Kristjanka sem in vera v Jezusa Kristusa mi daje moč, upanje in smer v življenju

zanimivosti 03 2015cTako je dejala nemška kanclerka Angela Merkel v pogovoru, ki je objavljen na internetni strani njenega urada. Povod za pogovor je srečanje vplivne političarke s papežem Frančiškom 21. februarja 2015.

Voditeljica nemških krščanskih demokratov in hčerka evangeličanskega pastorja je o svoji veri dejala, da je zanjo ohrabrujoče spoznanje, da ji "vera pomaga iti skozi težke trenutke". Na vprašanje, kako komentira vse močnejši val sekularizma v Evropi, je Merklova odgovorila, da vidi rešitev v kvalitetni verski vzgoji. Poudarila je, naj se Evropejci zavedamo krščanskih in judovskih korenin civilizacije, v kateri živimo. Strinja se s papežem, da vera presega okvire kulturne identitete: »Ne gre za neko manifestacijo kulture, ker je vera nekaj, kar se dogaja v človekovi osebnosti.« Povedala je še, da se bosta s papežem ob srečanju pogovarjala o revščini in varovanju okolja. Merklova je še dejala, da deli s papežem nezadovoljstvo zaradi slabega odnosa Evrope do imigrantov. Omenila je še odnos do muslimanov in potrdila, da mora krščanska Evropa ohranjati strpen odnos z islamom. To bo njeno drugo srečanje s papežem, prvič se je z njim srečala kmalu po njegovi izvolitvi leta 2013.

Zanimivo je, da je odnos Merklove s Frančiškovim predhodnikom in njenim sonarodnjakom Benediktom XVI. imel tudi 'slaba obdobja'. Nemška kanclerka je ostro kritizirala zaslužnega papeža zaradi njegovega odnosa do Bratovščine Pija X. (tradicionalisti). Motilo jo je, da je Richard Williamson, škof bratovščine, zanikal holokavst. Vatikan je pojasnil, da v času, ko so sprejemali odločitev o popravi odnosov z bratovščino ni vedel za Williamsovim stališče do holokavsta. Sveti sedež je zahteval od škofa, da ta stališča popravi (kasneje so omenjenega škofa izključili iz bratovščine). Tudi zato so to kritiko Merklove številni sprejeli z nezadovoljstvom. Med njimi tudi Willy Wimmer, ugledni član njene Krščansko demokratske unije, ki je dejal, da je bil izpad 'popolnoma nepotreben'.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh