100 let od konca prve svetovne vojne

spomin konca prve svetovne vojneDanes, 21. septembra 2018, je mednarodni dan miru, ki ga letos na poseben način zaznamuje 100-letnica od konca prve svetovne vojne (11. novembra 1918, ob 11. uri) ... konec te velike svetovne morije, v kateri je umrlo 17 milijonov ljudi (10 milijonov vojakov in 7 milijonov civilistov) ... ki je spremenila ljudi, v kateri so bile uničene so bile pokrajine, mesta, vasi ... odpravljanje vojne škode je bilo dolgotrajno ... in še danes je  mogoče videti posledice vojne. ...

Da ne bi pozabili, kako dragocen je mir za vse nas, je Nemški nacionalni odbor za varovanje kulturne dediščine povabil vse imetnike zvonov po Evropi, da se pridružijo vseevropskemu zvonjenju cerkvenih in posvetnih zvonov in pomagajo pri zavedanju o naši skupni dediščini! Pri nas tudi s pritrkavanjem, saj je vpisano v slovenski register  nesnovne kulturne dediščine.

"Ne maram ne vojn ne vojsk, a vendar je o njih treba spregovoriti, da se iz tega kaj naučimo," je dejal lansko leto ob pogovoru za Ognjišče dr. Renato Podbersič, velik poznavalec prve svetovne vojne, zlasti soške fronte, ki je močno zaznamovala naše kraje.

več o prvi svetovni vojni

njegova misel:

"Bojišča prve svetovne vojne naj bodo kraji srečevanja in miru."


pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh