Taize se že pripravlja na praznovanje obletnic v letu 2015

 zanimivosti 09 2014gLetošnje poletje so se mladi, ki se z vsega sveta zbirajo v francoski vasici Taize, poglabljali v razmišljanje brata Aloisa, priorja skupnosti: kako najti nove oblike solidarnosti v današnjem svetu. To iskanje je priprava na obhajanje obletnic, ki jih bo skupnost praznovala leta 2015: 75. obletnico ustanovitve in 100. obletnico rojstva svojega ustanovitelja, brata Rogerja, deset let po njegovi smrti. Vrhunec praznovanj bo v tednu od 9. do 16. avgusta 2015, ko se bodo na mednarodnem srečanju skupaj z mladimi zbrali posamezniki, ki so dejavni v civilni družbi, predstavniki različnih Cerkva in ljudje v negotovih situacijah.

Poleg tega osrednjega dogodka bo julija 2015 potekalo srečanje za mlade, ki živijo meniško oz. redovno življenje. Na njem bodo navzoči odgovorni za katoliške, pravoslavne in protestantske kongregacije, skupnosti in samostane (med njimi pater Nicolas, vrhovni predstojnik jezuitov, pater Cadoré, vrhovni predstojnik dominikancev, opatinja samostana na gori Atos v Grčiji, sestra Pierrette, predstojnica skupnosti Grandchamp ...). V začetku septembra pa bo potekal simpozij o prispevku brata Rogerja k teološki misli, kjer se bodo zbrali mladi teologi skupaj s strokovnjaki iz različnih cerkva. Podrobnejše informacije o praznovanju v Taizéju v letu 2015 so že objavljene na www.taize.fr/2015.

 

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh