Nekoč sem sovražil Pija XII. ...

zanimivosti 01 2015a"Nekoč sem sovražil Pija XIII., potem sem videl, da je on reševal Jude," je dejal Gary Krupp, ameriški Jud in ustanovitelj fundacije Pave the Way, katere glavni cilj je zbliževanje verstev. Papež Janez Pavel II. ga je odlikoval z redom sv. Gregorja Velikega zaradi izjemnega prispevka pri napredovanju odnosov med Judi in katoličani.

Zanimanje za Pija XII. pa je, tako sam pravi, posledica 'Božjega delovanja', saj tega papeža tudi sam nekoč ni imel rad, ker je, kot veliko drugih ljudi, menil, da je premalo naredil za reševanje Judov med drugo svetovno vojno. Judovski novinar, ki mu je Krupp pomagal do stikov v Rimu, mu je pokazal drugačno podobo delovanja medvojnega papeža in Vatikana. Novinar mu je na podlagi raziskovanja virov, dejal, da je Hitler načrtoval okupacijo Vatikana, izgon papeža v Liechenstein, kjer bi ga pozneje uničil, in po likvidaciji članov kurije bi diktator zavladal tudi v Vatikanu. To izjemno odkrije pa je bilo šele začetek. Dr. Margherit Marchion iz New Jerseya je Kruppu pokazala dokumente, pisma in pričevanja, ki govorijo, kako je Pij XII. reševal Jude. »Vsakemu kritiku danes pravim: pojdi na internet, v arhive New York Timesa, Palestine Posta ...« in se o tem prepričaj. Tudi sam je tako naredil ter preiskal arhive, ki govorijo o papežu Piju in Judih od leta 1939 do 1958 in ni našel enega samega negativnega članka.

Le zakaj se je potem medvojnega svetega očeta prijel vzdevek 'Hitlerjev papež'? Zato, ker se tudi znani zgodovinarji 'prostituirajo', trdi Krupp. To osvetli z zgovornim primerom. Našel je dokument Združenja nemških katoliških duhovnikov, kjer navaja, kako nacistični tisk poroča, da v Vatikanski knjižnici dela Jud. Duhovniki so želeli potrditev te novice, da bi jo razširili med vernike. Zanimivo je, da je časopis B'Nai Brith, leta 1940 na naslovnici objavil novico, kako papež zaposluje Jude, ki jih je italijanska vlada zaradi rasnih zakonov vrgla iz služb. Isti časopis pa danes piše o 'Hitlerjevem papežu'!

zanimivosti 01 2015aaKrupp je zbral več kot 76.000 strani različnih dokumentov, ki so vsi dostopni na njegovi spletni strani. Zelo ga je pa razočaralo dejstvo, da nobeden od 'velikih' zgodovinarjev ni pristopil do njegove strani in si ogledal objavljene dokumentacije. Še več, ko je nekatere zgodovinarje pozval, naj mu pokažejo dokumente, ki govorijo o papeževem sodelovanju z nacisti, mu jih niso pokazali. Krupp trdi, da zato ne, ker jih ni.

Vatikan je bil res nevtralen, a je zato rešil življenje več kot 80.000 Judom. To je omogočil papež Pij XII. »Imamo pisma, ki govorijo, kako je papež poslal denar Judom na Dunaj, v Francijo, v Slovenijo, po vsej Evropi. Obstajala je neka vrsta 'podzemnih kanalov'. Nekaj časa so bivali v Vatikanu, potem pa odhajali na Portugalsko, Dominikansko republiko ...« zatrjuje Krupp in dodaja, da smo lahko kritični do ameriških Judov, do Churchila in Rooswelta, ki niso dovolj naredili, da bi rešili več Judov. Čeprav Jud, Krupp zelo kritično pokaže na primer Arthurja Haysa Sulzberherja, medvojnega urednika New York Timesa, ki je namerno prikrival nacistične zločine, ko je objavljal te zločine v časopisu tako, da je besedilo 'razbijal' na krajše prispevke in jih objavljal na različnih straneh časopisa, medtem ko je vrh katoliške Cerkve reševal Jude.

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh