Paola Bertolini Grudina

Ivan Oman

Konec oktobra 2019 je v italijanski Gorici umrla Paola Bertolini Grudina (* 1964), žena in mati petih otrok ... dejavna sodelavka pri življenju in delu slovenske skupnosti v zamejstvu, v župniji ... ilustratorka knjig za otroke, tudi nekaterih knjig za otroke, ki smo jih izdali pri naši založbi Ognjišče.

Svoje risbe je sprva objavljala v zamejskih časopisih (Novi Glas) in revijah za otroke (Pastirček), pri knjižni založbi Goriška Mohorjeva družba (...) in v zadnjih letih tudi tostran meje (revija Mavrica in založba Družina) ... V njenih ilustracijah in risbah prevladuje verska tematika, najbolj jo je prevzelo ilustriranje svetopisemskih zgodb, molitev  ... ilustrirala pa je tudi pravljice, spominske knjige ... Likom iz zgodb in Jezusovih prilik je vdihnila neko posebno toplino, oživeli so pred mladimi bralci in jih nagovorili, da so ob slikah hitro srkali vase njihovo sporočilo. Pri nekaterih delih je sodelovala tudi z možem Walterjem, ilustratorjem in karikaturistom. Leta 2008 je Paola sodelovala na mednarodnem natečaju za najboljšo ilustrirano knjigo z versko vsebino v ZDA in Kanadi. Dobila je drugo nagrado in njene zelo "žive" in "tople" ilustracije so pritegnile pozornost številnih založnikov. Tako se je začelo sodelovanje s številnimi tujimi založbami, ki so izdajale revije in knjige za otroke. Med njimi tudi z veliko angleško založbo Anno Domini Publishing, s katero pa že nekaj let sodeluje tudi založba Ognjišče ...

In tako je Paola (prek Londona) postala tudi ilustratorka nekaterih naših slovenskih izdaj (mutacij) omenjene založbe. Tako njene ilustracije nagovarjajo tudi otroke in starše širom po Sloveniji. Njene ilustracije razlagajo svetopisemske zgodbe, pomagajo otrokom pri molitvah, spodbujajo starše da otrokovo rast spremljajo z zapisi v spominsko knjigo, krasijo knjigo v obliki torbice ....  Leta 2012 smo izdali knjigo Krstno Sveto pismo za otroke (modro za dečke in  rožnato za deklice), ki je potem izšlo še trikrat v ponatisu (2012 in 2014 in 2018), ko smo ga izdali tudi v posebni darilni izdaji. Leta 2013 je pri založbi Ognjišče izšla zanimiva knjižica Sveto pismo v torbici s priljubljenimi svetopisemskimu zgodbami, ki jih je tudi ilustrirala Paola. Prav tako dve leti kasneje tudi Prvoobhajilno Sveto pismo (My first Communion Bible (tudi ponatis leta 2018). Leta 2017 smo izdali tudi zbirko treh lepih knjig v darilni škatli Krstno darilo (Moje krstne svetopisemske zgodbe; Moje prve molitve in Moja krstna spominska knjiga), nadvse primernih za prav posebni otrokov dan. Svetopisemske zgodbe, molitve in domiselna otrokova spominska knjiga so zelo primerne za družine, saj pomagajo otrokom na začetku poti v svet vere. Kako zelo so pri starših in otrocih priljubljene knjige z njenimi risbami kaže tudi veliko zanimanje zanje (ponatisi) ...

Zato smo hvaležni Paoli za vse njeno delo in poslanstvo, saj njene prisrčne risbe živijo ... in odpirajo mlada srca za Jezusovo sporočilo ... opravljajo veliko poslanstvo  pri prenosu vere in življenjskih vrednot na generacije, ki prihajajo.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh