Misli Janeza Evangelista Kreka

Janez Evangelist Krek (* 27. november 1865, Sveti Gregor, † 8. oktober 1917, Šentjanž pri Sevnici)

- Kdor rabi učenost, ki jo je pridobil v šolah, ki jih vzdržuje ljudstvo s svojim denarjem, za to, da blati, kar je ljudstvu svetega, tak je škodljivec, zajeda v človeški družbi.

- Kako so dobre matere slovenske! / Srčnosti moške, nežnosti pa ženske. / V žrtvah neutrudne sejejo v težavi / semena vere, upanja, ljubavi.

- Zgodovina človeškega rodu nam v resnici izpričuje, da se ljudje niso mogli odreči od Stvarnika jim naložene naloge: iskati Boga. Če so tudi hudo zašli, v uživanju in veselju, v svojih znanstvenih naporih in v umetnosti, v vsem njihovem življenju zveni vendarle hrepenenje po Bogu.

- Značajev je vedno manj. Drugače govore ljudje kot mislijo; drugače delajo kot govore; svoje misli, svoje prepričanje menjajo kot obleko malodane vsak dan.

- Vsak človek ima dolžnost prav rabiti dušne in telesne moči, mora pa tudi pomagati bližnjemu pri tej rabi in sam iskati pri njem pomoči.

- Mati Božja nam bodi zgled dela za druge, ne zase. Skrb za druge zmaguje pod križem.

- Zaupali smo lastnim močem, človeški modrosti, umnosti, svetu, moči, učenosti. Sedaj spoznavamo, da so to darovi Svetega Duha in da brez njega rodé le zlo in nesrečo.

- Usmiljenega imenujemo človeka, ki ima sočutje s tujo žalostjo, s tujo bolečino. Celo Jezusovo življenje je bilo dejanje sočutja s tujo bolestjo, je bilo dejanje usmiljenja.

- Usmiljen je tisti, ki ima v svojem srcu sočutje, če se drugemu slabo godi, in mu zato pomaga, če more. Nasprotje usmiljenosti je nevoščljivost.

- Žena je kot sveča, ki gori za druge, dokler ne izgori. Njeno vrednost cenimo šele, ko izgori.

- Delo je dolžnost in splošno premoženje vseh zdravih ljudi. Pošteno in dobro delo, kakor tudi pravična plača za delo ustvarja splošno blagostanje naroda.

- Moči ti je treba, moči! / A pomni: začetek kreposti / zavest je naše slabosti.

- Sebe vzgojiti! Sebe organiziraj, uglasbi svoje življenje, potem boš sposoben za druge... Simfonijo človeštva morejo harmonizirati le tisti, katerih življenje je harmonično uglašeno. Veda, ki moli, te bo organizirala.

- Bog nas je za srečo ustvaril, / v kazen pa zaprl nam raj; / glavo, roki nam podaril, / da dobimo ga nazaj. / Zakon dela svetu dan je, / svet brez njega so le sanje. / Delo je človeku last, / delu slava, delu čast.

- Če se vprašamo, kaj je več vredno: ali delo ali denar, moramo pač priznati: delo je neprimerno več vredno, ker delo drži človekovo življenje in življenje človekovo se ne da odtehtati z zlatom.

- Trenutne junake rodi tudi čustvo; značajev pa nikdar ne. Ti so le tam doma, koder je doma resnica. Zavest resnice jim je oživljajoča hrana.

- Držimo se načela, ki nam ga je dal Gospod, čutiti dostojanstvenost božje podobe v človeku in da smo si pred Bogom vsi ljudje enaki. Nismo (duhovniki) samo zato tu, da pridigujemo navzdol, ampak tudi zato, da povzdigujemo glave navzgor.

 zbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh