Častitljivi Božji služabnik, škof Friderik Irenej Baraga

Baraga FriderikNa praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija 1797, se je v gradiču Mala vas na griču med Trebnjem in Dobrničem rodil Friderik Baraga, eden največjih sinov slovenskega naroda. (lansko leto - 2017 smo se spominjali 220 let od njegovega rojstva) V svojem življenju je vedno hodil "za višjim klicem": odpovedal se je karieri pravnika in položaju graščaka ter je izbral duhovniški poklic; kmalu je začutil, da Bog od njega pričakuje več, zato se je odločil za misijonsko delo med ameriškimi Indijanci. Med njimi je deloval z vnemo dobrega pastirja, ki ga je vodila tudi doma, kjer pa je zaradi hladnega janzenističnega duha med duhovščino doživljal veliko nasprotovanj. Iz domovine je odšel brez zagrenjenosti, v srcu je do nje ohranil vso ljubezen. Kot misijonar se je odlikoval po junaški odpovedi: zadovoljen je bil z najnujnejšim za življenje in delo. Ko je postal škof, si je v skladu s tem prepričanjem izbral geslo "Unum necessarium" (Eno je potrebno - namreč: delati za božje kraljestvo, drugo nam je zagotovljeno). (Karel Mauser je napisal roman Le eno je potrebno, ki ga od avgusta lansko leto (2017) objavljamo v nadaljevanjih v Ognjišču.)

19. januarja 2018 je minilo 150 let od njegove smrti, zato je letošnje leto jubilejno Baragovo leto. V novomeški škofiji je bilo v letu 2018 že nekaj dogodkov, posvečenih spominu velikega misijonarja, nekaj pa jih še bo. - Vse leto 2018 bo v Baragovi galeriji v Trebnjem na ogled razstava o Baragovem življenju, pripravili bodo še razstavo Baragovih dokumentov, knjig in predmetov ter razstava čipk na temo Barage. Tudi Baragovo rojstno hišo v Mali vasi pri Dobrniču si je možno ogledati. V začetku junija je bila v okviru Baragovih dni slovesna maša ob Baragovem rojstnem dnevu in molitev za beatifikacijo v župnijski cerkvi v Trebnjem. 30. junija se bo ob 7. uri v okviru Baragovih dni začel pohod po Baragovi poti od župnijske cerkve v Trebnjem (izpred Baragovega spomenika) mimo gradu do Vrhtrebnjega, Dobrniča, kjer je bil krščen, Male vasi, kjer je rojstna hiša in nazaj do Trebnjega. Ob nedelji svetniških kandidatov ljubljanske metropolije, 23. septembra 2018, bo osrednji dogodek v Trebnjem v župnijski cerkvi, kjer bo ob 15. uri molitev, ob 16.uri maša, po njej pa kulturni program. (več o Baragovem letu na spletni strani novomeške škofije)

... Baragovo življenje pa bo tudi osrednja tema letošnjega Oratorija, na katerem bodo spoznavali njegovo življenje in "Baragovo deželo": misijonske postaje, kjer je misijonar in škof deloval kot apostol in oče Indijancev od leta 1831 vse do svoje smrti (pred 150. leti)

Molimo za njegovo beatifikacijo:

Vsemogočni Bog, oče luči,
ki od tebe prihaja vsak dober dar
in ki si nam v svojem služabniku
škofu Frideriku Baragi
poslal tako velikega učitelja in pastirja,
usliši našo pobožno prošnjo
in poveličaj ga, da bo pred vesoljno Cerkvijo
prištet k blaženim,
po Kristusu našem Gospodu.
Amen.

Na priprošnjo Božjega služabnika Friderika Baraga nam podeli milost življenja po evangeliju.

več o častitljivem Božjem služabniku Frideriku Baragi na naši spletni strani:

Pri Ognjišču smo letos ponatisnili pobarvanko (Škof Baraga) o svetniškem misijonarju ... več tudi na naši spletni strani v predstavitvi pobarvanke (lahko jo tudi prelistate)

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristjan ve, kdaj je čas govoriti o Bogu, in kdaj je prav o njem molčati in preprosto pustiti, da govori ljubezen sama.

(Benedikt XVI.)
Sobota, 17. November 2018

Ognjišče na Facebooku

Na vrh