Ritem srca

zanimivosti 11 2015ritem015. 10. 2015 je v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava potekala vsakoletna prireditev Ritem srca. Znova se je pokazalo, da so Slovenci, ki jim je blizu duhovna ritmična glasba, lačni takšnih dogodkov. O tem sta pričala polna dvorana in vzdušje skozi celi dve uri prireditvenega programa.
Dogodek je bil zasnovan z dvema deloma. V prvem je nastopilo osem ustvarjalcev in predstavilo enako število popolnoma novih duhovnih ritmičnih pesmi. Festivalski del se je nato prelil v slavilnega, v katerem je polna dvorana pela, plesala in slavila Boga ob znanih priredbah in domačih pesmih s področja duhovne glasbe.
Festivalski del sta začela znana ustvarjalca Sašo in Robi s skupino. Pod tem imenom sta tokrat nastopila zadnjič, saj se skupina, v kateri delujeta, sedaj imenuje 33. Primorci so nam tako predstavili pesem 33 besed. Govori o Zaheju, ki je povabljen, da začne dejavno živeti. Za njima je na oder stopila Neža Pančur – Nessy s pesmijo Odrešenik. V pesmi se skriva zares lepo besedilo, ki nas nagovarja, naj nikoli ne izgubimo upanja, saj je z nami vedno Jezus, ki skrbi za nas. Andrej Jerman je nastopil s pesmijo, ki jo je imel v predalu že nekaj let. Govori o deklici, ki se spopada z odvisnostjo. Zato ima pesem tudi svetopisemski naslov Talita kum, deklica vstani. Dobesedno s svojo življenjsko zgodbo je nastopila pevka Ingrid. Z njo je želela nagovoriti še druge, da bi se pustili spoznati Bogu, se z njim srečati ter mu pripadati. Skupina Odsev je nastopila s pesmijo Darovanje, ki nas brate in sestre vabi, da drug za drugega molimo. Rebeka Prelesnik je s pesmijo Ponižna želela spregovoriti o ponižnosti in molitvi. Skupina Pusti sled se na odru počuti odlično, saj je petje molitev, ki jim je najbližja. O tem poje tudi njihova pesem. Kot zadnja nastopajoča je nastopila Petra Stopar, ki je pela o tem, da ob določenih preizkušnjah v življenju podvomimo, ter orisala svojo življenjsko zgodbo v pesmi Moja si luč.
Slavilni del so nato sooblikovali vsi nastopajoči v festivalskem delu skupaj s 108-članskim mešanim pevskim zborom Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič ter odličnih pevk Sandre in Lee Rihter. Za spremljavo je skrbel festivalski bend, ki so ga sestavljali Miran Juvan, Damjan Pančur, Klemen Markelj in Urban Medič. Posebno vzdušje pa vsako leto dodajo animatorji iz Stične, ki so pod vodstvom Bernarda Šutiča in Emanuele Eduard skrbeli za to, da publika ni ostala pri miru.
Tomaž Kavčič [tomaz.kavcic@ognjisce.si] fotografije: Matej ERJAVEC
Ognjišče (2015) 11, str. 125

 zanimivosti 11 2015ritem1zanimivosti 11 2015ritem2

zanimivosti 11 2015ritem3zanimivosti 11 2015ritem4

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh