Arsen(ij) (umrl pred 959)

God: 19. januar

Krf ali grško Kerkira je najsevernejši grški otok. Njegovo glavno mesto, ki se prav tako imenuje Krf, je sedež pravoslavne metropolije. Pred dobrimi tisoč leti je škofijo Krf, tedaj še v naročju katoliške Cerkve, vodil sv. Arsenij, čigar spomin obhajamo danes.

Arsenij Krf

Arsenij ali Arsen je pogosto ime pri kristjanih v balkanskih deželah, znano pa je tudi v Egiptu in na jugu Italije. Srbska Cerkev ima svojega sv. Arsenija, ki goduje 28. oktobra, na grških in latinskih koledarjih pa je 19. januarja god sv. Arsenija s Krfa. Njegovo življenje je zanimiva slika razmer v 9. in 10. stoletju. Doma je bil v palestinski Betaniji. Ko mu je bilo dvanajst let, se je pridružil menihom v sirski Selevkiji, se tam izobrazil v svetih znanostih in prejel mašniško posvečenje. Po obisku Svete dežele, svoje domovine, je stopil v službo carigrajskega patriarha Trifona. V službi se je dobro izkazal, zato ga je novi patriarh Teofilakt postavil za škofa na Krfu. Tudi kot nadškof je ohranil svoje priljubljene meniške navade in se je večkrat umaknil v skalno duplino blizu mesta Krf. Tam je cele noči prebedel, zatopljen v molitev. Zadnja leta vladanja cesarja Konstantina VII. Porfirogeneta (umrl je leta 959) se je odpravil v Carigrad, da bi na dvoru zagovarjal posebne pravice otoka Krfa. Nazaj grede je zbolel in umrl v Korintu, pokopali pa so ga v cerkvi sv. Petra in Pavla na Krfu.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh