Ko komik razlaga deset zapovedi

zanimivosti 02 2015aNe zgodi se pogosto, da po neki oddaji papež pokliče voditelja in mu zanjo čestita. In če ta pogovor, kakor poročajo, poteka dolgo in se odvije v prisrčnem vzdušju, je toliko bolj redka stvar. To je doživel znani italijanski komik in režiser Roberto Benigni, ki je sredi decembra na italijanski nacionalni televiziji (RAI) v dveh nadaljevanjih razlagal deset božjih zapovedi. Njegovi oddaji si je ogledalo več kot 20 milijonov Italijanov. Nekateri trdijo, da Benigni sicer ni povedal nič novega, česar kristjani ne bi vedeli o desetih božjih zapovedih, da je pa to povedal na izviren in zanimiv način. Benigniju je uspelo nekaj, "kar ni nikoli uspelo nobenemu teologu ali profesorju," pa je dejal Paolo Ricca, avtor knjige deset božjih besed, ki je navdihnila italijanskega oskarjevca, da se je lotil televizijske oddaje.

Benigniju se je zahvalil tudi škof njegovega rodnega mesta Prato v Toskani. Škof je pohvalil oddajo, zlasti njen sklep o zapovedi nad vsemi zapovedmi – zapovedi ljubezni, ki jo je učil Kristus. Kljub temu, da so se oglasili tudi kritiki in Benigniju očitali, da je pri obravnavi šeste zapovedi uporabil določene klišeje, zatrjujejo, da je italijanski igralec pripravil izredno predstavo in pokazal, na kakšen način lahko evangeliziramo sodobnega zahodnega človeka.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh