9. julij

LETA 1441 UMRL JAN VAN EYCK

09 07 1441 Jan van EyckBELGIJSKI (FLAMSKI) SLIKAR (* okoli 1390)

Rojen v Maaseiku na Flamskem. Ustvarjal je v Haagu, nato na dvoru burgundskega vojvode Filipa III. in nazadnje v Bruggeju. Z bratom Hubertom je Jan van Eyck je postavil temelje nizozemskega slikarstva. Skupaj sta izdelala gentski krilni oltar (1432) in bila prva slikarja s evropskega severa, ki sta presegla renesančno shematično slikarstvo. Jan van Eyck je slikal realistično, značilnost njegovih slik je individualnost oseb, živa svetloba, natančno izdelane podrobnosti. Obvladal je tehniko slikanja z oljnimi barvami. Največ je ustvarjal oltarne podobe in portrete. Imenujejo ga ustanovni oče nizozemske šole slikarstva ... Nekaj njegovih slik: Portret moža z rdečim turbanom, Madona kanclerja Rolina, triptih Madona z donatorjem, sv. Mihaelom in Katarino Aleksandrijsko ...

 

LETA 1858 ROJEN HENRIK TUMA

09 07 1858 Henrik TumaODVETNIK, POLITIK, PUBLICIST, PLANINEC IN JEZIKOSLOVEC († 1935)

Večji del svojega življenja je Henrik Tuma, rojen v Ljubljani, preživel na Primorskem, kjer je živahno deloval kot politik v deželnem zboru. Pozabo za politične in pravniške skrbi je iskal med gorskimi stenami. Sistematično je raziskoval Julijske Alpe s predgorji in na podlagi imen posameznih vrhov ugotavljal slovenski izvor.

 

LETA 1879 ROJEN OTTORINO RESPIGHI

09 07 1879 Ottorino RespighiITALIJANSKI MUZIKOLOG IN SKLADATELJ († 1936)

Izhaja iz glasbene družine, nekaj časa je igral violo v Petrogradu, kjer ga je kompozicijo poučeval Nikolaj Rimski-Korsakov, ki je zelo vplival na njegovo skladateljsko pot. Ko se je vrnil domov, je dobil mesto učitelja kompozicije na akademiji sv. Cecilije v Rimu. Pozneje se je posvetil komponiranju, bil je odličen poznavalec gregorijanskega korala in stare glasbe, ustvarjal je v impresionističnem slogu z razkošnimi orkestralnimi barvami. Zapustil je veliko število simfoničnih, komornih in opernih del, prepisov starih skladb ... Večino svojih orkestralnih del je posvetil Rimu: Rimski vodnjaki (Fontane di Roma), Rimske pinije (Pigni di Roma), Rimski prazniki (Feste Romane) ... Velja za najuspešnejšega italijanskega simfoničnega skladatelja na prehodu iz 19. v 20. stoletje

 

LETA 1887 ROJEN ANTON NOVAČAN

09 07 1887 Anton NovacanPESNIK, PISATELJ, DRAMATIK IN POLITIK († 1951)

Rojen v kmečki družini v Zadobrovi pri Celju. Študiral je pravo, vmes veliko potoval po Evropi. Že pred prvo svetovno vojno je napisal dve knjigi črtic Naša vas (1912-13), pripovedi o nevsakdanjih vaških ljudeh in usodi vsakdanjega človeka... Leta 1915 je doktoriral, bil nekaj časa konzul (v Trstu, Pragi, Beogradu), vendar je bil prepričan, da to delo ni zanj. Leta 1921 ustanovil Zemljoradničko stranko za Slovenijo v okviru katere je izdajal časopisa Naša vas in Republikanec. Po prekinitvi službe konzula se je skupaj z ženo vrnil v Celje, kjer je imel odvetniško pisarno. Med drugo svetovno vojno je iz okupiranega Beograda zaradi strahu pred nemškim zaporom pobegnil v Palestino, od tam v Kairo, kasneje pa v Trst. Zaradi strahu pred komunizmom se ni upal vrniti domov, z ženo sta odšla v Argentino, kjer sta živela na kmetiji in se tako preživljala. Vedno se je želel vrniti v domovino, kamor pa je žena prinesla le njegov pepel - počiva na pokopališču v Vojniku pri Celju. Novačan je bil sodobnik moderne, pripovednik in dramatik pod vplivom naturalizma in impresionizma, Cankarja ... Med njegovimi deli omenimo še drame Veleja, Samosilniki, .... Herman Celjski (1928) pa je nastala kot prvi del trilogije o Celjskih grofih. V britanski internaciji je začel pisati zbirko 240-tih sonetov Peti evangelij, v katerih je realistično upesnil del Jezusovega življenja in ga primerjal s svojim.

 

LETA 1926 ROJEN ROY MOTTELSON

09 07 1926 Roy MottelsonAMERIŠKI FIZIK DANSKEGA RODU

Raziskoval je v teorijski jedrski fiziki in razvil je teorijo o zgradbi atomskih jeder. Leta 1975 je prejel Nobelovo nagrado »za odkritje o povezavi med skupnim gibanjem in delčnim gibanjem v atomskem jedru ter za razvoj teorije o zgradbi atomskega jedra, ki temelji na teh povezavah.«

 

LETA 1932 ROJEN MARJAN KRALJ

09 07 1932 Marjan KraljRADIJSKI VODITELJ († 2002)

Rodil se v Cerknici. Po končani srednji šoli je študiral na Akademiji za igralsko umetnost kot starejši brat Boris (* 1929), ki se je uveljavil kot gledališki igralec. Marjan pa je že kot študent nastopal na radiju, po diplomi se tam zaposlil in ostal do upokojitve. Opravljal je različne dolžnosti; med drugim je vodil radijske oddaje Veseli tobogan, Pokaži, kaj znaš, Spoznavajmo svet in domovino. Poslušalcem se je najbolj priljubil z oddajo V nedeljo zvečer, ki jo je vodil 28 let!

 

LETA 1966 UMRLA MARIJA PETKOVIĆ

09 07 1966 bl Marija PetkovicHRVAŠKA REDOVNICA, UST. SKUPNOSTI FRANČIŠKANK HČERA USMILJENJA, BLAŽENA (* 1892)

Med svojim tretjim pastirskim obiskom na Hrvaškem je papež Janez Pavel II. 6. junija 2003 med slovesno mašo v dubrovniški luki Gruž razglasil za blaženo redovnico Marijo od Razpetega Jezusa Petković, rojeno na otoku Korčula, ustanoviteljico redovne družbe Hčera usmiljenja. Določil je, da se njen spomin "na krajih in po ustaljenih kanonskih predpisih" obhaja vsako leto 9. julija, na dan njenega rojstva za nebesa. V svojem življenju je veliko trpela in prizadevala si je lajšati trpljenje drugih. Uresničevala je, kar je govorila: "Ni ljubezni brez trpljenja, ni žrtve brez ljubezni."

... več o njej preberite v rubriki pričevanje 07_2003

nekaj njenih misli

+ "Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?" (Mk 10,17). To vprašanje je tudi sestra Marija od Razpetega Jezusa zastavljala svojemu Gospodu vse od tedaj, ko je kot dekle zvesto delala v župniji in si prizadevala služiti bližnjemu... V njenem srcu je odjeknil jasen in nedvoumen odgovor: "Pridi in hodi za menoj!" Božja ljubezen jo je tako prevzela, da se je odločila za vselej posvetiti Bogu in uresničiti težnje, da se povsem preda duhovnemu in materialnemu blagru najbolj potrebnih.

+ Lik blažene Marije od Razpetega Jezusa me vodi k razmišljanju o vseh hrvaški ženah: o soprogah in srečnih materah ter o tistih, ki so za vedno zaznamovane z žalostjo zaradi izgube nekoga iz svoje družine v strašni vojni devetdesetih let prejšnjega stoletja, ali tudi zaradi kakšnega drugaga bridkega doživetja, ki ji je prizadelo.

+ Mislim na tebe, žena, ki s svojo rahločutnostjo, velikodušnostjo in močjo bogatiš pogled na svet in prispevaš k polnosti resnice o medčloveških odnosih. Tebi je Bog na poseben način zaupal svoje stvari, zato si poklicana, da postaneš nenadomestljiva opora vsakogar, zlasti v krogu družine.

+ Hrvaške žene, v zavesti svojega nadvse vzvišenega poklica "soproge" in "matere", prizadevajte si gledati na vsakega človeka z očmi srca ter mu iti naproti in biti ob njem z rahločutnostjo, ki je lastna materam. Vaša navzočnost v družini, družbi in cerkvenih občestvih je še kako potrebna.

+ Ne utrudite se, ko odgovarjate na edino Ljubezen svojega življenja. Posvečeno življenje namreč ni samo velikodušno prizadevanje človeka, temveč je na poseben način odgovor na dar, ki prihaja z neba v želji, da ga sprejmemo z odprtim srcem. Naj vas vsakdanje izkustvo nezaslužene božje ljubezni do vas spodbuja k popolnemu darovanju lastnega življenja za služenju Cerkvi ter bratom in sestram, ko izročate Bogu vse svoje življenje, svojo sedanjost in svojo prihodnost.

+ Z očmi, polnimi neznosti, Bog gleda na tistega, ki si prizadeva izpolnjevati njegovo voljo in hoditi po njegovi poti. Vsakdo je namreč, v skladu s svojim poklicem, povabljen, da v sebi in v svoji oklici uresničuje božji načrt. (iz papeževega nagovora v Dubrovniku)

 

LETA 1980 UMRL VINICIUS DE MORAES

09 07 1980 Vinicius MoraesBRAZILSKI LIRIČNI PESNIK (* 1913)

Svoje pesniško kariero je začel kot pripadnik brazilskega modernizma, književnost je študiral v Oxfordu, v Letih 1947-50 je bil brazilski diplomat v Los Angelesu, začel se je zanimati za film in gledališče. Tako se je obzorje njegovih pesmi razširilo, zanimati so ga začele vsakdanje teme. V šestdesetih letih je z glasbeniki oblikoval slog bossa nova, ki je združeval brazilsko sambo in jazz glasbo. Napisal je libreto za uspešni film Črni Orfej, najbolj znano njegovo delo pa je pesem Dekle z Ipaneme (A Garota de Ipanema), ki jo je ustvaril skupaj s skladateljem Antoniom Carlosom Jobimom. Lokal, v katerem je nastala skladba, je velika turistična znamenitost Ria de Janeira.

 

Pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh