škof Jožef Smej praznuje

skof jurij

Škofu msgr. dr. Jožefu Smeju ob 98-letnici želimo
še veliko zdravja ... in vedno navdušenega odkrivanja skrivnostnih globin Božjega in človeškega,  ... v krotkosti in potrpežljivosti (Mt 11,29), kar je čutiti tudi iz njegovega prijaznega pisma, ki ga je pisal na uredništvo, ker ga Ognjišče "ni našlo" na novem naslovu (v Domu pri sv. Lenartu), on pa si je želel brati, da bi se lahko potem o prebranem pogovarjal s sostanovalci in obiskovalci. Spomnil pa nas je tudi na kronogram, ki ga je ob petdesetletnici Ognjišča sestavil in ga objavil v svoji knjigi. Pred leti pa je tudi povedal, da so v njegovih molitvah pogosto tudi bralci Ognjišča, ki ga je tudi on vsa leta z zanimanjem spremljal ... in ga še sedaj  bere.
Hvala, gospod škof ... Bog vas živi

škof JOŽEF SMEJ (15. 2. 1922)

"Življenje duhovnika in škofa je več kot zgolj naštevanje služb ali navajanje podatkov," je v prekmurski koledar Stopinje 2002 ob 80-letnici svojega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja zapisal mariborski škof dr. Franc Kramberger. "Življenje duhovnika, škofa je delo, odločanje, tveganje, garanje, je zavestna rast iz korenin prednikov na škofovskem sedežu, je hoja za Kristusom in pričevanje z deli." To poslanstvo je škof Jožef Smej zvesto izpolnjeval od svoje mladosti. Na poseben način v času njegove pastirske poti: od takrat, ko ga je kot dvaindvajsetletnega fanta Bog poklical ... do svojega prvega službovanja v Turnišču, kjer je Marijina božja pot. ... odhoda v Mursko Soboto: „Potem pa naenkrat, ko sem že bil dekan, župnik, škof Držečnik kot strela z jasnega spet vpraša, ali bi hotel priti za kanonika v Maribor. Kako težko sem rekel 'dva tedna mi dajte, da razmislim' ... tako sem obstal potem v Mariboru in še danes sem tukaj.Bogu hvala za vse, delam že dolge nadure. Pa kljub temu, kakor je rekel sv. Martin: 'Bog, če sem tvojemu ljudstvu še potreben, se ne branim dela'," pogumno pravi škof Smej.

... več o njem: obletnica meseca, v: Ognjišče (2007) 4 - ... naši preizkušani bratje, v: Ognjišče (2011) 8 in Moj pogled, v: Ognjišče (2015) 4

nekaj njegovih misli:

- Sporočilo Kristusovega križa je prezgovorno, da bi ga mogli preslišati, prerazločno, da bi ga mogli krivo razumeti, predragoceno, da bi ga mogli zavreči.

- Marija je najlepši, od Svetega Duha oblikovani portal, skoz katerega je v tihoti stopil Bog, ko se je učlovečil.

- Mir moramo piti iz čistih Božjih vrelcev, vrelcev resnice, pravičnosti in ljubezni.

- Ločnica med dobrim in zlim ne poteka med ljudmi, ampak skozi vsako človeško srce. V vsakem izmed nas ima dobri in zli duh svojo bojno črto.

- Veliko ljudi nič ne posluša ali pa sliši - le sebe.

- Kako bi mogli drug v drugem trajno gledati brate, če odklanjamo skupnega Očeta?

- Tu in tam še zmeraj slišimo govoriti, naj bi molili le takrat, ko čutimo nagnjenje do molitve! To ne drži. Molitev je služba.

- Vsak trenutek je korak proti večnosti. Čas je božja lastnina, mi ga moramo odkupljati z dobrimi deli.

- Vsak dan moramo moliti, ker vera ni dana tako, češ, zdaj jo pa imaš. V veri moramo rasti. To želim najprej sebi, da bi rasel v veri, kljub mnogim težavam, ki jih vidimo.

- Marija je križišče, kjer sta se za večno srečala in zedinila Bog in človek in kjer se kristjan v polnosti sreča s Kristusom.

- S pokrižanjem izrazimo, da pripadamo troedinemu Bogu. Križ pa je hkrati tudi znamenje posebnega božjega varstva.

- Ljubezen, srce, posebno materinsko, kot je Marijino, vidi več in jasneje kakor oči.

 pripravlja Marko Čuk

 

Zajemi vsak dan

Ni pomembno, na katero mesto nas je Bog postavil; važno je, da tam napravimo to, kar po svojem najglobljem prepričanju spoznamo, da Bog prav od nas pričakuje.

(Janez Zupet)
Nedelja, 31. Maj 2020
Na vrh