Ikona ateizma: "Bog biva!"

Ikona ateizma: "Bog biva!"

Samo enega znanstvenika so v zgodovini imenovali ikona ateizma. To je bil Anthony Flew, profesor filozofije na svetovno znanih univerzah in pisec številnih knjig, v katerih je zagovarjal stališče, da ni Boga. Najbolj znana knjiga Bog in filozofija je doživela veliko izdaj. Znani profesor je bil vzornik številnim ateistom, tudi številnim klubov nevernikov.

Na enem izmed pogovorov z vernim znanstvenikom je dr. Flew zagovarjal znane ateistične argumente, dokler mu nasprotna stran ni postavila dveh vprašanj:

(prvo vprašanje): »V rokah držim Sveto pismo, kje je nastala ta knjiga?«

Dr. Flew: »V tiskarni, seveda.«

Verni znanstvenik je nato nadaljeval: »V tej knjigi je veliko informacij, kar pomeni, da je knjiga nastala v pisateljevem razumu, ne pa v tiskarni. Se strinjate?«

Dr. Flew: »Da, imate prav. Knjiga je nastala v pisateljevem razumu.«

Sledilo je drugo vprašanje, na katerega znani znanstvenik ni znal odgovoriti: »Gospod Flew, ker imajo vsi živi organizmi v sebi zelo zapletene informacije, zapise v genih, v čigavi pameti je nastala ta informacija?«

Dolgotrajen molk je bil pravi šok za njegove ateistične simpatizerje in so zato temo pogovora spremenili in vprašanje je ostalo brez odgovora.

Devet mesecev po razpravi je dr. Flew razmišljal o vprašanju, ki mu ni vedel odgovora. Vedno se je držal svojega načela: Moramo upoštevati dejstva, ne glede, kam nas peljejo. In tako so dejstva znanega ateista privedla do sklepa, ki ga je predstavil na tiskovni konferenci in je izzvala pravi potres med znanstveniki. Pred številnimi kamerami je namreč dr. Flew izjavil: »To konferenco sem sklical, da vas obvestim, da sem postal veren. Pod pritiskom jasnih in nedvomnih znanstvenih dejstev sem moral sprejeti dejstvo, da Bog obstaja. V novi izdaji moje knjige Bog in filozofija bo pisalo, da so vsa moja dosedanja dela premagana.«

Sledil je silen šok. Številni ateisti tega preprosto niso mogli verjeti. Ko so mediji objavili to novico, se je sprožil pravi plaz komentarjev, da Flew ni tako mislil, in da so slabo navedli njegovo izjavo. In takrat je dr. Flew spet šel pred kamere in znova potrdil svoje trdno prepričanje, da Bog biva in da je to znanstveno dejstvo. In ker so še vedno govorili, da so nekateri verski fanatiki napačno razlagali njegove besede, je tokrat Flew sklenil napisati avtobiografsko knjigo Priznam: Bog biva! – Kako je najbolj pravoveren svetovni ateist spremenil svoje stališče. V njej opisuje svoje odraščanje v verski družini, svoj prehod v ateizem, pod vplivom ateistične literature in dolgoletno delo univerzitetnega profesorja in velikega pospeševalca ateizma v svetu. Sledil je popoln preobrat pod vplivom jasnih znanstvenih dejstev.

Božo Rustja

Zajemi vsak dan

Velikonočni kristjan mora prinašati v svojo okolico, najprej v svojo družino, med svoje prijatelje in sodelavce vedrino in mir, krščanski optimizem in delovno vzdušje.

(Franc Bole)
Četrtek, 18. April 2024
Na vrh