blagoslovljena / si od Najvišjega, Kralja neba; / ti z mojih dedov krvjo napojena, / tebi vsa moja ljubezen velja.
  • Nad zvezdami neskončni Bog živi / in moja duša joka se za Njim, / ki ga preganjata meso in kri; / brez Njega mrtev sem, čeprav živim.
  • Divjaj, življenje, jaz se ne podam, / ne klone mi pred tabo moč duha, / za temelj samega Boga imam!.
  • Umijem si mlado srce / in z biseri ga okrasim, / z ljubeznijo ga prenovim – / glej, Detece Božje že gre!.
  • Današnji svet za svojo rešitev ne potrebuje veliko politikov, znanstvenikov in umetnikov, ampak potrebuje predvsem delavnih svetnikov.
  • Glej, brat, mimo gre / Jezus, tvoj Gospod, / trka na srce, / s sabo kliče te /na življenja pot. // Ne odgovoriš? / Brat, zakaj molčiš? / Česa se bojiš? //O, jaz vem: Težak je križ.
  • Nov, boljši red zahteva najprej novega, boljšega človeka. Izoblikovali ga bomo najprej sami iz sebe in to po vzvišenem vzoru Srca naše Matere.
  • O Ljubezen sveta, večna, / Tebe duša si želi, / da pri Tebi mir dobi / in počije v Tebi srečna.
  • Strašna je zabloda naših dni; / ljudje kot slepci težko hodijo / brez ciljev, cest v nejasnost blodijo, / zavrgli prave, ravne so poti.

več o bl. Alojziju Grozdetu:

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh