bole biseromasnikŠestdeset let (in dva dneva) po svoji novi maši - prvi sveti daritvi v občestvu svoje domače župnije Postojna, ki jo je daroval 6. julija 1958, je msgr. Franc Bole, ustanovitelj in "polstoletni" urednik Ognjišča in direktor Radia Ognjišče, 8. julija 2018 s slovesno mašo v koprski stolnici obhajal svoj biseromašniški jubilej. Slavja so se udeležili številni duhovniki, njegovi sobratje, sodelavci, sestra Lea in nečaki, drugi sorodniki ...bralci Ognjišča, poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče, ki je slavje tudi prenašalo ... njegovi znanci, verniki ...

Jubilanta in vse navzoče je nagovoril koprski škof Jurij Bizjak, ki je življenje in delo Franca Boleta povezal s sedmerimi darovi Svetega Duha, ki jih je Gospod poslal nad svojega maziljenca in so obrodili bogate sadove v dušah ljudi, ki jim je z ljubeznijo, potrpljenjem, navdušenjem in z vztrajnostjo služil. Najprej kot župnijski upravitelj v Postojni, potem v Bertokih in v Sv. Antonu in v stolni župniji v Kopru, kjer je še zdaj pomočnik. Na poseben način pa je naš zlatomašnik služil Cerkvi na Slovenskem kot ustanovitelj revije in radia Ognjišče, kot izdajatelj na stotine knjig, kaset, videokaset, zgoščenk in drugih publikacij.

»Vse moči in svoje znanje je posvetil širjenju duha modrosti in razumnosti med ljudmi: S svojim mnogovrstnim oznanjevanjem z govorjeno in pisano besedo se je velikokrat noč in dan trudil, ... da bi dosegel tudi vse obrobne in oddaljene, vse izgubljene in iskalce.«bole biseromasnik2 Bil je tudi poln Duha svéta in moči, saj je od začetka svojega delovanja videl cilje in poti, ki jih mnogi drugi niso niti videli niti opazili. Oral je ledino tudi na področju karitativne dejavnosti in dobrodelnosti ... in "koliko reči je danes samoumevnih po zaslugi očeta Franca, ki je v svojem času videl pravo smer in z močno roko utiral pot delom krščanske dobrodelnosti in krščanskega usmiljenja"... . ... Gospod pa ga je (kot apostola Pavla) učil strahu Gospodovega: »Koliko različnih preizkušenj in pasti in groženj je na svoji dolgi poti uspešno prebrodil naš slavljenec, vedo vsi njegovi bližnji sodelavci, za mnoge pa seveda ve samo on. (...) Z Duhom spoznanja (preseganja zakonitosti tega sveta in stegovanja po zakonitostih nebeškega kraljestva) pa se je slavljenec Bole vse življenje trudil, da dovrši sluižbo, ki jo je prejel od Gospod Jezusa in izpriča blagovest o Božji milosti" ... brez tega brez tega bi življenje zanj ne imelo nobene vrednosti ...

bole biseromasnik3Msgr. Franc Bole je v zahvali najprej razmišljal, kako nekaj izrednega je biti Jezusov prijatelj (Ne bom vas več imenoval služabnike ampak prijatelje) "tudi če bi bil to samo en dan, samo na novi maši. Če pa to pomnožimo z dnevi, ki so v šestdesetih letih in z mašami, ki jih v tem času opravi duhovnik, lahko samo strmimo nad Jezusovo dobroto, nad čudežem Jezusove dobrote." ... potem pa je spomnil, da ima Jezus v načrtu življenja vsakega duhovnika nedopovedljive milosti. Sam se zaveda, da spada med tiste duhovnike, ki jim je Bog dal posebne naloge v življenju. »Še marsikaj je skrito in vseh milosti ne vidimo. Sam se vse življenje čudim, da mi je Bog dal toliko svojih darov in prijateljev, ki so mi stali ob strani. Njemu in vsem vam prisrčna hvala! Vem, da nisem na vse te načrte odgovoril, kot bi moral, zato se priporočam v vašo molitev, da bi Bog ob svoji sodbi ne bil preveč strog z menoj.«

 

bole biseromasnik4Sodelavci Ognjišča so slavljencu izročili šopek rož, radijci pa so dodali še »tehnološki šopek,« ki so ga sestavljali, oblikovali in zavijali leto in pol. To je sodobna spletna stran, sestavljena iz cvetov radijskih oddaj oziroma arhiv radijskih oddaj. Odgovorni urednik radia Tadej Sadar je spomnil, da nam je tudi tehniko dal Bog in prav tehniko, od ciklustila, do radijskega mikrofona, je cenjeni biseromašnik do konca izrabil samo za en cilj, oznanjati Boga in Njegovo besedo prinašati ljudem.

 

uradna osebna izkaznica Franca Boleta:

Franc Bole je bil rojen 9. avgusta 1932 v Koritnicah pri Knežaku. Po končanem študiju teologije je leta 1958 postal duhovnik. Novo mašo je imel v Postojni, kamor se je njegova družina medtem preselila. Postojna je bila tudi kraj njegove prve duhovniške službe in tam je leta 1965 začel izdajati list Farno Ognjišče, ki je v nekaj letih postalo najbolj razširjen slovenski mesečnik. In prav v okviru urejanja te revije je razvil vrsto dobrodelnih, človekoljubnih in karitativnih pobud. Leta 1990 je postal prvi direktor Slovenske Karitas in to službo opravljal tri leta. Po osamosvojitvi Slovenije in demokratizaciji naše družbe je iskal poti, kako uresničiti zamisel "katoliškega". Junija 1994 se je oglasil Radio Ognjišče iz koprskega studia, proti koncu novembra istega leta pa iz ljubljanskega studia. Njegovi blagoslovljeni valovi pokrivajo celo Slovenijo in so številnim poslušalcem nepogrešljiv družabnik. ...

bole biseromasnik5

Francov spomin na mlada leta:

Moj rojstni kraj so Koritnice pri Knežaku. Tam sem hodil tudi v osnovno šolo, ki je bila v italijanščini. Hvaležen sem staršem, ki so mi dali dobro krščansko vzgojo, podprto z osebnim zgledom. V družini nas je bilo pet otrok, eden je umrl še kot dojenček , tako, da smo ostali štirje, midva z bratom in dve sestri. Sestri sta bili starejši in sem ju moral pridno ubogati.

Brat, ki je od mene starejši, je bil v malem semenišču na Reki. Ta šola ni bila tako strogo namenjena duhovniškim poklicem, kot nekatera mala semenišča. Šel sem za njim, ko mi je bilo kakšnih dvanajst let. Pouk je bil v italijanščini . V šoli so bili v glavnem dečki z Reke, ki so italijanski jezik dobro obvladali. Po priključitvi leta 1947 so se mnogi Italijani izselili, med njimi tudi reški škof in mnogi fantje semeniščniki, ki so odšli v mesto Piso, znano po poševnem  stolpu. Nas pa so poslali v Pazin, kjer so po vojni ustanovili semenišče. Tako sem en tuj jezik - italijanski - zamenjal z drugim - hrvaškim. V tem obdobju sem se tudi bolj jasno odločil za duhovniški poklic. Pravzaprav ta odločitev ni bila tako težka, ker sem veliko bral in se zanimal za krščansko socialno misel. Navdušenje za socialno dejavnost Cerkve je utrjevalo mojo pripadnost Cerkvi in odpiralo pot moji odločitvi.

Živ sem bil res, prav tako drži, da se nisem posvečal samo študiju. Tudi v Ljubljani sem ogromno bral, skripta in snov za izpite pa sem v nekaj dneh in nočeh dal skozi«. Sem pa redno obiskoval predavanja in tudi drugim pomagal pri študiju. Filozofija me je pritegnila. V semenišču smo zmeraj nekaj snovali. Na ciklostil smo razmnožili nekaj manjših knjig; izdali smo npr. prevod francoske knjige Daniela Ropsa o maši z naslovom Missa est (K maši, bratje) in jo celo opremili s fotografijami, ki smo jih sami izdelali. Med bogoslovnim študijem mi je uspelo dobiti vizo in tako sem cele tri počitniške mesece »štopal« po Franciji. Takrat je bila Francija vzor v liturgični obnovi, imela je najbolj sodoben in prodoren verski tisk, med mladimi duhovniki je bilo zelo veliko pobud, navdušenja. Napolnil sem si kovčke s časopisi, izrezki, revijami, z vsem, kar bi mi lahko koristilo pri bodočem pastoralnem delu. Takrat nisem niti sanjal, da bo to dejansko moje bodoče delo.

 

priljubljeno: (leta 2002)

TV oddaja: Obzorje duha
film: Zvezdne vojne
radijska oddaja: Sobotna iskrica
glasba: verske popevke
knjiga: Maksimilijan Kolbe
barva: modra
jed: pašta in fižol
pijača: stil-limona
konjiček: tehnika-elektronika

največja

sreča: biti duhovnik
žalost: ne uspeti uresničiti vseh načrtov
ljubezen: delo z mladimi in za mlade
najsrečnejši dogodek: nova maša

 bole biseromasnik6

nekaj "zgodovinskih" misli slavljenca

Na mizi leži šest številk Farnega ognjišča ... to je naše delo in skromen uspeh minulega leta ... Veseli smo tega skromnega uspeha in ponosni smo nanj. Vsaka številka skriva celo zgodovino ... pri eni nismo dobili papirja, pri drugi ni bilo barve, spet druga je čakala na popravilo ciklostila ... Vsaka številka je bila napravljena z udarniškim delom. Naše geslo je bilo: medsebojna ljubezen, vzajemna pomoč. (1965)

Novo ime OGNJIŠČE...staro slovensko ognjišče, ki je potrebno tudi mladim . Ognjišče ni le list, ki ga prebereš in vržeš proč, ampak list, ki povezuje v veliko družino vse, ki želijo graditi prihodnost ... Ognjišče hoče prinesti mladim luči, ogreti s toploto, povezati z ljubeznijo .,..(1966)

Velikokrat me sprašujejo, kako smo prišli na zamisel, da bi izdajali ta list. Stvar je bila zelo preprosta. Kot postojnjski župnik sem se večkrat srečeval s prijateljem Bojanom Ravbarjem, tedaj kaplanom v Kopru, sedaj koprskim župnikom. V skupnem iskanju pastoralnih sredstev je prišla na dan tudi zamisel, da bi se prek tiska bolj približali zlasti mladim. Nihče takrat ni mislil na list, ki bo dosegel več kot 80.000 naklade. K sreči je bil ravno to leto Postojni kot nedeljski kaplan dodeljen Silvester Čuk, vešč v pisanju in dober risar. Razdelili smo si delo. Koper naj bi poskrbel pretežno za razmnoževanje in mladina v Kopru se je z velikim navdušenjem lotila tega dela, seveda ob podpori nekaterih starejših „izkušenih" vernikov. (1975 - ob 10-obletnici Ognjišča)

Pomembno je verovati v neke ideale in biti pripravljen žrtvovati se zanje. Treba je imeti oči odprte za znamenja časa. Po naravi, sem optimist, zato me težave zlepa ne spravijo na tla. (1995)

Vseskozi sem veliko bral. Za branje sem se navdušil že doma: otroci smo imeli Zamorčka, v družini pa sta bila tudi Bogoljub in Mohorjeve knjige. Romanov nisem veliko bral, zanimale so me bolj filozofske in praktične knjige. V Pazinu sem zelo nerad hodil na sprehode ali na dvorišče. Tudi med odmori sem navadno ostal v učilnici, pa je prišel vzgojitelj in me napodil ven. Navadno sem vzel knjigo in šel na kakšen zidek na dvorišču in naprej bral. Dolgi sprehodi so mi bili največja muka. (1995)

Živel sem v težkih in prelomnih (odgovornih) časih. V mladosti druga svetovna vojna, ko smo na gimnaziji na Reki živeli v stalnem strahu pred bombardiranjem. Pomanjkanje hrane. Jezikovne težave, osnovno in nižjo gimnazijo v italijanščini, višjo gimnazijo v hrvaščini (semenišče v Pazinu). Bogoslovje v Ljubljani, ne da bi imeli en sam tuj časopis ali revijo, z veliko volje po znanju in načrtih za bodoče delo na župniji. Bil sem med prvimi študenti, ki smo dobili vizo za tujino. V dvojnih počitnicah sem v treh mesecih z avtoštopom prekrižaril Francijo, Belgijo, Švico. Odkrival sodobni francoski verski tisk. Prvo službeno mesto: župnik v Postojni in sedem let dela z mladino, kljub vsem oviram, zasliševanjem, zaporu. Zamisel o mladinskem časopisu, ki ga nobena tiskarna ni hotela sprejeti v tisk. Tiskanje prvega letnika v lastni "režiji" na ciklostil (1965). Ob navdušenem sprejemu bralcev tedanjega Farnega Ognjišča, končno le sprejetega v tiskarni v Kopru in s premestitvijo na "obalo", za župnika v Bertoke in potem za urednika v Koper, se začenja moja doba dela za tisk in medije (Ognjišče, knjige, Radio Ognjišče, TV3, avdio in videokasete...) (2002)

Za duhovnika ni počitka ali pokoja, dokler še lahko dela. Vedno sem delal z drugimi, v ekipi, vsi uspehi in neuspehi so bili skupni. Bog mi je dal dobre sodelavce, brez katerih bi ne bilo nič tega, kar smo naredili. Ta ekipa se krepi in pomlaja, prevzema bremena z mojih ramen in skupaj delamo še več in še bolje. Upam, da bo teh sodelavcev še več. (Franc Bole leta 2002)

več o Francu Boletu

pripravlja: M. Č.
foto: Benjamin Pezdir

narocnina ognjisca 2018Povabilo k obnovitvi naročnine je tudi lepa priložnost, da se vam, dragi naročniki, zahvalimo za vašo zvestobo. Ostanite naročniki Ognjišča tudi naprej.
Posamezna številka Ognjišča bo v letu 2018 stala 2,90 €.
Naročnina za naročnike
– pri župnijskih uradih bo 32,00 €,
– za naročnike po pošti pa 32,90 €.
– naročnina za inozemske naročnike 59 €, 78 USD, 85 CAD, 94 AUD, 68 CHF, 370 HRK, 53 GBP, 560 SEK.

Posamezni naročniki boste naročnino poravnali, ko boste konec januarja 2018 prejeli položnico. Naročniki, ki prejemate revijo v župniji, pa boste letno naročnino poravnali pri župniku, oziroma poverjeniku.
Vabimo vas, da priporočite Ognjišče svojim prijateljem in ne pozabite, da je naročnina na Ognjišče lahko tudi lepo darilo.
Na zalogi imamo tudi vezane letnike Ognjišča iz prejšnjih let. Oglejte si njihovo ponudbo na spletu: www.knjigarna.ognjisce.si (dodatna ponudba). Prav tako imamo na voljo ovitke za zbiranje Ognjišč.

uredništvo in uprava Ognjišča

Danes zvečer odpira vrata 33. slovenski knjižni sejem, na katerega letos opozarja močni in samozavestni Krpan (stoletnica prve slovenske slikanice z dvanajstimi ilustracijami Hinka Smrekarja), ki pa poleg kija in mesarice s seboj nosi še eno orožje - knjigo. Prvi slovenski knjižni sejem je bil leta 197&#9786" ... Branje in knjige pa še nikoli niso bili tako pomembni kot danes in prav razvijanje bralne kulture je ena osnovnih nalog sejma in letos se nadaljuje kampanija Slovenija bere. Na letošnjem sejmu bo več pozornosti otrokom s posebnimi potrebami ... veliko novih vsebin za mlade (grafiti, skati, rap ...). V goste prihaja Radovljica, posebna pozornost bo veljala Nemčiji, Avstriji in Švici s svojimi literarnimi gosti. Založniška akademija bo posvečena slikanicam, saj je letos 100-letnica prve slovenske slikanice. (več na spletni strani SKS.knjizni sejem 2016

Na sejmu pa bo tudi založba Ognjišče, ki se je kot založba prvič predstavilo že na 7. knjižnem sejmu leta 1985. Takrat pod okriljem Mohorjeve družbe, leta 1989 pa se je založba Ognjišče na domačem sejmu knjige prvič predstavila samostojno. Aprila letos smo se spominjali 50-letnice ‘rojstva’ založbe Ognjišče. Takrat je namreč pri Ognjišču izšla prva knjiga v Žepni knjižnici Ognjišča Papež Janez Dobri (o sv. Janezu XXIII.) v več deset tisoč izvodih. Takratni uredniki so v težkih razmerah za Cerkev in verne želeli ljudem ponuditi poleg duhovnega branja v Ognjišču še dodatno branje v knjigah. In začeli so ‘avanturo’ založbe, ki je v pol stoletja izdala veliko knjig v visokih nakladah. Zavedamo pa se, da ni dovolj knjige izdajati, ampak je treba, da gredo med ljudi, saj so namenjene njim ... in tudi Slovenski knjižni sejem je taka priložnost, da se več ljudi seznani s knjigami z versko vsebino, s knjigami Ognjišča, z našimi knjigami, jih vzame v roke, prelista - ...

Pred Miklavžem vas bo gotovo zanimalo, kaj ponujamo v Miklavževi ponudbi za leto 2017. Lahko si jo prelistate in ogledate še doma, da bo na sejmu izbira lažja ...  Če vas pa zanimajo tudi naše druge izdaje in novosti, potem pa  prelistajte katalog Knjižna ponudba Ognjišča. ... Ste našli kaj zanimivega? Na knjižnem sejmu lahko do nedelje zvečer kupite s popustom.

Kaj smo izdali v letu 2017, ki se izteka:
NOVOSTI:
Uredi živalsko zmešnjavo
Živi vsak dan
Post - pot v življenje
Upanje v tretji dan
Pobarvaj sveti križev pot
Neumrljiva duša in sedem glavnih grehov
Krstno darilo
Zmagovita ljubezen
Svetopisemske zgodbe za najmlajše 1 in 2
Iščemo Božje ljudstvo (SP raziskovalec)
Iščemo Jezusa (SP raziskovalec)
Kaj nam omogoča živeti
Pastirica Urška (prenovljena izdaja)
Cvetana Priol na poti svetosti
V šoli usmiljenja
Velika svetopisemska pobarvanka
Sončnih žarkov polna dlan
Noetova barka
Ne zamudi svojega življenja
Kako sta pomagala Miklavž in angel varuh
Dotakni se me
Dolgčas pri maši
Jezusovo rojstvo (zavrti kolo)
Jaz, Čarli Čeplin
Grem k maši
Zakladnica modrosti (december)

CD Slovenska pesem

PONATISI
Misli in prigode
Kruh in vino smo prinesli
Pripoved ruskega romarja
Kratko Sveto pismo s slikami
Zgodbe za dušo (prenovljena izdaja)

Izdajanje knjižnih del pri Ognjišču se je začelo v dveh zbirkah – Mali in Žepni knjižnici Ognjišča. Da je bila želja po branju v tistem času zelo velika dokazujejo številke, saj je bila prva izdana knjiga prodana v nakladi 40.000 izvodov. V letu 1967 so izšle tri knjige - poleg omenjene še Moč ljubezni o Maksimiljanu Kolbeju in knjiga Če Gospod kliče. S tem so bili položeni temelji za založniško dejavnost in lahko omenimo, da je v teh 50. letih bilo izdanih 651 knjig, poleg njih še 36 glasbenih kaset, 31 videokaset, 26 glasbenih CD-jev in 10 DVD-jev ter dve seriji filmov na DVD. Slomškova založba pa je v času od septembra 2013, ko je bila priključena Ognjišču, izdala 47 novosti in 10 ponatisov.

 Ali ste vedeli, da

... je bil prvi ilustrator naših knjig bil slikar Lojze Perko (Luč z gora, Materina ruta)?
... da je bila povest Materina ruta pisatelja Lojzeta Kozarja, takrat župnika v prekmurskih Odrancih, prva knjiga domačega avtorja pri založbi Ognjišče (izšla leta 1973)
... je Ognjišče decembra 1979 izdalo prvo knjigo za otroke (Evangelij v slikah); prav ponudba knjig za otroke je danes najštevilčnejša v programu založbe
...je julija 1980 Ognjišče z založbo Jaca Book iz Milana začelo izdajati zbirko Cerkev in njena zgodovina - deset bogato ilustriranih knjig velikega formata; v osemdesetih z isto založbo tudi zbirko Sveto pismo in njegova zgodovina (7 knjig)
... je največji založniški podvig Ognjišča v osemdesetih, monografijo Lepa si zemlja slovenska (20.000 naklade v dveh izdajah) uradno izdala Mohorjeva družba v Celju, ker knjiga ni verskega značaja in jo Ognjišče ni smelo izdati.
... se je Založba Ognjišče prvič predstavila na 7. knjižnem sejmu leta 1985? Takrat pod okriljem Mohorjeve družbe, leta 1989 pa se je založba Ognjišče na domačem sejmu knjige prvič predstavila samostojno.
... je januarja 1987 Ognjišče izdalo prvo glasbeno kaseto (verske popevke Ko korenin se zavemo), leta 1989 pa tudi prvo videokaseto (VHS) Marija skoz življenje slovenskega naroda
... od leta 1997 Ognjišče ponuja svoje knjige tudi po internetu (spletna knjigarna je bila prenovljena 2016).
... si leta 1997 oče urednik Franc Bole ‘izmisli’ za prodajo knjig po župnijah posebna prodajna stojala
... izide decembra 1999 knjiga Svetnik za vsak dan v dveh knjigah (ponatis leta 2004), 2016 izide nova prenovljena in razširjena izdaja
... leta 2002 Ognjišče prvič ponudi zelo poriljubljene krstne, obhajilne in birmanske pakete.
... za božič 2004 naročniki Ognjišča dobijo ob 40-letnici izhajanja v dar knjigo (Zgodbe s semeni upanja)
... leta 2006 Ognjišče ustanovi klub Ognjišče, v katerega se lahko včlanijo z nakupom katerekoli knjige in prejmejo kartico zvestobe, s katero so upravičeni do popusta
... je oktobra 2008 škof Anton Jamnik blagoslovil novo knjigarno Ognjišča v Kranju
... so novembra 2011 prenovljeni prostori uprave in uredništva Ognjišča v Kopru, odprta nova trgovina z bogato ponudbo knjig
... je bilo za založbo najbolj rodovitno leto 2013 (izdanih 24 novih knjig)
... da je septembra 2013 založba Ognjišče pod svoje ‘okrilje’ sprejela tudi mariborsko Slomškovo založbo
... da je 14. novembra 2017 založba Ognjišče odprlo prenovljeno knjigarno v Kopru (Trg Brolo 11)

več: ERJAVEC, Matej. Obisk pri nas doma - Založba Ognjišče. (Na obisku). Ognjišče, 2017, leto 53, št. 4, str. 104-106.

pripravlja Marko Čuk

Lucija, Francek in Ja­cinta so pasli ovce na gmajni, imenovani Cova da Iria (globel Irija). Ko je sonce kazalo poldan, so po krajevni navadi kleče zmolili rožni venec. Ko se je nenadoma zabliskalo, so otroci mislili, da se pripravlja k nevihti, toda nebo je bilo čisto jasno. Tedaj so nad nizkim hrastom nedaleč od sebe zagledali čudovito lepo Gospo. Hoteli so zbežati, a jim je rekla, naj se ne bojijo, ker prihaja iz nebes. Naročila jim je, naj pridejo na ta kraj ob isti uri vsakega trinajstega v mesecu do oktobra. »Oktobra vam bom povedala, kdo sem in kaj želim od vas.« Naročila jim je, naj vsak dan molijo rožni venec za mir v Evropi. Otroci so se dogovorili, da bodo o prikazni molčali, pa je mala Jacinta vse izklepetala mami.

13. oktobra 1917
ŠESTO PRIKAZANJE

Fatima 13 oktobraV globeli se je zbralo okoli 70.000 ljudi: vernih, radovednih, dvomljivcev, brezvercev in časnikarjev, ki so bili poslani, da razkrijejo sleparijo. Lilo je kot iz škafa. Okoli poldneva se je prikazala Marija in Lucija jo je vprašala: »Kdo ste, Gospa, in kaj želite od mene?« Marije je odgovorila: »Gospa svetega rožnega venca sem. Želim, da mi na tem mestu postavijo kapelo v čast in naj molijo vsak dan rožni venec ter delajo pokoro za svoje grehe.« Ob koncu pogovora z Marijo je Lucija zaklicala: »Glejte sonce!« Oblačno nebo se je odprlo in prikazalo se je sonce v obliki srebrnega krožnika. Sijalo je z nikoli videno močjo, a ni slepilo. Nato se je začelo naglo vrteti okoli svoje osi in je sipalo okoli sebe snope mavričnih barv, zatem pa je padalo in kakšnih deset minut poplesavalo ter se v cikcaku vrnilo na svoje mesto ter sijalo z običajno močjo. Ta sončni čudež je pomenil potrditev, da prikazen res prihaja iz nebes.

za srce afrike 2017aV drugi polovici avgusta je Slovenska karitas v sodelovanju z revijo Ognjišče začela že z dvanajsto dobrodelno akcijo Za srce Afrike. Zbrana sredstva so namenjena razvojnim in humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano, ki jih Slovenska karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji predvsem v osrednjem delu Afrike, kjer na podeželju ljudje živijo zelo preprosto, večinoma od tega kar pridelajo na zemlji. V zadnjih letih se vse več ljudi v Afriki spopada s sušami in lakoto, kot posledicami podnebnih sprememb in revščine. Številni otroci so lačni in podhranjeni. Slovenske misijonarke v zdravstvenih centrih na revnem podeželju s svojim trudom dnevno rešujejo življenja podhranjenih otrok in bolnikov. To je mogoče le, če imajo primerne pogoje za zdravljenje bolnikov, zdravila in sredstva za nakup hrane. Revnim otrokom z dnevnimi obroki pomagajo tudi v sklopu misijonskih šol, njihovim staršem pa z delom, najemom zemlje in s semeni, da bi lažje pridelali hrano in preživeli družino. Misijonarji tako s pomočjo iz Slovenije ljudem v srcu Afrike prinašajo upanje za prihodnost. Dosedanja pomoč iz Slovenije, preko zbranih darov Za srce Afrike ter ob sofinanciranju posameznih projektov s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS in Misijonskega središča Slovenije, dnevno lajša življenje že preko 250.000 ljudem v Afriki, med katerimi je več kot polovica otrok. V zadnjih enajstih letih je bilo s to pomočjo zgrajenih ali obnovljenih in opremljenih 6 šol in vrtec, 4 zdravstveni centri in 3 porodnišnice ter 10 večjih vodnjakov. S hrano pa je bilo rešenih tudi mnogo življenj podhranjenih otrok. S. Bogdana Kavčič je ob tem dejala: »Ko bi vi vedeli kolikokrat so bila s to pomočjo iz Slovenije rešena življenja, vaša pomoč vedno pride v pravem času in je neprecenljive vrednosti.« Nadaljuje pa s hvaležnostjo: »Vedno sem ganjena, ko samo potrkam, pa se že odprejo vrata src ljudi v Sloveniji. Neizmerno sem vsem hvaležna«.

S POMOČJO LANSKOLETNIH ZBRANIH SREDSTEV ZA SRCE AFRIKE SMO POMAGALI:

V Safi v Centralnoafriški republiki smo v zdravstvenem centru omogočili nakup opreme za novozgrajeni sobi za bolnišnično oskrbo, za sprejemnico, lekarno in sanitarije. Pomagali smo pri nakupu 3,3 tone hrane za pomoč 408 podhranjenih otrokom ter 23 nosečim materam. Sestra Eldermira, ki deluje na misijonu v Safi je povedala zgodbo deklice Horebe, ki so ji s pomočjo iz Slovenije rešile življenje: »Mama je malo Horebo je pripeljala v zdravstveni center. Imela je hude otekline, ki so znamenje težke podhranjenosti. Nenehno je jokala. Nudile smo ji vso skrb in pozornost. Po nekaj tednih se je začela smejati, dobivala je na teži in otekline so izginile. Sestre vedno občutimo neizmerno veselje, kadar en otrok preživi. Zahvaljujemo se Gospodu za vse vas, ki pomagate, da lahko zdravimo bolnike in rešujemo življenja.« Sestra še nadaljuje: »Podhranjenost je v tej državi res velik problem. Otroci vsakodnevno umirajo. V bolnišnični oskrbi v Safi imamo vedno okoli 20 kritično podhranjenih otrok, ki tam ostanejo vsaj mesec. Ko se okrepijo gredo v domačo oskrbo in nato prihajajo skupaj z drugimi kronično podhranjenimi otroci dvakrat tedensko v center, kjer jih spremljamo, jim damo dva obroka in hrano za naslednje dni za domov. Ob teh srečanjih mame poučujemo tudi kako naj pravilno prehranjujejo otroke, da ne bi ponovno zapadli v podhranjenost.«

V Mukungu v Ruandi smo v sodelovanju s s. Vesno Hiti v zdravstvenem centru, kamor dnevno pride po pomoč do 150 ljudi, podprli gradnjo in opremljanje dveh sob in sanitarij za bolnike, ki so več mesecev v oskrbi. V dela je bilo vključenih 50 domačinov.

za srce afrike 2017cOb sofinanciranju projekta s strani MZZ smo v sklopu zdravstvenih centrov v Mukungu in Musangu v Ruandi nadaljevali z oskrbo nosečnic, zdravstveno vzgojo nosečnic in mater o razvoju, cepljenjih, higieni in pravilni prehrani otrok. Matere so izdelovale in prejele tudi domače milo, ki si ga sicer težko privoščijo. Porodnice, ki so hodile na predporodna svetovanja in rodile v porodnišnici v Mukungu in Musangu, so kot spodbudo prejele oblačilo zase in za novorojenčka, ki jih je šivalo 15 deklet, ki so se lani v sklopu projekta izučile za šivilje.

Vesna Hiti, je ob pomoči Karitas na njenem misijonu v tem letu zapisala sledeče pričevanje: »NASABIMANA Mathieu je star 35 let in oče štirih otrok. Z delom svojih rok je lepo skrbel za družino. Potem pa se je pred petimi leti hudo ponesrečil. Posledica so ohromele noge in globoke preležanine, katere je potrebno vsak dan previjati. Ker v naših krajih ni poti za invalidske vozičke, je že nekaj let hospitaliziran v našem centru. Družina, ki živi v oddaljenem kraju, ga več ne obiskuje. Zato mu sestre posvečamo še posebno skrb, mu redno dajemo hrano iz sredstev, ki jih je preskrbela Slovenska karitas. Vesele smo tudi, da imamo od letos naprej v našem centru dve posebni sobi za bolnike, kot je Mathieu, ki so dlje časa v bolnišnični oskrbi. To so vaši darovi, dragi prijatelji, ki imate v domovini posluh za stiske ljudi širom sveta! Mathieu se vam zahvaljuje. In skupaj z njim še toliko drugih lačnih in podhranjenih, velikih in malih bolnikov! In Jezus vam pravi: »Kar ste storili.....«. Pošiljam Vam hvaležen pozdrav in zagotovilo zvestega molitvenega spomina iz ‘Srca Afrike«.

Lokalna zdravstvena delavka Adeline, ki dela eno leto v porodnišnici v Mukungu, ki smo jo obnovili v 2015 v okviru projekta MZZ, pa je povedala: »Pogoji za delo so veliko boljši in bolj je čisto kot po vseh drugih zdravstvenih centrih okoli. Noseče matere rade hodijo v to porodnišnico tudi od drugod, ker so tukaj lepo sprejete in deležne bolj kvalitetnih uslug. Ob tem je zelo pomembno, da pridejo tudi na svetovanja pred in po porodu, da se naučijo kako ravnati z otrokom. Zraven pridejo tudi očetje, kar je primer dobre prakse, ki jo delimo tudi z drugimi zdravstvenimi centri.«

za srce afrike 2017bV Rwisabiju v Burundiju smo v vrtcu podprli gradnjo nove in opremljanje večje učilnice za izobraževanje 200 otrok in njihovih staršev. Vsa dela je bilo vključenih 32 domačinov, ki so z zaslužkom lažje preživeli njihove družine. S. Vesna Hiti je ob tem povedala: »Takoj pride prosit za delo 200 in več moških, če vidijo, da se bo na misijonu nekaj delalo. Včasih so prosili, da jim pomagamo z denarjem ali s hrano, danes pa rečejo: »Daj mi delo.«

V sklopu vrtca v Rwisabiju smo podprli tudi plačilo za delo dveh vzgojiteljic, ki revnim otrokom skupaj z usmiljenkami nudijo dobro vzgojo in znanja že pred vstopom v šolo. V sklopu zdravstvenega centra v Rwisabiju pa delo babice in medicinske sestre ter nakup manjkajoče medicinske opreme.

V Kiguhu v Burundiju, kjer na novem misijonu od lani deluje s. Bogdana Kavčič, smo podprli obnovo 6 učilnic dotrajane vaške šole, ki jo je v tem letu obiskovalo 943 učencev.

V Kasungu v Malaviju smo v novi gimnaziji omogočili nakup 150 vzmetnic in vzglavnikov za internat za revna dekleta in fante. Za to pomoč nas je prosil p. Alojz Podgrajšek, ki pravi: »V naši šoli imajo prednost mladi, ki so ostali brez staršev in prihajajo iz najrevnejših družin. Želimo jim pomagati vsestransko, jim dati znanje in dobro vzgojo.«

V sodelovanju s Caritas Malavi pa smo ob hudi suši podprli nakup hrane in na sušo odpornih semen.

V Ampitafa na Madagaskarju smo v sodelovanju z misijonarjem Janezom Krmeljem podprli nakup 7,5 ton riža in 160 l olja za dnevni obrok 217 osnovnošolcev, ki večinoma prihajajo iz oddaljenih krajev in je bil pogosto to njihov edini obrok v dnevu. Janez Krmelj je ob tem povedal: »Prisrčna zahvala vsem darovalcem Za srce Afrike, ki ste pomagali, da smo našim osnovnošolcem ponovno lahko omogočili obrok hrane. Vsak dan so dobili kuhan riž in nekaj malega prikuhe. Tako v šoli niso bili lačni in zaspani in so vsi uspešno zaključili osnovno šolo. Bog povrni!«

Z LETOŠNJO AKCIJO ZA SRCE AFRIKE PA ŽELIMO PODPRETI SLEDEČE PROJEKTE:

V Safi v Centralnoafriški republiki bomo preko celega pomagali z nakupi hrane za pomoč preko 400 podhranjenih otrokom in odraslim, še posebej doječim materam.

V Kiguhu v Burundiju, kjer so usmiljenke začele z delom na novem misijonu, je potreba po popolni obnovi in opremljanju tamkajšnjega zdravstvenega centra, ki oskrbuje 12.000 prebivalcev. Streha pušča, strop in predelne stene so uničene, primanjkuje opreme, vode in zdravstvenih delavcev. S. Bogdana Kavčič nas prosi za pomoč. Zgraditi želijo tudi vaški vodnjak, kjer se bo z vodo oskrbovalo 170 družin.

Zgodbi, ki jo ju je o razmerah v zdravstvenem centru v Kiguhu zapisala sestra Bogdana Kavčič: »Mama je proti večeru prinesla svojega otročka z visoko vročino v lokalni zdravstveni center v Kiguhu. Tam ni našla nobenega zdravstvenega delavca, ker jih primanjkuje. Zaman je čakala in otrok ji je umrl v naročju. Če otroci ne dobijo pravočasne pomoči, lahko hitro umrejo zaradi velike vročine, malarije in njenih posledic. Vse nas sestre ob tem zelo boli srce, zato bi želele v tem kraju, kjer imamo nov misijon, prevzeti skrb za zdravstveni center. Prosimo za pomoč.« In druga: »Že nekajkrat so nas prišli ljudje poklicat k materi, ki je prišla v zdravstveni center rodit, ker tam ni bilo nobene babice. K sreči so vse normalno rodile, le da v celem centru ni bilo kapljice vode, niti v vedru. Zares, potrebe so velike in voda je ena prioriteta. Vse je v slabem stanju in bo potrebno vse premišljeno urediti.«

V Nyangungu v Burundiju, kjer smo zgradili novo šolo z 12 učilnicami, nas ravnateljica prosi za nakup učbenikov za vse predmete za učbeniški sklad šole. Lani je šolo obiskovalo 895 otrok. Mnogi so imeli samo zvezek.

V Ampitafi na Madagaskarju pa nas Janez Krmelj ponovno prosi za podporo pri nakupu riža za cca. 220 osnovnošolcev, za katere je to pogosto edini obrok v dnevu. Tudi lazaristom iz Tolangara na jugu države želimo priskočiti na pomoč pri nakupih hrane za revne šolarje.

Z DELOM DO DOSTOJNEGA ŽIVLJENJA

Slovenska karitas je v sodelovanju z revijo Ognjišče in slovenskimi misijonarji v Afriki akcijo Za srce Afrike pred osmimi leti nadgradila z akcijo Z delom do dostojnega življenja.

za srce afrike 2017dPrek akcije s pomočjo rednih mesečnih darovalcev omogočamo delo in plačilo revnim staršem v Afriki ter tudi v Albaniji in na Šrilanki, da z lastnim delom lahko preživijo svoje družine in dostojneje živijo - da imajo sredstva za hrano, zdravstveno oskrbo in za šolanje otrok ter tudi za nakup zemlje, popravilo hiše ipd. Takšna pomoč družini je nekaj letna, toliko, da se družina postavi na lastne noge, nato pa se namesto nje vključi drugo revno družino ...

Lani je 514 slovenskih darovalcev omogočalo plačilo za redno in občasno delo staršem iz 300 družin v Ruandi, Burundiju, na Madagaskarju in v Centralni Afriki ter staršem iz 14 družin v Albaniji in 9 na Šrilanki. Na misijonih v Afriki in Albaniji starši pomagajo v zdravstvenih centrih, šolah pri čiščenju, urejanju okolice, obdelovanju vrtov, pri oskrbi onemoglih ter drugem delu za skupno dobro. Za delo prejemajo plačilo za lažje preživetje. Na Šrilanki, kjer sodelujemo z lokalno Karitas, pa revne družine prejmejo enoletno podporo za zagon obrti, kot je reja živali, šivanje, gojenje zelenjave ... Revna družina na afriškem podeželju potrebuje dodatnih 24 EUR, v mestu pa 48 EUR, v Albaniji 50 EUR in na Šrilanki 30 EUR na mesec, da dostojno preživi, ima dovolj hrane, dostop do zdravil in šolskih potrebščin za otroke.

Tudi letos nadaljujemo s to akcijo. K pomoči nas vabijo misijonarka s. Bogdana Kavčič v Burundiju, sestre v Eritreji, s. Vida Gerkman v Albaniji ter Karitas na Šrilanki, kjer so številne revne družine potrebne pomoči.

Lansko leto smo glede na prošnje naših misijonarjev začeli tudi s podporo plačila za delo zdravniku in 2 učiteljicama na misijonih v Afriki. To je velik doprinos za delo posameznih misijonov in domačine. Na ta način bi glede na potrebe želeli pomagati še več misijonom, zato tudi letos nadaljujemo z zbiranjem mesečnega daru za plačilo učitelja, vzgojitelja, zdravnika ali zdravstvenega delavca za kar mesečno potrebujejo med 70 in 150 EUR.

Za mesečni dar za pomoč revnim družinam ali osebju na misijonih, se lahko odločite preko trajnika ali položnice in Slovenska karitas vam bo poslala kratek opis družine, učitelja ali zdravstvenega delavca, ki se preživlja s plačilom za delo za skupno dobro, ki ste ga vi omogočili.

Več informacij v položnici in zloženki priloženi k reviji Ognjišče ali na http://www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike/.

deli Jezusa post 2017Imaš računalnik, pametni telefon ali televizijo?
Imaš nekaj minut na dan, ki si jih lahko vzameš za Boga?
Si želiš letošnji post preživeti na poseben način?

Poznaš akcijo
#deliJezusa?
Blagor ti!

O blagrih bodo v tem postu razmišljali naključni mimoidoči, duhovniki in pričevalci, ki bodo posamezen blagor podkrepili z osebno izkušnjo.

Vse to vsak postni ponedeljek, sredo, petek in nedeljo na spletni strani Pridi.com, Facebooku, Youtubu in Exodus TV (7:40, 13:40 in 19:40). #deliJezusa
Začeli smo 27. februarja!

Ekipa #deliJezusa

skof jurij

Našemu dobrohotnemu in plemenitemu škofu Juriju želimo ob sedemdesetletnici
veliko zdravja ... mladosti, navdušenja in poguma (Ag 2,4), čudenja malim stvarem, odkrivanja skrivnostnih globin Božjega in človeškega, radosti, humorja... da bi učiteljsko, pastirsko in posvečevalno poslanstvo opravljal še naprej tako modro in previdno, s tako preprostostjo in sproščenostjo (Mt 10,16) ... v neprestanem hrepenenju po večjih darovih (Flp 3,13) ... v krotkosti in potrpežljivosti (Mt 11,29)
želimo veliko Božjega blagoslova in prosimo za krepkost, kajti ... "dni naših let je (?) let, če smo krepki, osemdeset let (+) (prim. Ps 90,10)

Hvala, škof Jurij, tudi za vaše "razpihavanje" našega (O)gnjišča,
za vso vašo "iskrivo" pomoč ...

Bog vas živi!

 

škof JURIJ BIZJAK (22. 2. 1947, Orešje, Col)

Škof Jurij Bizjak izhaja iz župnije Col nad Ajdovščino, ki je dala veliko duhovnih poklicev. Po šolanju v domačem kraju in v Ajdovščini je po končani gimnaziji v Malem semenišču v Vipavi študiral na teološki fakulteti v Ljubljani in bil leta 1971 posvečen v duhovnika. Študij je nadaljeval na papeškem bibličnem inštitutu (1976-1983) potem ko je v različnih župnijah pastoralno deloval. Po vrnitvi iz Rima je bil duhovni voditelj v malem semenišču v Vipavi, od leta 1997–2000 pa spiritual v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani. Stalno je bil dejaven na področju proučevanja in predstavljanja Svetega pisma. Med leti 1983–2000 je bil predavatelj svetopisemskih ved na Teološki fakulteti v Ljubljani. Deset let je bil član skupine strokovnjakov, ki je prevedla in pripravila Slovenski standardni prevod Svetega pisma (1996). Prevedel je knjigo preroka Izaija, dvanajst malih prerokov, Joba, Pregovore in Pridigarja. Pri Ognjišču je leta 1989 izšel njegov prevod Jobove knjige s kratkimi uvodi in opombami. Papež Janez Pavel II. ga je 13. maja 2000 imenoval za koprskega pomožnega škofa. V škofa je bil 5. julija 2000 posvečen v koprski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral besede iz svetopisemske knjige preroka Ageja: »Pogum, vse ljudstvo v deželi« (Ag 2,4). 26. maja letos ga je papeža Benedikt XVI. imenoval za koprskega škofa in tako je nasledil dosedanjega škofa Metoda Piriha. Škofijo je prevzel med slovesno mašo v koprski stolnici 23. junija 2012.

več o škofu Juriju v rubriki gost meseca, v: Ognjišče (2012) 7

nekaj njegovih misli:

- Ljudje se prepoznavajo po obrazu. Spreminjaj nas s svojo milostjo, da bodo ljudje v našem obrazu prepoznali Tvoj obraz in Tebe, Tvojo milino in Tvojo dobroto, Tvojo ljubezen in Tvoj mir.

- Človeški otroci imamo tri velike zmožnosti, ki nas napravljajo za ljudi: razum, voljo in vest. In imamo tri velike vrednote, ki nas napravljajo za dostojne ljudi: resnico, pravico in svetost.

- Nekdo prebere celo Sveto pismo, pa se ga ne dotakne. Gleda, pa ne vidi, posluša, pa ne sliši. Drugi pa prebere eno vrstico in jo premišljuje cele dni.

- Najbolj plemenit človekov strah je tisti, ko se bojiš žaliti nekoga, ki ga imaš rad.

- Škof naj bo srce, ki poganja kri v vse ude, da lahko opravljajo vsak svojo vlogo!

- Svetopisemski pripomočki so kakor mana, ki se je prilegala vsakemu okusu, samo izbrati je treba tistega, ki nam ustreza. Poglej kazalo, odpri na slepo in preberi deset vrstic, pa dobiš vtis, kaj je notri: če potegne, vzemi, če so otrobi, odloži.

- Človek je velikokrat podoben njivi, ki je pozimi čisto brez plevela, toda treba je samo počakati na pomladno sonce in vse bo prišlo na dan. Ali pa je podoben zlati rudi, ki je dragocena zlata ruda, vendar mora skozi plavž, da bo ostalo čisto zlato. Tat, ki nima kaj ukrasti, naj ne misli, da ni tat!

V četrtek, 26. januarja 2017 zvečer, je bil v knjigarni Ognjišča v Kranju pogovorni večer ob prenovljeni izdaji knjige Svetnik za vsak dan. Iz Kopra sta na predstavitev prišla avtor knjige Silvester Čuk in njen urednik Marko Čuk. Pogovor (ki so ga posneli tudi za Radio Ognjišče) je vodil Matjaž Merljak.

Svetnik predstavitev KR1

• Marko, kakšna je razlika med prvo izdajo knjige Svetnik za vsak dan (1999, ponatis 2004) in novima knjigama? Ali gre za ponatis ali so druge spremembe in novosti?

Knjiga ima sicer res enak naslov (Svetnik za vsak dan), ki ga nismo hoteli spreminjati, saj je zelo posrečen, se pa nam zdaj dogaja, da marsikdo reče: »To knjigo pa že imamo doma in zato ponatisa ne bom kupil.« Še enkrat moram povedati, da knjiga ni samo ponatis in to utemeljujem takole:

— že na zunaj se vidi, da sta novi knjigi debelejši (stari knjigi imata 600 strani – ti dve skupaj 848 strani
— v starih je nekoliko drugačna razporeditev - po stari izdaji leta svetnikov (1968): prvo razliko najdemo že 5. januarja (zdaj Edvard … nekdaj Simeon Stilit) - zato je bilo potrebno napisati veliko novih opisov svetnikov - ki po koncilu večinoma godujejo na dan smrti (366 svetnikov za vsak dan)
— v starih je le tu in tam dodan še kakšen dodatni svetnik (60 v obeh knjigah) – v novih so dodatni svetniki, ki tudi godujejo tisti dan (kar 827 dodatnih svetnikov)
— v starih je le ponekod omenjeno, komu je svetnik godovni zavetnik - v novih pa je razlaga imena, pogostnost (statistika), različne oblike in možnost izbire godovnega zavetnika
— dodani so zavetniki in priprošnjiki
— v novih: dodatna besedila na robu

• Silvester, povod za prvi knjigi je bila rubrika Svetnik dneva na Radiu Ognjišče, ki je junija 1994 začel oddajati iz Kopra. Najprej ste pisali besedila za to rubriko, ki so kasneje izšla zbrana v knjigi.

Kako sta prvi dve knjigi Svetnik za vsak dan nastajali, sem na kratko razložil v uvodu prvega dela z naslovom Naši prijatelji svetniki (nekoliko popravljen je tudi v sedanji prvi knjigi). Kako je prišlo do tega, je nakazal že Matjaž. Sredi leta 1994 se je iz preprostega studia pod novo cerkvijo sv. Marka v Kopru oglasil Radio Ognjišče. Od vsega začetka je imel na sporedu oddajo Svetnik dneva, ki je trajala kakšnih pet minut. V njej je bil na kratko predstavljen svetnik ali svetnica, ki je bil tisti dan v koledarju. Urednik Franci Trstenjak je za to predstavljanje svetnic in svetnikov zaprosil mene, ki sem se s temi Božjimi in našimi prijatelji v reviji Ognjišče rad ukvarjal. V letniku 1972 smo imeli rubriko Svetnik meseca, ki je obsegala eno stran, prav toliko tudi naslednje leto, ko je svetniška rubrika imela naslov Pokazali so nam pot in so bili njej predstavljeni pretežno slovanski svetniki. Štiri leta in pol, od januarja 1980 do julija 1984 pa so bili v rubriki Tvoje ime v vsaki številki na dveh staneh na kratko predstavljeni pri nas in po svetu najbolj znani svetniki in svetnice po abecednem redu. Najbrž je bilo prav to odločilno, da sem "dobil službo" na Radiu Ognjišče. Ko je 28. novembra 1994 stekel redni program iz studia v prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu, je priljubljenega Svetnika dneva predstavljal poslušalce po vsej Sloveniji.

Svetnik predstavitev KR7Kje ste takrat črpali snov za rubriko? So bili na voljo slovenski viri?

Zapisi o svetniku dneva so sestavljeni po različnih virih; glavni vir pa je bilo Leto svetnikov, ki je izhajalo v letih 1968 - 1973 in obsega štiri zajetne knjige. Za vsak dan je tam predstavljenih več svetnikov. Izbral sem enega, tistega, ki je pri nas bolj znan in češčen. Povzel sem glavne podatke iz njegovega/njenega življenja in to podal na zelo preprost in vsem razumljiv način. Večkrat sem segel tudi po drugih virih, v glavnem domačih, zlasti po Življenju svetnikov, ki ga je za Mohorjevo družbo pisal dr.Ivan Zore in je izhajalo v snopičih, pa dela zaradi druge svetovne vojne ni mogel dokončati. On je ubiral nekakšno srednjo pot: nekaj slikovitih legend je ohranil, poiskal je zgodovinska dejstva, ki jih je podal bolj poljudno, svetnika ali svetnico pa je, kolikor se je dalo, povezal z našo slovensko krščansko zgodovino.

- Ali so besedila za knjigo drugačna od besedila za radijsko rubriko?

Za Radio Ognjišče je bil Svetnik dneva sestavni del duhovne misli za tisti dan. Ustvarjalci programa so skušali to misel čim bolj nazorno podati na zgledu človeka, ki je v svojem življenju uresničeval dosledno hojo za Kristusom. Ob svetniku/svetnici so prikazana tudi zgodovinske okoliščine, v katerih je ta božji človek živel, pa še kakšna druga zanimivost. Besedila v knjigi so v bistvu ista kot so bila za Radio, le da so malo "speglana", kajti govorjena beseda leti, zapisana pa obleži, kot pravi pregovor. Tudi dolžina je skoraj enaka: na Radiu ima vsak svetnik dobrih pet minut ali kakšno več, v (prejšnji) knjigi pa vsak eno stran in pol, naj bo papež ali puščavnik.

- Svetnike ste nam v teh rubrikah in kasneje v knjigi predstavili zelo domače, preprosto, razumljivo, z zgodbami, a hkrati ste sledili točnim podatkom o njihovem življenju. Koliko truda in časa je zahtevalo to delo?

Niti ne prav veliko, saj sem pisal sproti, na obroke navadno za en teden, tako da zalogaj ni bil prevelik. Bil pa sem takrat tudi mlajši in delo mi je šlo hitro od rok. Ko se človeku množijo leta, se mu začnejo "kvariti brzine", hitrosti - v vsakem pogledu.

• Knjigi sta že takrat imeli kazalo in abecedni seznam svetnikov, pa tudi podobe/fotografije. To je bilo dodatno delo, najbrž tvoje, Marko?

— abecedni seznam svetnikov sva pripravljala skupaj s Silvestrom sva delala, precej ročno
— zelo pomembno je bilo kazalo nebeških zavetnikov (krstnih imen)
— vir za fotografije je bila takrat Biblioteca sanctorum (12 knjig +5 dodatnih - 30.000 svetnikov, nekaj metrov), veliko dela je bilo s tem, ker še ni bilo spleta (le domači arhiv

Svetnik predstavitev KR2(fotografije: Tina Čuk Trošt)

• Marko, zelo si si prizadeval, da bi knjiga izšla v novi podobi. Zakaj in koliko truda je bilo potrebnega?

— en ponatis knjige smo že imeli (2004), zato sem Silvestra spodbujal, naj naredimo nekaj novega
— tudi ljudje so se obračali na nas in spraševali o svetnikih, godovih …
— zato sem najprej naredil poskusno zasnovo knjige - Silvester se je strinjal, predlagal sem še dodatne opise in tako je potem marsikaj napisal »po naročilu« …
— virov je bilo veliko, nisem si predstavljal, da bo treba odpreti toliko knjig: koledarjev, seznamov, spletnih strani … Glavni so bili vsi naši dosedanji življenjepisci svetnikov, poleg J. Rogača z začetka prejšnjega stoletja še Jaklič, Teraš, Torkar, Zore …, rimski in naš martirologij (seznam svetnikov), Bogoslužno branje … koledarji redovnih skupnosti … pa tudi ljudski koledarji in pratike …
— vsebino sem dopolnjeval do zadnjega - prav na koncu sem dodajal še okrogle sličice - še za marsikaj je zmanjkalo časa, toda enkrat je bilo treba reči: konec!
— večkrat sva šla s Silvestrom skozi - od spredaj nazaj in od zadaj naprej in še kaj dopolnila, poenotila ….
— seveda nobena knjiga ni popolna - tudi ta ne - že dopolnjujemo z novimi podatki - bralci se odzivajo

Naj podrobno predstavim, kaj je novega.

Knjiga ima dva stolpca: širši prinaša glavnega svetnika, ime in god; zavetnike in dodatne svetnike; na robu pa so slike, svetniške misli, primerjave z drugimi izdajami, ljudskim koledarjem, pregovori … redovnimi koledarji …

1. Glavni svetnik:

- Silvester je besedilo glavnega ‘svetnika dneva’ nekoliko dopolnil, napisal tudi veliko novih glavnih opisov, saj je bilo od prve izdaje marsikaj novega:

- v sedemdesetih letih smo doživeli preureditev bogoslužnega koledarja, počasi se je to poznalo tudi v naših koledarjih (manj obveznih godov svetnikov, godujejo naj na smrtni dan
- drugi vatikanski koncil je določil, da ima prvo mesto ima Kristus, Marija … potem svetniki, ki so trpeli in so zgled (niso najvažnejši, bolj nedelje in prazniki) …
- prednost naj imajo tisti, ki se praznujejo povsod in ne le krajevno, svetnike na pravo mesto: (večinoma na dan smrti),
- črtali so svetnike, o katerih so govorile le nezanesljive legende (seveda to ne pomeni, da niso več svetniki, le na svetniškem seznamu niso več
- izšla je nova izdaja Leta svetnikov (pri celjski Mohorjevi - v petih knjigah), ki je že upoštevala nove uredbe in razporeditve
- veliko novih svetnikov, saj je papež Janez Pavel II. v času svojega papeževanja med svetnike prištel 482 oseb (in 1.338 blaženih)

2. Ime in god: (s pomočjo Janeza Kebra Ime veliko pove v Ognjišču (2007-2015))

- razlaga imena (vsako ime razloženo samo enkrat - pri svetniku, ki je pri nas najbolj češčen, znan, - pri vseh drugih svetnikih z istim imenom, pa je navedeno, kje najdemo razlago imena (več o imenu na str. …,)
* nekaj primerov: Timotej=čast Bogu, Andrej=možat, pogumen; Eva=mati živih, Adam=zemlja; Katarina=čista; David=ljubljenec; Lucija=svetloba, luč; Frančišek=francoski (mati iz Francije); Margareta=biser; Aleksander (branim= Branko); Ivan=Bog je usmiljen; Ambrož=nesmrten; Nikolaj=zmaga v boju, Matija=moj dar je Bog; Mihael=nihče kakor Bog; Elizabeta: Bog je polnost

- različne oblike imena (pri nas so v zadnjih 25. letih zelo v modi kratka imena
* nekaj primerov: 1990: Luka, Rok, Jan, Žan … Anja, Nina, Tjaša; od leta 2001: Luka, Jan, Nik, Žan, Nejc … Eva , Nika, Nik, Sara, Lara, Ana

- pogostnost imen pri nas (vir: Statistični urad RS - v knjigi so najnovejši podatki (2016). * nekaj primerov:
najpogostejša imena pri nas: Franc, Janez, Ivan, Anton, Marko, Andrej, Jožef, Jože, Marjan, Peter (25-12.000) – Marija, Ana, Maja, Irena, Mojca, Mateja, Nina, Nataša, Barbara, Andreja

  • vsaka regija ima svojega favorita: Gorenjska=Janez, Notranjska=Franc, Pomurska=Jožef, Koroška=Ivan, Obala=Marko
  • nekatera imena se po letu 1990 ne pojavljajo več: Vilko, Radivoj, Dragotin …Božica, Leopoldina, Angelca, Frančiška…
  • druga se pojavljajo prvič: Tian (900 oseb), Maj, Nej, Tej, Naj, … Kiara, Tanaja (300), Erin, Rubi, Mej
  • večkrat je krajše oblike imena več kot osnovnega imena: (Frančišek-Franc; Timotej-Tim, Janez-Jan, Janez-Žan, Nikolaj-Nik, Jernej-Nejc …

- upadanje ali rast (vir: Statistični urad RS) - v knjigi najnovejši podatki (2016) - septembra vsako leto novi podatki - starejše oblike so v stalnem upadanju, tudi po kakšen tisoč na leto … zelo rastejo krajše oblike

- pomoč pri izbiri godovnega zavetnika (več o imenih in godovih v knjigi Simona Lenarčiča Kdaj imam god?)

  • veliko je svetnikov, ki nosijo enako ime: v LS imamo: 117 sv. Janezov; Peter (78), Pavel (34), Jožef (32), Andrej (24), Dominik (23)- Marija (33 praznikov in 28 svetnic in 81 blaženih)
  • nekateri so ‘unikatni’ (samo en svetnik s tem imenom): sv. Ema, Blaž, Primož, Florijan, Igor, Zofija,

- v knjigi so omenjeni tudi priimki, ki izhajajo iz imen

Svetnik predstavitev KR33. Zavetniki in priprošnjiki

- zavetniki: pri vsakdanjem življenju in delu, v duhovnem življenju, zavetniki poklicev, pri kmečkem delu

- priprošnjiki: za vsakdanje potrebe, za duhovne potrebe, pri kmečkih opravilih, v bolezni - za zdravje, pri boleznih živali, v raznih nadlogah

* nekaj primerov:

  • mladina: sv. Stanislav Kostka (13. 9.) - vzornik mladine: pobožen, vesel, razigran,, pripravljen pomagati; Dominik Savio (5.5); sv. Matija:( 24. 2.) zavetnik mladih ob začetku šolanja
  • športniki: Alojzij Scrosoppi (3. 4.) zavetnik nogometašev, sv. Lidvina (14. 4.) - drsalcev
  • novinarji (časnikarji): sv. Frančišek Saleški (24. 1.), Maksimilijan Kolbe (14. 8.), bl. Jakob Alberione (Famiglia cristiana)

4. Drugi svetniki na tisti dan

- svetnikov je v našem Letu svetnikov veliko (5.300), v naših dveh knjigah pa 1.200 - 366 za vsak dan in dodatnih 833 - izbranih zaradi povezanosti z nami (domači blaženi, Božji služabniki, svetniški kandidati, …) zaradi razlage imena, ki ga je pri nas veliko, zaradi zavetništva …

- novi svetniki, blaženi (sv. Terezija iz Kalkute, sv. Janez XXIII., sv. Janez Pavel II., starši ‘male Terezike’ …).

- slovenski blaženi, častitljivi božji služabniki (Baraga, Gnidovec ), božji služabniki (Anton Vovk, Jakob Ukmar, Danijel Halas, Cvetana Priol, Andrej Majcen, Anton Strle … in še drugi Jože Plečnik, Magdalena Gornik …

Kaj je na ROBU knjige?

1. misli: - svetniki nas na robu nagovorijo s kakšno poučno mislijo, razmišljanjem … (o bolj molčečih drugi kaj povedo

2. zgodovina: kaj se je z vsakim svetnikom dogajalo v zgodovini - vzroki premikov - (Gregor 12. 3. ð 3. 9., sv. Rupert, sv. Nikolaj iz Flue - utemeljitve črtanja (legende, starozavezni svetniki …

3. življenjepisci: pogled na stare življenjepisce (prvi Franc Veriti 1835; Jožef Rogač 1869 (Matija Torkar) - nabožna pisatelja; Janez Ev. Zore 4. snopiče do 12. marca, Franc Jaklič nadaljevanje 1928-40: - svetnike so nekdaj razvrščali glede na sporočilo - privlačile so napete zgodbe, pripovedi in opisi mučeništva, na koncu pa so postavili v okvir nauk, krepost - in tudi molitev za priprošnjo

4. primerjave

- med rimskim in našim martirologijem (seznamom svetnikov) - slovenske posebnosti (datumi - Ciril Metod 5.7. ali 14. 2., Matija 24.2. na 14. 5.; Tatjana (12. 1. pri nas - v rimskem je ni)

- z ljudskim koledarjem: zakaj se na ljudskem koledarju večkrat pojavljajo čisto druga imena, kot na cerkvenih … - ker se ljudski koledar ni spreminjal že od leta 1950

- s koledarji redovnih skupnosti (obvezni godovi določenih svetnikov - ustanoviteljev
* nekaj primerov: koledar Reda manjših bratov 30. jan sv. Hijacinta obvezni god - salezijanski koledar: 31. 1. sv. Janez Bosko slovesni praznik - usmiljenke: 25. 1. obvezni god - ustanovitev misijonske družbe

5. vremenski pregovori pa tudi razni izreki, ljudska rekla, pregovori …
* nekaj primerov: Če je na Miklavža mrzlo, bo huda zima; - Če je na Martina oblačno bo lepa zima; Sv. Matija led razbija, če ga ni, ga pa naredi.

6. zapisi o navadah in običajih, ki se jih je vredno spominjati, da ne gredo v pozabo … Gregorjevo,

7. svetniki vzhodnih Cerkva (ruska, srbska, grška pravoslavna Cerkev

8. zanimivosti o poklicih svetnikih: med 1.345 blaženimi in 483 svetniki, ki jih je v 27 letih svoje papeške službe razglasil papež sv. Janez Pavel II., najdemo ljudi vseh narodnosti, stanov, poklicev: papeža (Janez XXIII.), kardinale (Alojzij Stepinac), škofe (Anton Martin Slomšek), duhovnike (Luigi Orione), redovnike (Maksimilijan Kolbe), redovnice (Favstina Kowalska), misijonarje (Damian de Veuster), misijonarke (Mati Terezija), ustanovitelje gibanj (Josemaria Escriva de Balaguer), mistike (pater Pij iz Pietrelcine), vidce (Jacinta in Francek Marto), zdravnike (Giuseppe Moscati, sužnje (Jožefina Bakita); družinske matere (Giovanna Beretta Molla), študente (Pier Giorgio Frassatti), rektorje (Claude de la Colombière), filozofinje (Edith Stein), slikarje (Beato Angelico), dejavne laike (Frederic Ozanam), najstnice (Laura Vicuna), Indijance (Juan Diego), kraljice (Jadviga), kneginje (Zdeslava Lemberška), cigane (Ceferino Gimenez Malla), kitajske, japonske, korejske ... mučence, mučence španske državljanske vojne

Svetnik predstavitev KR4• Že pri prvih knjigah je bila zelo koristna stvar kazalo. Tukaj je kazal več, zakaj in kako so nastajala?

Na koncu knjige so kazala - imen svetnikov, - krstnih imen in godovnih zavetnikov - zavetnikov in priprošnjikov. Vsa tri kazala so gotovo pomembna, da se lažje znajdemo, poiščemo svetnika, krstno ime, ali zavetnika … Pri večini svetnikov (tudi pri tistih dodatnih) je v knjigi navedeno, v kakšnih življenjskih potrebah so se ljudje k svetniku zatekali in se mu priporočali, za kakšne poklice, pri kakšnih opravilih, duhovnih in telesnih potrebah je zavetnik. To je zelo pomemben del knjige, saj je bilo prav s tem v zvezi veliko vprašanj – zdaj pa je vse to zbrano na enem mestu.

• Knjiga je tudi po zunanji podobi zelo lična, dinamična in pritegne pozornost. Kdo je to pripravljal?

To pravijo tudi bralci: - notranja ureditev je bila moja zamisel (glavno besedilo in rob, na njem upodobitve svetnikov - in dodatne slike svetnikov); skupaj s ‘šefom’ Miho Turkom pa smo dolgo iskali rešitve o zunanji podobi … Predlagal sem mozaik Marka Rupnika Kristus v slavi s svetniki - iz cerkve Vseh svetih na LJ Žalah. Ob Kristusu sta Božja Mati Devica Marija in Janez Krstnik - tista dva, ki pričujeta za kraljestvo luči, svetosti in pravičnosti. … in množica svetniških sijev. Ljubezen nikoli ne mine - je temelj naše podobnosti Bogu. Za končno podobo pa ima največ zaslug tehnični urednik Benjamin Pezdir.

• No, vi, Silvester in nekateri ljudje, kazal niti ne potrebujejo, iz glave vedo povedati, kdo določen dan goduje ali je godoval včasih na ta dan. Vam je to ljubezen oz. simpatijo do ljubezen do svetnikov vcepila že domača družina. Nam lahko kaj poveste o teh spominih?

Mirno lahko rečem, da je bila domača hiša moja dobra veroučna šola in tudi prvo semenišče. Povezovala nas je redna skupna molitev. V zimskih mesecih smo molili rožni venec zjutraj, preden smo šli v šolo (imeli smo skoraj eno uro daleč), in tudi zvečer, ko smo se zbrali ob topli peči, kjer smo včasih med molitvijo tudi zadremali, poleti pa samo zvečer po končanem delu. Ob zimskih večerih in tudi ob nedeljah nam je oče na glas bral iz stare knjige Življenje svetnikov in svetnic božjih, ki jo je sam zvezal z dreto, ker je bil čevljar. Njegovo branje je bilo po svoje zelo čustveno in včasih je bil ob kakšni svetniški, zlasti mučeniški zgodbi ganjen, da mu je skoraj vzelo besedo. Tako smo se seznanjali s svetnikom ali svetnico tistega dne. Če nismo dovolj pazljivo poslušali, je ‘za kazen’ moral brati naprej kateri od pa to branje ni bilo tako lepo kot očetovo. Redno smo spominjali godovnih (ne rojstnih) dni vseh članov družine, ki je zelo velika. ‘Obred’ je bil v tem, da smo godovnjaku brž zjutraj voščili, potem je šel k maši in k obhajilu, opoldne oziroma po šoli pa so ga čakali štruklji. Veliko duhovno bogastvo smo črpali iz praznovanja cerkvenega leta, zlasti božičnih in velikonočnih praznikov. Datume godov in praznikov svetnikov in svetnic smo si zapomnili tudi zato, ker je župnik pri nedeljskih oznanilih napovedal tudi svetniške godove za vsak dan prihajajočega tedna. Doma smo imeli vedno pri rokah koledar in pratiko, kjer so bili svetniki tudi zanimivo narisani.

• Marko, kaj pa ti in svetniki - kdaj si se ti srečeval z njimi?

S svetniki sem se tudi jaz srečeval kot otrok v šestdesetih, v ‘dolini mojega otroštva’ na pobočjih Javornika (v črnovrški fari, kot Silvester), sem na peči poslušal zgodbe svetnikov, SP odlomke iz ‘Lampetovih’ Zgodb SP, najbolj so mi ostale v spominu svetniške pripovedi iz ust stare mame, na najinih pogostih ‘romanjih’ h kapelici … Še bolj sem se s svetniki spoprijateljil kot ‘počitniški pastir’ pri teti in stricu, kjer sem odkril eno od knjig Življenje svetnikov in svetnic božjih (1906), in napete zgodbe J. Rogača, so postale moje vsakdanje spremljevalke. Zanimanje za svetnike sem prenesel tudi v dijaška leta, ko so me zanimali predvsem zavetniki cerkva in cerkvic po Vipavski dolini, v študentskih pa sem naredil drzen načrt in se (s kolesom in ‘na štop’) odpravil po naši domovini z beležko in fotografskim aparatom – svetnike ‘preštevat’ (so se šalili sošolci). Veliko zanimivega sem nabral v tistih počitniških mesecih, in še danes mi pridejo prav ti spiski farnih zavetnikov (na glavnih in stranskih oltarjih), tudi za knjigo je marsikaj prišlo prav … nekaj je bilo tudi osnova za diplomsko nalogo mojega sošolca in prijatelja Cirila Plešca, zdaj župnika v župniji Drulovka-Breg.Svetnik predstavitev KR11

Še ena zanimivost: ko sem bil leta 1979 prvič na uredništvu v Kopru mi je ‘oče urednik’ podaril še ‘svežo’ knjigo o papežu Janezu Pavlu II., čez nekaj let pa so me z uredništva poklicali s prošnjo za prevod knjige o Materi Tereziji – zdaj sta oba svetnika. Še isto leto (1983) sem prišel na uredništvo pa sem v osemdesetih, ko še ni bilo računalnikov, pretipkoval rokopise za naše izdaje: Blagovestnika Slovanov, Leopold Mandić, Pater Pij, … Oče Damijan, Povest družine Martin …, veliko časa sem namenil tudi pripravi monografije o Materi Tereziji (Mati velikodušne ljubezni). Med našimi izdajami imamo tudi veliko knjig o svetnikih za otroke: od pobarvank (Sv. Miklavž, Sv. Janez Krstnik, Oče Damijan - besedila je napisala Berta Golob, pesmice je uglasbil Janez Bitenc …). do novejše knjige Svetniki sveti svetilniki (Berta Golob-Silva Karim) … izdali smo tudi knjigo Sto svetnikov v sonetih (Leon Oblak) ... svetniki so še naprej moji zvesti spremljevalci, zgled, navdih in pomoč pri vsakdanjem delu.

• Takih družinskih katehez o svetnikih zdaj ni več prav veliko, tudi naše življenje (v službah in na kmetijah) ni več toliko vezano na svetniški koledar. Zdi se mi, da so danes bolj v ospredju različni mednarodni in svetovni dnevi od raznovrstnih bolezni do spanja in kave ... Pa me zato zanima, kakšen odziv imate na to knjigo, sploh na prenovljeno izdajo - ali ljudi še zanimajo svetniki, godovi ...?

Silvester: Neki duhovnik, ki je bil dalj časa misijonar v Afriki, je kupil to našo knjigo in mi je po elektronski pošti sporočil: "Že prvo izdajo sem imel in jo uporabljal tudi v oddaljeni deželi. S sedanjo izdajo pa si nekako presegel samega sebe." Če bi to pripisoval sebi, bi se kitil s tujim perjem - "presežek" te nove knjige je zasluga drugega Čuka - našega Marka. Dolgo časa, kar več let je zbiral podatke, ki bogatijo to knjigo, in sestavljal mnogovrstna kazala, zaradi katerih je knjigo še bolj uporabna.

Marko: Odzivi na knjigo so lepi, spodbudni, ljudje so navdušeni, koliko različnih podatkov je objavljenih, knjigo lahko berejo tudi po delih (ni treba vsakega svetnika prebrati ‘na mah’), čez dan jo lahko večkrat vzamejo v roke. Veliko je že bilo novih predlogov: nekateri bi želeli, da bi knjigo naredili še bolj domačo in za vsakega svetnika objavili tudi seznam naših župnijskih in podružničnih cerkva, katerim je določen svetnik zavetnik. To pomanjkljivost odpravljamo v Ognjišču (2017), ko smo na zadnjih straneh ovitka začeli z rubriko Svetniški domovi.

• Silvester, Ognjišče je začelo izhajati za veliko noč 1965, začetki pravega uredništva segajo v leto 1967 in že takrat ste začeli izdajati knjige oz. knjižice o svetnikih, ki ste jih prodajali v številkah, ki se nam danes zdijo nemogoče ...

Leta 1967 - torej pred petdesetimi leti - se je pri Ognjišču začela tudi knjižna dejavnost. Prva knjiga niza Žepna knjižnica Ognjišča je bil iz italijanščine preveden življenjepis papeža Janeza XXIII., ki je izšel v visoki nakladi 30.000 izvodov. Druga knjiga Moč ljubezni o patru Maksimilijanu Kolbeju, junaku ljubezni v taborišču Auschwitz, pa je doživela celo ponatis. Kot verska založba smo si prizadevali izdajati knjige o svetnikih in svetniških osebnostih. Zelo toplo so bila sprejeta dela nemškega pisatelja Wilhelma Hünermanna, ki je v obliki povesit ali romanov predstavil vrsto svetnikov (sv. Pija X., sv. Janeza od Boga, sv. Damijana de Veustra, apostola gobavcev).

Svetnik predstavitev KR5• Kakšno pa je zanimanje za svetnike, ki so bili razglašeni v zadnjem času: sv. Terezija iz Kalkute, papež Janez Pavel Drugi, starši male Terezije ... in kako je z našimi blaženimi (Slomšek, Grozde, Drinske mučenke)?

Marko: Danes si kristjani želimo zgledov in pričevanja iz nam znanega časa, ljudi, ki so živeli z nami, ki smo jih poznali …. Življenje takih ljudi je “novo razodetje Jezusa Kristusa” in ko ‘dosežejo čast oltarja’, mu lahko izkazujemo javno češčenje. Te ljudi občudujemo, saj so zmogli svetiti, živeti evangelij na izrazito popolnejši način kot ‘navadni’ ljudje. Velik pečat je pustil sv. Janez Pavel II. občudujemo njegov močan odnos z Bogom, njegovo zatopljenost v občestvo z Gospodom. Od tod je izvirala njegova vedrina sredi velikih naporov in njegov pogum, s katerim je izpolnjeval svoje naloge v res težavnem času ... Prav tako sv. Janez XXIII., ki je pokazal je, da hoče biti tudi kot papež ljubeči oče vseh katoličanov in prijatelj vseh ljudi dobre volje. "Skušal sem ljubiti vse, hotel sem dobro vsem," je dejal malo pred smrtjo. - Občudujemo pa tudi sv. Terezija iz Kalkute, ki je bila zadnja, prišteta med svetnike. »Vi ste živa svetnica,« je dejal nekdo Materi Tereziji iz Kalkute, ustanoviteljici Misijonarjev in Misijonark ljubezni za služenje najbolj ubogim med ubogimi. »Če sem res to, kar pravite vi,« je odgovorila, »sem samo to, kar bi po volji našega Gospoda morali biti vsi.« Ta majhna žena je želela biti znamenje božje ljubezni, božje navzočnosti, božjega sočutja in na ta način vse opozarjati na vrednost in dostojanstvo slehernega božjega otroka, ustvarjenega, da ljubi in je ljubljen ... Slavimo to ponižno glasnico evangelija in neutrudno dobrotnico človeštva. V njej izkazujemo čast eni najpomembnejših osebnosti našega časa. Sprejmimo njeno sporočilo in jo posnemajmo njen zgled, saj nas spodbuja, da v svojem življenju vsak dan naredimo “kaj lepega za Boga”, kot nas je učila s svojim popolnim darovanjem same sebe Bogu in bližnjemu.

Silvester: Profesor dr. Anton Strle, slovenski svetniški kandidat, je leta 1998 za Mohorjev koledar predstavil pred kratkim umrlega dr. Marijana Smolika ob njegovi sedemdesetletnici. On je uredil in dopolnil Leto svetnikov, ki je v letih 1999-2001 izšlo v petih debelih knjigah. Zapisal je: "Izredno pomembno delo! Saj so svetniki utelešena razlaga učlovečene Božje Besede, najboljša razlaga evangelija in s tem za premnoge ljudi najlažji dostop h Kristusu; zato pa nepogrešljivi spremljevalci na poti v tretje tisočletje in še naprej."

• Silvester in Marko, kateri od starih in kateri od novejših svetnikov vama je najbolj pri srcu oz. se mu priporočata oz. vaju je uslišal ali izprosil milosti od zgoraj?

Silvester: Najbolj mi je pri srcu sveti Jožef, varuh svete Družine, ki se v svoji skromnosti drži v ozadju. Sveto pismo ga odlikuje za nazivom pravični. Tako je bilo ime našemu očetu, ki je bil tudi po značaju njemu podoben. Pri obnovitvi krstnih obljub se vedno priporočam svetemu Silvestru, svojemu krstnemu zavetnku.

Marko: Gotovo moj krstni zavetnik sv. Marko, tudi zavetnik kmetov, kamor segajo tudi moje korenine ... Kot ‘večni iskalec’ (po arhivih, knjigah ...) se pri delu na uredništvu večkrat spomnim tudi na sv. Antona Padovanskega ... - Odkril sem tudi sv. Ekspedita (nekdaj Elpidij), svetnika, ki ni maral lenobe in odlašanja, in je priprošnjik za hitro in pravočasno dovršitev opravil ... škof Gregorij Rožman ga je vernikom zelo priporočal in ljudje so pravili, da je zelo rad usliši ponižne prosilce, “ker ga malo ljudi pozna, ni zasut s prošnjami in ima zato veliko časa”.J - Prav posebej pa se mi je vtisnil v spomin samostanski vratar sv. Konrad, ki je postal svetnik z zvestim opravljanjem svojih dolžnosti ... tu pa se začenja tudi pot svetništva vsakega od nas. - Od sodobnih pa mučenci božje ljubezni: sv. Maksimilijan Kolbe, in misijonar Damijan de Veuster, ki je dal življenje za svoje gobavce … Skozi vse knjige, ki sem jih pomagal pripravljati, urejati … o svetnikih sem odkril, da so svetniki okno, ki nam s te strani, s tega sveta pomaga videti božjo svetlobo - to so svetilniki - meni pa se večkrat zdi, da nisem niti kresnička. Njihovo življenje nam je zgled, ki naj nas pritegne k Očetu z - v svetnikih častimo Boga Očeta (zato Kristus v slavi na naslovnici).

Svetnik predstavitev KR10Še spodbuda urednika knjige Svetnik za vsak dan birmancem župnije Kranj Primskovo, ki so tudi prišli na predstavitev v našo knjigarno:

Dragi mladi, ki boste letos potrjeni v veri, prejeli boste dar modrosti, ki naj vam pomaga odkrivati Božjo veličino in dobroto, naj da vašemu življenju polnejši okus; z darom umnosti boste lažje in globlje dojemali Božjo besedo in verske resnice; dar svèta naj vas vodi k odkritju Božjega načrta za moje, tvoje … življenje; dar moči, naj vam pomaga premagovati skušnjave zla in vas spodbuja, da delate dobro; dar vednosti naj vas uči, da morete v stvarstvu odkrivati znamenja, Božje sledi, po katerih Bog govori vedno in vsakomur, vaše vsakdanje delo in opravila poživlja z evangelijem; dar pobožnosti naj s pomočjo vsakdanje molitve ohranja v srcu živi plamen ljubezni do nebeškega Očeta in opominja, da Bog je, da vsakega pozna in pričakuje vaš odgovor; tu je še dar strahu božjega, ki naj vas napolnjuje z globokim spoštovanjem do Boga in njegove volje.

In svetniki so nam lahko zgled, svetilnik, kako naj to dosežemo:

• Svetniki so bili svetilniki: tudi vi potrebujete Luč z veliko začetnico, ki bo vaša oporna točka, svetilnik, po katerem se boste lahko ravnali.

• Svetniki so bili goreči: ne bodite dekleta in fantje, ki so ugasnjeni, bodite goreči. Največja nesreča mladega človeka je, da ni nikomur koristen. Bodite iskra, ki vžiga …

• Svetniki so odkrivali Božji načrt: bodite dovzetni za Božji glas, da boste sprejemali prave odločitve, da boste prisluhniti modrim nasvetom, in tudi sami znali svetovati.

• Svetniki so bili poslušni Bogu: prisluhnite s srcem Božjim namigom, iščite tudi duhovno, vzemite v roke Sveto pismo, naj ne mine dan brez molitve, brez kratkega večernega izpraševanja vesti.

• Svetniki so spoznavali tudi sami sebe: odkrivajte tudi sami sebe, iščite, sprašujte se, kam bi radi prišli, kaj bi radi dosegli, tako boste lažje izbrali svoj poklic, svojega življenjskega sopotnika … sledite idealom.

• Svetniki so bili tudi samosvoji: prizadevajte si, da ne bi posnemali drugih ampak uporabljali zdravo pamet … Bodite originali in ne kopije.

• Svetniki so bili odprti Svetemu Duhu: tudi vi z odprtim srcem sprejmite darove Duha, ki vas oblikujejo kot kristjane. Bodite modri, razumni, sprejmite koristen nasvet, bodite močni, pogumni, glejte s srcem, bodite povezani z Bogom v molitvi in ne pozabite, da je on vedno z vami.Svetnik predstavitev KR12

• Ohranite vrednote, ki ste jih prejeli doma, v vašem okolju, v župnijski skupnosti … in kljub skušnjavam živite tako, kot verjamete, da je prav, kot vas učijo starši, kateheti …

• Vsak dan naredite vsaj nekaj dobrega.

• Zaupajte Bogu, ki daje moč človeški slabosti, bogati našo revščino, nas spreobrača in nam odpušča grehe.

• Vzemite na pot življenjski program Svetega Duha: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje.

• Sveti Duh naj vam da moči, da boste zmogli premagovati težave in stiske: ostanite povezani z Bogom, kakor so mladike povezane s trto. Trdno ohranite vezi prijateljstva z Bogom in s svetniki

»Darovi Duha so čudovite stvarnosti, ki vam omogočajo, da se oblikujete kot kristjani, da živite evangelij in ste aktivni člani skupnosti,« je dejal birmancem papež Frančišek. »Bodite odprtega duha in mišljenja. Ne bojte se svetlobe in ne skrivajte se v temo.

Podkategorije

Zakajčki

 

Ati in mami sta že ves dan pomagala babici in dedku pripravljati ozimnico. Otroci so bili dopoldne zelo delavni, pozno popoldne pa so prosili, če smejo v sadovnjak, do katerega je vodil zaraščen kolovoz. Neža je splezala v krošnjo stare češnje in brala knjigo, dečka pa sta se lovila in skrivala za razbrazdanimi debli jablan in hrušk. Najmlajši Anton je Blažu težko sledil, zdel se mu je tako hiter in močan. Tudi on bi rad bil velik in hiter kot formula! Ob starem deblu je zagledal drobno pikapolonico. Približal je prstek in splezala mu je v dlan. A ko se je ozrl naokrog, Blaža ni bilo nikjer več. Neže pa tudi ne.
V trebuščku ga je stisnilo. Kam je šel Blaž? Naredil je nekaj korakov naprej … Kamni ob poti so bili tako veliki, prej jih gotovo ni bilo tam. Hotel se je obrniti in steči do sestrice, a nenadoma se mu je ves sadovnjak zdel enak. Ni vedel, katera smer je prava. Sprva je stopal počasi, a bilo ga je preveč strah, želel je pobegniti … tekel je in tekel … Želel je nekoga srečati, da le ne bi bil več sam. Pritekel je do kolovoza, ob katerem je bila postavljena mala kapelica, v njej pa je bil kip Marije. Marijin izraz je bil žalosten, tudi Antonov otroški obraz je bil pretresen. Ampak sedaj je vedel, kje je! Žalostno Marijino podobo so s starši večkrat opazovali in se pogovarjali o sedmih mečih, ki so pomenili sedem žalostnih dogodkov iz Marijinega življenja. Pogovarjali so se tudi, kako molitev Marijo razveseli.
Ob poti je utrgal drobno rožico in jo položil h kipu. Zamaknjeno je opazoval mamo Marijo, ki stiska k sebi Jezusa. Nanjo je spustil pikapolonico, ki jo je še vedno držal v dlani: »To je zate, Marija, da boš vesela! Tu na zemlji si bila pogosto žalostna, ker te je skrbelo za Jezusa. Sedaj pa si vesela, ker sta skupaj. In zmeraj bo tako, v nebesih ni nihče žalosten …«
»In midva sva tudi vesela, da sva te našla!« To je bil mamin glas! Anton se je stisnil k njej. Še vedno je bil pretresen, a hkrati neizmerno vesel.
Ko je Blaž ugotovil, da Antona ni za njim, je stekel nazaj do Neže in klical bratca, a ga ni našel, zato je hitro stekel po mami in atija.
»Tako se je verjetno počutila Marija, ko je našla Jezusa v templju,« je dejala mami.
Pritekla je tudi Neža, ki je bratca iskala po sadovnjaku. »Ja, mami, ampak ona ga je tri dni iskala, ti in ati pa sta Antona hitro našla,« je pripomnila.
»Ne predstavljam si, da bi trajalo več dni! Marijino srce je takrat res trpelo. Antonovo pa danes tudi. Bil je v veliki stiski.« Mami je pobožala dečka po razmršenih laseh. Ati je objel svojo družino v velik očetovski objem.
»Ati, ali tako tudi Jožef objema svojo družino v nebesih?« je vprašal Anton.
»Seveda!« Ati jih je stisnil še močneje.
»Tudi zaradi takšnih objemov ima Marijina žalost smisel. Trpela je ob Jezusu, ko je z dojenčkom bežala v Egipt; ko se je deček Jezus izgubil kot ti, Anton, danes; ko je bil križan … A zaradi Jezusovega vstajenja obstajajo večni objemi,« je glasno razmišljala mami. »Marijina žalost ima smisel, tudi zaradi nje bomo lahko vsi mi za vedno skupaj. Ker je zmogla živeti po Božjem načrtu in ker je zares zaupala, da bo na koncu vse dobro.«
Blaž je prosil mami, naj jim še enkrat pove, zakaj je bila Marija žalostna, katerih je sedem mečev, ki so jo ranili.
»Marijino srce je prvič jokalo, ko so dojenčka Jezusa prinesli v tempelj. Starček Simeon ga je hvaležno vzel v naročje, v njem je prepoznal odrešenika. Mariji je dejal, da bo zaradi njega njeno materinsko srce veliko trpelo. Presunil ga bo meč. Drugič je bila žalostna, ko je morala bežati v Egipt pred Herodom, ki je želel ubiti Jezusa, tretja žalost je ranila srce naše Božje mame, ko je tri dni iskala dvanajstletnega Jezusa in ga našla v templju. Četrti meč je prebodel njeno srce, ko je nesel križ … Peta žalost je presunila njeno srce, ko so dvignili Jezusa, pribitega na križ. Ko so ji mrtvega sina položili v naročje, je bila šestič neopisljivo žalostna. Sedmič pa je meč žalosti prebodel njeno srce, ko so Jezusa položili v grob … Ampak ne pozabite, žalostna Marija je tu, da nas potolaži. Želi, da se zavedamo Jezusovih ran in njene žalosti ob njih, a nam zaradi njih daje veliko tolažbe.«
Otroci so z odprtimi srci poslušali njene besede. »Marija nas poboža, ko nam je hudo. Tako kot je danes pobožala Antona, kajne? Hvala, Marija.« Blaž je pobožal kip v kapelici.
Anton pa se je še kar stiskal v maminem objemu. Res, večni objemi obstajajo zato, ker je Marija zaupala. Brez nje Bog ne bi imel mame in zaradi nje bodo naše družine vedno skupaj, tudi ko se poti na zemlji končajo.
Marjetka Pezdir Kofol
[marjetka.pezdir@ognjisce.si]
Ilustracije: Polona Lisjak

Zajemi vsak dan

Moliti je precej manj zapleteno, kot bi si mislili. Začnemo tako, da pripovedujemo Bogu o svojem življenju in o življenju naših bratov.

(Michel Quoist)
Četrtek, 20. September 2018

Ognjišče na Facebooku

Na vrh