Nikoli ne bi mogel igrati Jezusa, če ne bi poromal v Medjugorje, kjer se je naučil resnične molitve

zanimivosti 04 2015aIgralec Jim Caviezel, ki je igral Jezusa v filmu Pasijon Mela Gibsona, je razkril, kaj mu je dajalo moči, da je zmogel igrati tako pomembno vlogo. Začelo se je z romanjem njegove žene v Medžugorje. Takrat je na Irskem snemal film Monte Cristo. Na ženino navdušenje je gledal z rezervo, saj je menil, da je lahko katoličan, ne da bi veroval v privatna razodetja, med katere spadajo tudi Marijina prikazovanja. Bil je tako zaposlen s snemanjem, da se ne bi mogel udeležiti srečanja z enim od medžugorskih vidcev. Ampak ravno ob vidčevem obisku Irske je dobil prost dan. Udeležil se je srečanja v cerkvi in doživel, kako je prizadeti na vozičku pokleknil. Naslednjo nedeljo je imel spet prost dan in srečal se je z vidcem Ivanom, ki mu je dejal, da ljudje najdejo čas, za tisto, kar imajo radi. In če ne gredo k maši, ne gredo zato, ker nimajo radi Boga. Nato mu je dejal, da mu Bog naroča, naj moli s srcem.

Sledilo je romanje v Medžugorje, ki je spremenilo njegovo življenje, saj mu je Bog naklonil dar molitve. Tudi v družini je nadaljeval z redno molitvijo in prejemanjem zakramentov.

Ko je snemal film Pasijon, mu je bilo 33 let, kakor Jezusu. Najprej se ni imel za vrednega, da bi igral to vlogo, a mu je videc Ivan dejal, da si Bog ne izbira najboljših, kar on izkusi na samem sebi. Brez romanja v Medžugorje, ne bi mogel sprejeti vloge. Tam se je namreč odprl molitvi in prejemanju zakramentov. Vedel je: če želi igrati Jezusa, mu mora biti zelo podoben.

zanimivosti 04 2015aaZelo težko je bilo pri snemanju zadnjih prizorov v filmu. Izpahnil si je ramo in kadar je kdo udaril po križu, mu je rama ponovno izkočila. Pri bičanju so ga dvakrat res udarili in zadali štirinajst centimetrsko rano. Primanjkovalo mu je spanja, vsako jutro je moral vstati ob treh, ker je samo v maski preživel osem ur ... Poseben izziv je predstavljal mraz. Bilo je komaj kaj nad ničlo. Zelo težko je bilo pri prizoru križanja, njegov kostum pa je bil samo majhen kos lanenega platna.

»Mnogo stvari ogroža svet, toda vera v Kristusa je izvor veselja. Mislim, da nas Bog v našem času na poseben način vabi, da s srcem in celim življenjem odgovorimo na njegov klic,« je sklenil svoje pričevanje igralec Caviezel.

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh