13. februar

LETA 1644 ROJEN ŽIGA KRIŠTOF PL. HERBERSTEIN

13 02 1644 Ziga Kristof HerbersteinTRINAJSTI LJUBLJANSKI ŠKOF († 1716)

Rojen v Gradcu staršem iz Viltuške linije Herbersteinov, študiral v jezuitskem kolegiju, kasneje pravo na teoloških visokih šolah v Passau in Regensburgu. Teologijo je študiral v rimskem Germanicumu in leta 1668 na Rimski univerzi La Sapienzi dosegel akademsko stopnjo Doktor teologije in filozofije. Po smrti ljubljanskega škofa Jožefa Rabatte je bil Žiga Krištof pl. Herberstein 21. aprila 1683 imenovan za njegovega naslednika. Znan je po tem, da je skupaj s stolnim proštom Prešernom in stolnim dekanom Dolničarjem 30. maja 1701 podpisal Listino o ustanovitvi javne znanstvene (danes semeniške) knjižnice. Ohranjena je ustanovna listina s tremi pečati ustanoviteljev. Ti so se zavezali, da bodo svoje lastne knjige izročili v skupno rabo, povabili so še druge akademike in druge, naj storijo enako. Začasno naj bi bile knjige shranjene nad zakristijo nove stolnice, ki so jo takrat začeli graditi. Škof je iz lastnega premoženja daroval dva tisoč forintov, da se utemelji služba knjižničarja. Pravica do njegovega imenovanja pripada vsakokratnemu ljubljanskemu škofu. Vsi ustanovitelji so pomrli, preden je knjižnica zaživela. Škof Herberstein se je 1. junija 1701 škofiji odpovedal in odšel v pokoj v italijansko Perugio, kjer je leta 1711 umrl; svojo bogato zbirko knjig je pustil v Ljubljani.

... več o semeniški knjižnici v prilogi Ognjišča 02_2015

 

LETA 1769 ROJEN IVAN ANDREJEVIČ KRILOV

13 02 1769 Ivan Andrejevic KrilovRUSKI BASNOPISEC, PESNIK IN KOMEDIOGRAF († 1844)

Basen je poučna pripoved, v kateri nastopajo poosebljene živali ali rastline, ki jim pripisujemo neko stalnost (oslu neumnost, zajcu plašnost, vrtnici lepoto). Med svetovno znane basnopisce spada ruski pesnik Ivan Andrejevič Krilov, ki se je za basni navdušil med prevajanjem del Francoza Jeana de La Fontaina. Po njegovem zgledu je napisal približno 200 basni, ki so izšle v devetih knjigah. V njih je večinoma opozarjal in šibal slabo stanje v carski Rusiji. Zelo znana je njegova basen Volk in jagnje.

 

LETA 1787 UMRL RUDJER BOŠKOVIĆ

13 02 1787 Rudjer BoskovicHRVAŠKI JEZUIT, MATEMATIK, FIZIK, ASTRONOM, FILOZOF (* 1711)

Rodil se je v Dubrovniku pred več kot tristo leti. Šolal se je pri jezuitih v Rimu, kjer je bil nato nekaj časa profesor matematike. Bil je vsestranski učenjak, strokovnjak za astronomijo, mehaniko, fiziko in matematiko, zanimali sta ga arhitektura in arheologija. Bil je član raznih znanstvenih akademij. Napisal je nad 70 znanstvenih del. Velja za začetnika sodobne filozofije narave in enega od začetnikov geodezije.

 

LETA 1883 UMRL RICHARD WAGNER

13 02 1883 Richard WagnerNEMŠKI OPERNI SKLADATELJ, DRAMATIK, PESNIK, DIRIGENT ... (* 1813)

Nemški skladatelj Richard Wagner je bil po sodbi mnogih največji odrski skladatelj. Z njim je Nemčija prevzela od Italije vodilno mesto v opernem svetu. Sam je pisal librete (besedila) za svoje opere, v katerih je povzdigoval nemško mitologijo in legende. Naštejmo nekaj naslovov: Leteči Holandec ali Večni mornar, Lohengrin, Mojstri pevci nürnbersški, Parsifal, Nibelunški prstan, Rensko zlato, Tristan in Izolda. Z njimi je Wagner ustvaril čisto samosvoj začarani svet.

njegova misel:

Če je kaj, kar dviga duha, je zavest, da imaš prijatelja. Če je kaj, kar ga dviga še bolj, je zavest, da si nekomu prijatelj.

 

LETA 1903 ROJEN GEORGES SIMENON

13 02 1903 Georger SimenonPISATELJ KRIMINALK († 1989)

Belgijsko-francoski pisatelj Georges Simenon je zaslovel predvsem s svojimi kriminalnimi (detektivskimi) romani (okoli 300), zlasti s serijo o inšpektorju Maigretu. Pisatelju v njih ne gre le za to, da z napeto zgodbo pritegne, temveč zna svoje junake tudi psihološko dobro označiti. Številne njegove knjige, v katerih nastopa inšpektor Maigret, so bile postavljene na filmska platna in televizijske zaslone.

 

LETA 1931 UMRL IVAN BAŠA

13 02 1931 Ivan BasaDUHOVNIK, PISATELJ, PREKMURSKI VODITELJ (* 1875)

Rodil se je v Beltincih, posvečen je bil leta 1898 in kaplanoval pri Svetem Martinu (danes St. Martin an der Raab, Gradiščanska, Avstrija), štiri leta pri Svetem Juriju v Rogaševcih in med gradiščanskimi Hrvati (1902-1905). Od leta 1908 je bil župnik v Bogojini in leta 1924 je prosil arhitekta Jožeta Plečnika, da bi naredil načrt za novo cerkev v Bogojini. Po prvi svetovni vojni se je bojeval za prekmurske katoliške šole in avtonomijo Slovenske krajine ne le na Madžarskem, marveč tudi v Kraljevini SHS.

 

LETA 1974 ROJEN ROBERT PETER 'ROBBIE' WILLIAMS

13 02 1974 Robbie WilliamsANGLEŠKI PEVEC

Zaslovel je s fantovsko skupino Take That, ki je na začetku devetdesetih let obnorela najstnice po vsem svetu. Kmalu je skupino zapustil, bil je preveč poseben in neukrotljiv, in se posvetil samostojni karieri. Toda ni mu uspelo pridobiti poslušalcev, čisto se je zapustil, imel težave z zasvojenostjo in se odpravil na zdravljenje. Leta 1997 je postal spet vroč, s pesmijo Angels se je pognal na vrh britanske pop scene ... Z albumom I've Been Expecting You (Pričakoval sem vas) si je pridobil status britanskega zvezdnika (uspešnici Millenium in Strong). Po neuspelem zakonu in ločitvi se je posvetil predelavi uspešnic iz šestdesetih, leta 2005 je izšel njegov zadnji album Intensive Care, oklical se je za novega kralja popa, od leta 2000 je britanski glasbenik z največ prodanimi izvodi svojih albumov (6,3 milijona), prišel je tudi v Guinnessovo knjigo rekordov (več kot 1,6 milijona prodanih vstopnic v enem dnevu). Kljub velikim uspehom pa bi težko našli bolj nadutega in sebičnega človeka, ki je odvisen od medijske pozornosti in brez nje ne zna živeti, spremljajo pa ga običajne zvezdniške težave: depresija, negotovost, odvisnost ... in različne zasvojenosti.

 

LETA 2005 UMRLA SESTRA LUCIJA

13 02 2005 sestra LucijaTRETJA VIDKINJA IZ FATIME (*1907)

Trinajsti dan meseca je bil dan Marijinih prikazovanj trem pastirčkom v Fatimi na Portugalskem leta 1917. Bilo jih je šest: od 13. maja do 13. oktobra. Dva od malih Marijinih izbrancev - Francek in Jacinta Marto, brat in sestra, sta bila ob času prikazovanj stara devet oziroma sedem let. Marija je izpolnila obljubo, da ju bo kmalu vzela k sebi, kakor je napovedala Luciji dos Santos, njuni sestrični, ki je tedaj imela deset let. Francek je umrl leta 1919, Jacinta pa leta 1920. Papež Janez Pavel II. ju je 13. maja 2000 v Fatimi razglasil za blažena. Takrat se je sveti oče, ki je bil 13. maja 1981 žrtev atentata na Trgu sv. Petra v Rimu, spet srečal s 94-letno sestro Lucijo, tretjo vidkinjo. 13. februarja 2005 je dokončala svojo življenjsko nalogo. Odšla je k Bogu in v očeh ljudi je že svetnica.

Lucija je bila edina od treh fatimskih vidcev, ki se je z Marijo ob prikazovanjih pogovarjala. Med drugim prikazovanjem (13. junija 1917) je prosila Gospo, naj jih vzame s seboj v nebesa, ona pa ji je odgovorila:"Da, po Francka in Jacinto pridem kmalu. Ti pa moraš še dalj časa ostati tu doli. Jezus se te hoče poslužiti, da bi me ljudje spoznali in vzljubili. Razširiti hoče po vsem svetu češčenje mojega brezmadežnega Srca." To je bila torej naloga njenega življenja, ki je trajalo skoraj polnih 98 let!

več o sestri Luciji v pričevanju Fatimska prikazovanja 01_1998 in pričevanju 04_2005

nekaj njenih misli:

○ Skrivnost sreče na zemlji in v nebesih je v Ljubezni. Bog nas je ljubil in se je daroval zaradi ljubezni do nas. Bog nas ljubi in je iz ljubezni v naših tabernakljih in čaka na naš ponižni odziv.

○ Starši morajo voditi korake svojih otrok po ravnih poteh božje postave in jih glede na svoje imetje in položaj zaupati strokovnim učiteljem, ki jih ne bodo speljali z začete poti.

○ Vera je temelj vsega duhovnega življenja. Z vero verjamemo v obstoj Boga, v njegovo moč, modrost, usmiljenje, odrešitveno delo, odpuščanje in očetovsko ljubezen.

○ Z vero vidimo Jezusa v naših sestrah in bratih, ki jih ljubimo, jim služimo in pomagamo, ko potrebujejo našo pomoč.

○ Vsi si želimo biti ljubljeni, spoštovani, cenjeni in upoštevani. To je teženje, ki ga je Bog vtisnil v človeško srce, saj nas je ustvaril iz ljubezni in za ljubezen.

○ Vstali Jezus je naše življenje in naše vstajenje: z Jezusom bodo vstali tisti, ki z Jezusom živijo.

○ Dom mora biti kot vrt, kjer se odpirajo novi rožni popki, ki prinašajo svetu svežino nedolžnosti, čisti in zaupljivi pogled na življenje in nasmeh vesele in čiste mladosti.

○ Laž je v celoti dvoličnost, hinavščina, pretvarjanje. Toliko večja je, kolikor večja je škoda, ki jo je povzročila božji slavi in bližnjemu.

○ Mnogokrat lažemo sami sebi, zavajamo sami sebe. Zaslepi nas strast in si obljubljamo srečo tam, kjer je ni.

 

Pripravlja Marko  Čuk

Zajemi vsak dan

Edini razlog, da človek postane kristjan, je ta, da s tem lažje pošteno živi, da se drži Božje postave, da Boga bolj ljubi in mu služi ter tako pridobi večno srečo v nebesih.

(Friderik Baraga)
Sobota, 19. Januar 2019

Ognjišče na Facebooku

Na vrh