Tako majhna država, pa tako veliko srce

 zanimivosti 09 2014dTe besede je izrekla s. Teodosie, ekonomka province usmiljenk v osrednji Afriki. Gledala je na zemljevid in videla, kako majhna država je Slovenija, in se čudila, kako veliko pomoč jim je posredovala. Kam je šla pomoč iz Slovenije, ki ste jo tudi bralci Ognjišča prek daru na položnicah namenili revnim?

V Kigaliju v Ruandi smo ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve, Misijonskega središča in Italijanske Karitas, pri sestrah usmiljenkah podprli dokončanje gradnje osnovne šole za 500 otrok iz revnih družin.

zanimivosti 09 2014c Nova šola ima 7 učilnic, knjižnico, manjšo sobo za prvo pomoč otrokom in kabinet. V gradnjo šole, ki jo je spremljala misijonarka sestra Vesna Hiti, je bilo vključenih 80 lokalnih delavcev, ki so s tem dobili priložnost za preživetje družin. Šolo smo do sedaj tudi že delno opremili s šolskim pohištvom (4 učilnice). Običajno je v javnih šolah v Ruandi do 100 učencev v enem razredu in se tako lahko zelo malo naučijo, v tej šoli pa bo največ 42 otrok v razredu, ki bodo s strani sester in lokalnih učiteljev deležni kakovostnega pouka in vzgoje.

V Mukungu v Ruandi smo v okviru zdravstvenega centra, kjer deluje sestra Vesna Hiti, podprli nakup preko 7 ton hrane - mešanice moke za hranljivi močnik, fižola, mleka in olja – za podhranjene otroke in tudi za najrevnejše bolnike. Skupaj so sestre v tem letu pomagale s hrano in spremljale 120 kronično podhranjenih otrok, ki so 4 do 6 mesecev en krat tedensko prihajali v center ter tam prejeli topel zajtrk in kosilo, ki so ga pomagale skuhati njihove mame, za domov pa so prejele še hrano za otroka za cel teden. Pomagali so tudi 15 otrokom, ki so bili zaradi kritične podhranjenosti hospitalizirani v centru vsaj 2 meseca.

zanimivosti 09 2014bV Safi v Centralnoafriški republiki smo v sodelovanju s sestro Bogdano Kavčič v okviru zdravstvenega centra podprli nakup sardin in riža za preko 200 kronično podhranjenih otrok, ki so hrano prejemali 3-krat na teden, ter tudi za begunce, ki so se ob nemirih v okolici kraja zatekli po pomoč k sestram na misijon.

Odveč je povedati, da z novimi položnicami pošiljamo med vas tudi veliko zahvalo sester, zlasti slovenskih, ki delujejo v osrednji Afriki. Več o pomoči si lahko preberete na spletni strani http: //www.karitas.si/akcije/za-srce-afrike/

 

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh