Se samo zdi ali res gori?

zanimivosti 12 2015bProjekt Luč Miru iz Betlehema se je začel leta 1986. Na avstrijski televiziji ORF v studiu v Linzu so v oddaji Licht ins Dunkel (Luč v temi), namenjeni invalidom in otrokom, organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva. Plamen je delil otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal.
Takrat ni še nihče slutil, da bo ta preprosta gesta nekoč prerasla v projekt, ki obsega celotno zahodno in srednjo Evropo ter del vzhodne Evrope. Leta 1991 so plamen prvič v Slovenijo prinesli skavti iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS), ki so tudi nosilci te dobrodelne akcije. Prinesli so ga s sporočilom Mir je čas brez vojne. Plamen od takrat nepretrgoma vsako leto prinesejo k nam. Leta 1996 so se jim pri tem pridružili taborniki iz Zveze tabornikov Slovenije (ZTS), leta 2001 Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) in leta 2003 Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO).
Vsako leto prostovoljne prispevke, ki se zberejo ob deljenju plamena, dajo v dobrodelne namene. Lansko leto se je v okviru tega namena projektu Botrstvo namenilo kar 16.500 €. Letos pa gre dober namen za otroke iz socialno ogroženih družin. Omogočilo se jim bo zimske smučarske počitnice.

zanimivosti 12 2015bb25 let Luči miru iz Betlehema je poseben trenutek, ko se lahko ozremo nazaj, v svetlobo, v toploto, ki jo je sporočilo te dobrodelne akcije puščalo v naših srcih, v naši družbi. Prav tako pa je to pravi trenutek, da se vprašamo, koliko resnično živimo mir, koliko ga cenimo in čutimo njegovo toploto.
K temu nas vabi letošnja poslanica, ki nas sprašuje: Se samo zdi ali res gori? Vabi nas k zazrtju navznoter in premisleku.
»Imam majhen problem.
Tvoj dar še vedno gori, a se bojim,
Da brez prave strasti.«
»Pomisli, ni vse odvisno samo od tvoje moči.
Pomembno je, da je tvoje dejanje
dejanje ljubezni.
To šteje, to greje.«

Ognjišče (2015) 12, str. 77

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh